​Zašto mladi iz Hrvatske dolaze studirati na Sveučilište u Mostar?

 

 

Oni sada čine gotovo petinu svih studenata. Pitali smo neke od njih zašto su došli u Mostar na studij, kako im je studirati i je li im se svidio Mostar kao grad.

„Nakon srednje škole imala sam opciju Split ili Mostar. Odlučila sam se za Mostar i sretna sam zbog svoje odluke. S fakultetom sam zadovoljna i super mi je ovdje studirati. Nije mi trebalo puno vremena da zavolim Mostar jer on se brzo uvuče pod kožu”, ističe Anđela Miljak, studentica treće godine Pravnog fakulteta .

„Htio sam probati nešto novo. Ovaj studij pruža velike šanse studentima koji imaju želju učiti nove stvari, a za razliku od fakulteta u Hrvatskoj opremljen je novom opremom. Kabineti za praktične vještine su vrhunski. Studirati je odlično jer ništa nije prezahtjevno. Mostar kao grad ima ono nešto zbog čega ga i zavoliš. Drago mi je što imam priliku provesti jedan dio života ovdje”, kazao je Dino Ladan, student druge godine Fakulteta zdravstvenih studija.

„U Mostaru sam upisala fakultet zato što mi i sestra studira ovdje. Zanimljivo mi je na fakultetu. Mostar kao grad sam zavoljela i sviđa mi se puno. Da opet biram grad u kojem ću studirati, opet bih izabrala Mostar”, rekla je Ana Šimić, studentica treće godine Filozofskog fakulteta.

„Studiram u Mostaru jer u Zagreb nisam upala, nisam željela pauzirati godinu i opet pokušati upasti u Zagreb i danas mi je drago što sam u Mostaru. Grad mi se jako sviđa. U njemu sam provela lijepe studentske dane i uvijek ću se rado vraćati u Mostar i prijateljima koje sam ovdje stekla”, navodi Jelena Borović studentica četvrte godine Filozofskog fakulteta.

„U Mostaru sam odlučila upisati fakultet budući je blizu Imotskog. Fakultet mi se sviđa, profesori su ok, predavanja zanimljiva, puno novih poznanstava i prijateljstava sam ovdje stekla. Mostar mi je u početku bio grozan grad, ali sad je on moj drugi dom”, ističe Valentina Ujević, studentica druge godine Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

„Došla sam studirati u Mostar jer smatram da je kvaliteta studija ovdje jednaka onoj u Hrvatskoj. Zadovoljna sam, kako sa studijem, tako i sa profesorima i kolegama. Ali mislim da Mostar kao grad može puno više učiniti za studente. Prije svega bi se trebala izgraditi studentska menza”, navodi Dajana Bačić, studentica prve godine Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

„U Mostar sam došao studirati jer nisam upao u Split na nautiku preko MORH-a zbog lošeg vida, tako da ne bih imao plaćen smještaj i hranu, nego bi se morao sam uzdržavati. A brat je upisao studij ovdje prije mene pa da roditeljima bude manji trošak. Studirati mi nije teško jer puno više volim nešto prostudirati nego učiti napamet. Poljoprivredom se bavim od malih nogu, tako da mi je svako šire saznanje o poljoprivredi veoma zanimljivo. Mostar mi se sviđa jer tu imam sve što mi treba, svugdje stignem doći. Cijene su prihvatljive, manje su nego u Hrvatskoj i često se nađu neke posebne ponude za studente”, kazao je Ante Bjeliš, student pete godine Agronomskog i prehrambeno-tehnološkog fakulteta.

„Studirala sam u Splitu, ali kako nisam mogla položiti jedan ispit da ne gubim godinu prebacila sam se u Mostar. U Mostaru su asistenti pristupačniji, a profesori su isti kao u Splitu. Većina misli da je fakultet ovdje puno lakši, ali zapravo nije tako. Neki predmeti su teži nego u Splitu. Zadovoljna sam studijem jer se profesori trude da prenesu znanje studentima i prošire im obzor matematičkog svijeta. Mostar je mali grad, ali pun života. Sa sobom ću ponijeti lijepa iskustva i sjećanja jer se ubrzo vraćam u Split”, rekla je Lucija Bušić, studentica pete godine Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti.

