​Žene u BiH masovno vraćaju nevinost, a ova je prvakinja

Sve više djevojaka i žena u Bosni i Hercegovini se podvrgava himenoplastici kako bi “vratile” nevinost i kako bi “čiste” ušle u brak – javlja Euroblic.

Himenoplastika se i dalje obavlja u privatnim centrima u BiH, u kojima su potvrdili za “EuroBlic” da jedna žena pod nož zna da ide i po nekoliko puta.

Među pacijentkinjama su, također i žene iz etničkih grupa koje su se, očigledno, kasno sjetile koliko je, prilikom udaje, u njihovom narodu nevinost na cijeni. Svjesne su da je njihov brak u startu osuđen na propast ako u njega ne uđu kao od majke rođene, posebno ako se udaju za čovjeka iz neke patrijarhalne bliksoistočne zemlje, što se u današnje vrijeme često dešava.

Himenoplastika je korekcija koja traje od 20 do 45 minuta, a čija cijena je oko 1.400 KM (oko 770 eura).

– Nas samo zanimaju naše pacijentkinje, koje nam poklanjaju povjerenje i koje štitimo potpunom diskrecijom. Odavno smo već prestali da brojimo intervencije himenoplastike koje smo do sad uradili – kaže osnivač Centra za plastičnu kirurgiju u Tuzli dr. Zlatko Berberović.

Uglavnom je riječ o djevojkama od 18 do 25 godina starosti, ali se dešavalo da himenoplastika bude urađena i djevojčici od 15, te ženi koji ima 35 godina.

– Razlozi su uglavnom emocionalne prirode. Glavni motiv je želja da se u novoj emocionalno potpunoj vezi ostvari potpunost i da se prevaziđe raniji osjećaj krivice. Tu je uvijek prisutan veliki emocionalni naboj. Slijede slučajevi kad se radi o pripremama za stupanje u tradicionalni brak. Također, imali smo i nekoliko intervencija koje su uslijedile nakon slučajeva neprijavljenog silovanja – ističe on.

Iako se ne dešava često da jedna osoba više puta dolazi na himenoplastiku, u praksi ima i takvih slučajeva.

– Više je osoba kojima smo po nekoliko puta radili himenoplastiku, ali to je mali broj u odnosu na sve ostale. U tom slučaju žene imaju popust, kao i svi drugi pacijenti koji kod nas rade više intervencija. Kad je u pitanju poznati slogan “treći put gratis”, on je nastao tako što sam jednoj svojoj klijentkinji, kada se pojavila treći put, rekao: “Pa šta je sad opet?” Ona je na to odgovorila: “Uradite mi još samo sad i nećete me više nikad vidjeti. