​U srijedu stiže prva tranša od 82 milijuna kuna za pripadnike HVO-a

Korisnicima mirovina koji su bili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i članovima njihovih obitelji neisplaćene svote mirovina za 2007. u Republici Hrvatskoj isplatit će se 11. svibnja 2017., a korisnicima i nasljednicima u inozemstvu u svibnju 2017. s mirovinom za travanj 2017. godine, priopćeno je iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje, prenosi Dnevni list.

Dug od 200 milijuna kuna

Radi se o 4.100 korisnika, pripadnika HVO-a, koji su umirovljeni po osnovu ranjavanja, a po sporazumu između Vlade Republike Hrvatske i BiH 2006. godine. Njima su obračunate, a neisplaćene mirovine. Vlada 2007. godine, u mandatu premijera Ive Sanadera i potpredsjednice Vlade i ministrice obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, obećala je isplatu zaostataka, a u rješenjima o umirovljenju napisala je da će im se “isplatiti sve kada se za to osiguranju novci u proračunu”.

Ministar rada i mirovinskog sustava Tomislav Ćorić, u izjavi za medije potvrdio je početak isplate te kazao da dug prema pripadnicima HVO-a iznosi nešto više od 200 milijuna kuna i da će biti isplaćen u nekoliko faza.

“Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje dao je priopćenje o isplati mirovina za pripadnike HVO-a, a prethodno priopćenje o toj isplati mogli ste vidjeti na stranicama Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 7. travnja, dakle prije mjesec dana. Do isplate ove razlike u mirovinama doći će 11. ovog mjeseca. I u ovom konkretnom slučaju dok prema pripadnicima HVO-a, umirovljenicima, iznosi oko 200 milijuna kuna i već tada je bilo najavljeno da će on biti isplaćen u nekoliko faza”, kazao je ministar Ćorić.

On je pojasnio da se isplata dugovanja pripadnicima HVO-a financira od primitaka koje Hrvatska dobiva od Zavoda za mirovinsko osiguranje zemalja u regiji te da su, u tom kontekstu, prvih 82 milijuna kuna primljeno na račun Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje.

“Nema nikakvog problema da budu isplaćena. Kada govorimo o ukupnom iznosu, to je jedna paušalna izjava, čini mi se gospodina Predraga Matića. Mi bi vrlo rado voljeli vidjeti o kojim se to iznosima radi iz njegove perspektive i što on podrazumijeva pod tih 1,2 milijardu kuna o kojima govori. Dakle, to jednostavno nije točna teza”, zaključio je on.

Podsjetimo, komentirajući neisplatu zaostataka pripadnicima HVO-a, bivši ministar za branitelje u SDP-ovoj vladi Zorana Milanovića, Predrag Matić Fred, kazao je kako je kako je to bilo apstraktno, fiktivno obećanje tadašnje vlade te da “branitelji tada nisu postavljali nikakava pitanja niti zahtjevali odgovor od tadašnje vlade da im točno definira kada će se isplata uistinu i dogoditi”.

Glasnović isplatom uvjetovao podršku

Isplata zaostataka pripadnicima HVO-a od Ministarstva rada i mirovinskog sustava, jedna je od pet zahtjeva koje je za potporu Vladi prošli tjedan tražio neovisni saborski zastupnik iz tzv. dijaspore, general Željko Glasnović. Sporazum su supotpisali i premijer u Vladi RH Andrej Plenković, ministar branitelja Tomo Medved i državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Zdravka Bušić.

Stranka Slobodna Hrvatska, koju su osnovali bivši članovi Živog zida, podnijela je zbog toga u ponedjeljak kaznenu prijavu USKOK-u protiv premijera Plenkovića jer sporazum smatraju primjerom političke korupcije.

Zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić taj je zahtjev ocijenio smiješnim. “To na što oni aludiraju bilo je programu HDZ-a što se tiče statusa branitelja”, kazao je Brkić.. 

9 komentara

 1. Ma čekajte. To je bilo u programu HDZ. Pa treba li ta uredba ići na raspravu, na sabor, treba li se donijeti nekakav zakon. Pa nije državni proračun HDZ-ova prčija. Znamo mi kako se HDZ i Sanader odnosio prema državnom novcu i imovini. To sada sud riješava, a nadam se da će i ovo dobiti sudski epilog.Podržavam prijavu Živog zida, i ovaj postupak Plenkovića je nemoralan i diktatorski čin. Prosuti 200 miliona kuna narodnog novca za svoju vlast je diktatorski čin, a uz to to nije samo 200 miliona već svake sljedeće godine još. A većinu koje poznajem tu mirovinu nisu ni približno zaslužili, čast izuzecima.

  Like(1)Dislike(0)
 2. bolan ocisti te miseve i dezertere pa djeli onda ko je zasluzijo a ne naloko se u kaficu i pobijo dobijo penziju

  Like(1)Dislike(0)
 3. Daije toliko bilo u ratu bila bi granica na drini a ne pola po njemačkoj i kuci a sada primaju mirovne i smiju se onima koji su bili u ratu i nemaju nikakva prva

  Like(1)Dislike(0)
 4. oceli biti ista za nas zaboravljene opet zaboravljeni ali nek nas nije bog zaboravio 90 posto lazni invalidi ti sto primaju

  Like(0)Dislike(0)
 5. Iz Gruda je bilo devet pripadnika HR i to samo po mjesec dana

  Like(0)Dislike(0)
 6. dezerter 1991 do 1996

  zaboravljenim nista bice drugi put

  Like(0)Dislike(0)
 7. ko vas sljivi sto ste ginili sto se niste sakrili u njemacku bravo glasinovicu kralju–SADA CU DOBITI ZAOSTATKE JOS JEDNOG MECEDESA MOGU DICI KUPIT

  Like(0)Dislike(0)
 8. Još ti jedmom hvala druze dokture Čovicu sto si nam i ovizi put pomoga da dobijemo malo te crkavice iz Rvacke.pozdrav iz Minkena Za dom spremni poc kuci čim legne ta lovica.

  Like(0)Dislike(0)
 9. Najljepše je u miru i zdravlju potrošiti ZARAĐENO

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.