TRECI.BA

12 komentara

 1. Mislim da su razlozi druge prirode.
  Malo je ljudi u današnje vrijeme iskreno.

  Like(3)Dislike(0)
 2. Zato sto im je jeftinije

  Like(0)Dislike(0)
 3. Mostarski fakulteti su svjetski priznati kao najbolji hahahaah.
  Priznanje,priznanje I necete da kazete istinu.
  Ne mogu nigdje u Hr.ili u Eu.pa idem u Mostar.
  Sto posle mostara.Evropa pa na ciscenje,konobarenje ako ste dobre srice,

  Like(2)Dislike(1)
 4. Gdje je tu pravda

  SVEUČILIŠTE U MOSTARU ???

  Kao što je već opće poznato svima u cijeloj Europi a posebno u RH kao i svakoj ptici na grani da je Mostarsko svečilište jedno od naj gorih u europi.

  Kao što ovi mladi studenti iz RH tako i iz BiH i sami kažu a što se i može svakodnevno čuti da se nisu mogli nigdje ni upisati,pa im to bez problema uspije u Mostaru i završe fakultet u roku i bez ikakvih problema,kao i oni vanredni što ga upišu sa 40,50 pa i više godina koji rade posebno u nekim državnim firmama i naravno uspješno završe što svi možemo i svakodnevno vidjeti i posvjedočiti,a naravno ima bar svak prijatelja il poznanika koji je na takav način se upisao i završio a nije mogao nigdje drugo u RH ili u Europi.

  To nikog i ne čudi kad ih ima privatnih u BiH na svakom koraku i prave im konkurenciju i uzimaju novac.
  A koliko je svima nama poznato da se prvenstveno u BiH gdje vlada bezakonje i anarhija sve vrti oko novca.

  Sve se može završiti od osnovne,srednje škole tako i fakulteta samo dobri novci il jake veze,jer i sami apel koji poziva ljude da”NIKAD NIJE KASNO”!

  A GDJE ONDA ZAVRŠAVAJU ODLIČNI ,ŠKOLOVANI ĐACI I STUDENTI???

  Naravno odlični đaci i studenti iz BiH koji završe magisterij il doktorate i u RH u ST,ZG ne mogu dobiti posao čak ni u BiH u drž.poduzećima zbog tih koji ga završe preko veze il kupovinom na privatnim fakultetima sa gotovo nikakvim ni općim znanjem.

  Nekad odlični studenti,tj.danas magistri doktori i veliki intelektualci,ostanu godinama na biro-u bez i malo iskustva a ovi sa kupljenim Mostar,Banjalučkim diplomama il sređenim il olako završenim mostarskim zauzimaju stolice i pozicije.

  TO JE JEDINA ISTINA HTJELI JE MI SVI PRIZNATI ILI NE

  Pitamo se onda i čudimo kakva je to država kakvo je to današnje društvo…
  Tko je sve vodi,tko uči našu djecu i šta ta djeca dobroga i moralnoga i lijepoga danas mogu vidjeti i naučiti.

  Kakve su nam bolnice,kakvi su liječnici koji završe u Mo.pa nas nedaj Bože sutra trebaju liječiti u tim bolnicama.
  Čemu svakodnevne afere te loše i tragične priče iz tih bolnica gdje se svi liječnici iz RH idr.čude šta se i tko tu sve radi i gdje su završili te fakultete.

  LJUDE KOJI ŽIVE U BIH TO NIŠTA I NE ČUDI

  U državi u kojoj vlada anarhija i bezakonje,u kojoj glavnu riječ vodi politika i sve se vrti samo oko novca sve je tu moguće.
  Dok god bude ovakvo uređenje il bolje reći neuređenje i bezakonje,anarhija u ovoj tzv.samo na papiru nefunkcionalnoj državi,svak će posebno po partijskoj liniji moći sve obnašati,od gradonačelnika,načelnika ministra pa do kojekakvih lječnika, zdravstva, prosjete, policije i običnih komunalaca.

  Tu je razlika trenutno u inteligenciji jako mala.
  Po partijskoj liniji sve je moguće,i svaka diploma može se kupiti.
  Tu i u takvom društvu naj više ispaštaju moralni intelektualci koji nisu partijski dobro potkovani i sva omladina sa uredno završenom srednjom školom koja nemože doći do posla.

  Ovakvo trenutno stanje u državi je kratkog vijeka,samo se pune kancelarije a radnih mjesta u proizvodnji jako malo.
  Sve tone u dugove sve više i više i pitanje je samo dana kad će se sve raspasti il bankrotirati,te nastati novo društvo na zdravim teljima u kojem će vladati zakon,red te pravda i pravica za sve i gdje će se cijeniti stručni ljudi,inteligencija,znanje a ne samo nekakav napisani papir i podobnost.

