​Trulo meso iz Brazila na tržištu u BiH, jeli smo i kengure

Svjetski, ali i bosanskohercegovački mediji, danas su objavili vijest o trulom mesu koje stiže iz Brazila, a koje je, kako nam je rekao predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac, stizalo i stiže i u našu zemlju, prenosi N1.

“Meso koje ide iz Brazila, Argentine, ide preko EU, na primjer Nizozemska, pa za Bosnu i Hercegovinu ili Crnu Goru, ili za neku od zemalja regije. Ali, oni su to sada našli jer se to meso zadržalo u nekoj od zemalja Europske unije i sada se boje da bi se to meso tamo mogli prodati. Nama to meso čak dolazi iz Maroka, Saudijske Arabije jer se to meso vozi u brodovima i prave se papiri, na primjer Brazil – Maroko – Maroko – BiH ili Argentina – Saudijska Arabija – Saudijska Arabija – BiH. Roba tako ulazi u jednu carinsku zonu, to jest u našu državu i to je to meso od koga se prave kobasice od 2 KM, meso koje obara cijene i koje je za nas proizvođače problematično”, kazao je u razgovoru za N1 predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac.

Rekao nam je i kako oni na problem pokvarenog i trulog mesa ukazuju godinama, ali isto tako i da nisu imali kome ukazati jer, kako je kazao, nemamo kontrola.

“Dobra je ta stvar za državu jer meso kupuju umirovljenici, siromašni dio stanovništva, od toga će oboliti, umiru i država ima manje socijalnih slučajeva i manje umirovljenika. Prema tome u interesu je države da to ne kontrolira”, istaknuo je za N1.

“U kontinuitetu to nama dolazi godinama. Meso iz Argentine i Brazila stiže, a onda država porijekla bude samo ona koja je uvezla, odnosno ona preko koje su prošli papiri. Argentina i Brazil su postali poznati po tome da više ne mogu prodati meso i onda se ono samo profakturiše preko druge države Europe”, objasnio nam je.

Usorac je rekao i kako smo prije desetak godina jeli i kengure.

“Šta se čudite, mi smo pojeli brod kengura umjesto janjetine – znači kod nas može sve”, rekao je za N1.

Usorac je ukazao i na probleme na granici prilikom uvoza robe te je istaknuo kako nijedna pošiljka u BiH nije “pala”.

“Kod nas to nije palo na granici jer kako će i pasti kad nemamo ni frižidera, vaga, i sve zavisi čija roba tu prolazi”, komentirao je.

Podsjetimo, prema pisanju agencije Anadolija, brazilska policija danas je priopćila da su proizvođači mesa godinama podmićivali sanitarne inspektore kako bi odobrili prodaju pokvarenog mesa. Dosad je privedeno najmanje 30 ljudi, a policija pretražuje i više od 10 pogona za preradu mesa u zemlji. Ministarstvo poljoprivrede je priopćilo da su zatvoreni tvornica za preradu piletine multinacionalne kompanije “BRF” i dva pogona brazilske kompanije Peccin.

Kina, Južna Koreja i Čile su reagirale na pokvareno meso te su uveli određena ograničenja u vezi s uvozom mesa iz te zemlje, a da li će i kada takve sankcije uslijediti i iz naše zemlje ostaje da se vidi.

11 komentara

 1. Klokan, ne kengur.

  Like(4)Dislike(0)
 2. Pa ja bolje je pojest klokana jok kengura niposto.vidim ja svi nesto skakucu cudno mlado staro

  Like(2)Dislike(1)
 3. Da ona janjetina bez glave sto se uvozila ima 20god,nije meso klokana.Tj.mladi klokani bez glava….

  Like(1)Dislike(0)
 4. Naj bolje se plesalo u svatovima za vrime rata valjda što se jelo pečenje od klokana.

  Like(1)Dislike(0)
 5. Odlicno meso

  Like(0)Dislike(1)
 6. Ma super je samo jedite, pa igraj cile mile..

  Like(0)Dislike(0)
 7. Zato je meni stuga i muka svako malo

  Like(0)Dislike(0)
 8. Imali di akcija ovih dana zna li ko.

  Like(0)Dislike(0)
 9. Samo naprid vikend je prid nami a tusu i akcije samo kupujte u mesnicama onih tržni centara i samoposluga koje nemaju klaonica pa nemore bit jeftinije meso od žive vage praviš roštilj dici meso se peče iznjeg kapi i gasi vatru umisto kad kapne dase vatra pali ljudi moji samo se trujemo prilazite na domaće proizvode dok ste još živi

  Like(0)Dislike(0)
 10. Nije loša klokatina , bilo je i krokodilovine pod krmetinu je prodavali al malo je žilava i kad je poideš nešto ti dođe nosat lakosta robu

  Like(1)Dislike(0)
 11. NAROD JE GLADAN I JOŠ MALO PA ĆE JESTI I LIŠĆE SA GRANA. NIJE VIŠE PROBLEM SIROMAHU ŠTO JEDE PROBLEM JE BOGATUNA JER NE MOGU VIŠE NAĆI ZDRAVU I DOMAĆU HRANU. SAMI SU KRIVI JER SU UNIŠTILI SELJAKA I TO NA NAČIN ŠTO SU UVOZILI NEKVALITETNU, JEFTINU ROBU. ZDRAVE HRANE VIŠE NEMA JER NEMAMO VIŠE STOČARSTVA A SA TIME I DOMAĆEG GNJOJA. EKOLOŠKI UZGOJENO KOD NAS NE POSTOJI.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.