  Čitamo i ove koje kakve članke o akciji ilegalnoj proizvodnji duhana i nekakvu tzv.švercu kojeg takođe neopravdamo al u ovakvoj ustrojenoj državi i mali običan čovjek poljoprivrednik i njegova djeca ako nema nikakva posla mora od nečega živjeti pa to svojim poštenim i krvavim radom proizvode i od toga samo preživljavaju,zar je to droga il neki veliki kriminal?

  A ne čuje se i ne piše da je nekad provedena nekakva akcija”INDEKS”,koje kakve kupljene diplome,rad profesora, privatni fakulteti,koji izdaju lažne diplome, rad pojedinih liječnika koji izdaju lažne liječničke nalaze,te daju lažne
  invalidnine,liječnici koji osim u bolnici rade i ilegalno tj. neprijavljeno po kojekakvim podrumima,šupama a masno i naravno bez računa naplaćuju te usluge primjerice kao što nam je svima poznato za jednu smjenu po 500 km il mjes. i do 15-ak tisuća KM a na to ne plaćaju državi nikakav porez na dobit.

  Nego uvjek udri gdje je naj mekše i naj manje kriminala.

  UDRI PO SIROTINJI ona pošto nema nikakva posla krvavo zaradi svaku marku da bih mogla samo preživjeti a i onako se ne može braniti,a svi ostali koji okreću miloune sve legalno transparentno i pošteno!

  TO JE TA PRAVNA DRŽAVA BIH!

  Like(3)Dislike(2)
 5. Baš tako,
  ne mogu se nigdje drugo upisati pa gdje drugo nego može bez problema u Mostar.
  U Mostaru kao i u cijeloj Herceg.pa i Bosni sve se može samo ponijeti dobar novčanik il jaka politička veza i nema problema.
  To su jako priznati i poznati fakulteti u Europi.
  Velika je navala poslije završenih fakulteta iz cijele europe pa i svijetavza takvim stručnjacima,a naročito za liječnicima koji su danas dosta traženi i plaćaju se suhim zlatom.
  Svi liječnici posebno iz Mostarske bolnice iz mostarskog sveučil.centra toliko su tražena roba u svijetu i odlaze nam masovno,pa ko će nas liječiti.

  Hahaaa, tuga od mostar.stručnjaka i njihovog stečenog znanja a posebno liječnika i ne daj Bože nikome da ih oni liječe i da uče i praksiraju na jadnim ljudima.
  Mostar sve ima i ako se ne može nigdje završiti bilo bilo kakva stručna sprema,il bilo šta drugo sve se može kupiti u Mo.
  Baš je sve jad i tuga !

  Like(0)Dislike(3)
 6. Ne morate sve obezvrijediti svojim pesimizmom, pustite mlade ljude da grade svoju budućnost s optimizmom, da uživaju u studentskim danima, život je pred njima! Nama ništa ne valja, ne valja škola, učitelji, ne valjaju liječnici, pravnici, fratri, političari, ne valja današnja mladež, ne valjaju djeca, tete u vrtiću…valjam li ja, upitamo li se ikad!?

  Like(3)Dislike(0)
 7. A sta cete u mostaru boze sacuvaj

  Like(0)Dislike(0)
 8. “DRINA”
  Molim vas dajte bar jedan pozitivan primjer što valja u toj truloj državi?
  Nekažemo da nema pojedinaca poštenih koji vrijedno i marljivo rade svoj posao.
  Al gledajući u globalu cijelokupno stanje u društvu moramo biti realni i pošteni da iznesemo pravu ISTINU!
  Ne smjemo samo zatvarati oči ispred onog što svakodnevno gledamo i praviti se da ništa ne vidimo i samo šutjeti il čak to iz nekih kojekakvih interesa i podržavati.
  Možda iz neke bojazni i straha ako negdje radimo da nebi kojim slučajem izgubili posao pa razumjem donekle i tu šutnju .
  Zato bolje i šutjeti nego nešto komentirati i loše stvari braniti i podržavati.
  Vrijeme titoizma i staljinizma je prošlo il u fazi prolaženja,zato trebamo se boriti za demokratsko društvo, slobodu govora i iznijeti i pohvaliti sve dobre stvari a loše prozivati i kritizirati.
  Istinu o samom upisivanju na fakultete i ova djeca i sama javno izjavljuju koja se nisu mogla nigdje upisati tu mogu a kao što nam je i svima poznato na koji se sve način dobivaju razne kojekakve diplome.
  Iz tih razloga odlični studenti nemogu doći do izražaja niti nakon studija dobiti posao,nego biti ma birou il konobariti il raditi kojekakve druge poslove.
  U ovakvom društvu kao što svi znamo dal to hoćemo il nećemo priznati naj bitnija je podobnost a ne sposobnost!
  Znam da imate isto mišljenje kao i 90% ljudi al vaše mišljenje se možda i razlikuje razlikuje od iznošenja..valjda tako mora biti.
  L.P.

  Like(0)Dislike(0)
 9. ISTINA Nismo se do kraja razumjeli, no nije bitno, jer ništa napisano nije bilo na osobnoj razini. Kad čovjek zagrebe
  ispod površine, vidi da ima problema i u vlastitoj obitelji, da stvari nisu onakve kakve trebaju biti, kad sebe pogledam vidim da mogu biti bolja, iskrenija. Ne želim obezvrijediti trud svoje djece, trude se, vrijedno uče, i po vama bih trebala reći, ništa vam to ne vridi, dragi moji, samo vi učite, ali Ante, Mate, Iva… će bolje proći od vas, trudite se za ništa. Svatko od nas može nešto napraviti samo u svojoj kući, sa svojom djecom, napraviti mikroklimu rada, učenja, odgovornosti i poći od sebe. Što se tiče upisa u Mostar, isto kao i na drugim fakultetima, neki se ne mogu upisati negdje drugo, nekima je jeftinije, neki imaju riješeno stanovanje, svatko ima svoje razloge. Moja sestra je, recimo, išla u Mostar studirati jer joj je najbliže, da može dolaziti za vikend, jer joj je bilo teško otići daleko od kuće, i to je bio jedini razlog odlaska na studij u Mostar. Naravno, da nije bilo studija koji je htjela, vjerojatno bi otišla dalje.
  Na kraju, ovaj osobni dio da se moje mišljenje razlikuje od iznošenja nije točan. Trudim se misliti pozitivno, raditi pozitivno, tražiti ono dobro u ljudima, 10% kukolja ne dam da mi zasjeni onih 90% poštenih i vrijednih ljudi. Znam neke osobe u svojoj blizini koji uvijek i sve kritiziraju, njima ne valja ni ćaća, ni mater, ni društvo, ni crkva, vjerojatno ni ja, mada mi u lice to ne kažu, a ja mislim da trebamo tražiti ono dobro, pa ćemo ga i naći. Svatko je proizvod svojih misli, čovjek lako zapadne u bezvoljnost, depresiju, zato trebamo više pozitive… Svako vam dobro

  Like(0)Dislike(0)
 10. Sve na stranu, ljudi se upisuju u Mostar zato što se neda nikome mučit sa državnom maturom, zato što je preteško upast na neki teži ili bolji faks u Hrvatskoj ako nisi bio vrlo dobar ili odličan učenik..
  A što se tiče profesora i znanja Hrvatska i Mostar su neusporedivi.
  Ali eto, mora netko studirati i u Mostaru, kome je stalo do njegovog znanja on će učiti u bilo to u Splitu, Mostaru ili Zagrebu
  I naravno studentski zivot je puno puno jeftiniji u Mostaru nego bilo di u Hrvatskoj.

  Like(2)Dislike(0)
 11. Grudjanka u Mostaru

  Ljudi iz RH studiraju u Mostaru iz razloga sto je puno lakse upisati bilo koji studij iz jednostavnog razloga sto se manje srednjoskolaca prijavi na jedno studentsko mjesto nego npr.u Zagrebu. Puno manje.
  Dalje, prica da je lakse zavrsiti je smijesna. Neka probaju ovi pametnjakovici. Trece, kupovine ispita i mita ima svugdje na brdovitom Balkanu. Isto tako ima nas za koje roditelji nisu znali da studiraju dok ih nismo pozvali na obranu diplomskog.
  I cetvrto… Smijesni ste sa tim procjenama kvalitete fakulteta. I to se velike rijeci koriste kao npr.svjetski priznato Zg sveuciliste… Da si ne lazemo, sto se tice eminentne akademske zajednice, niti jedno sveuciliste iz BiH, RH i/ili RS nije ni na mapi…

  Like(0)Dislike(0)
 12. Ako se igdje može sve kupiti pa i fax onda je to Zagreb, pa nismo valjda mi iz Gruda sve ono zaboravili

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.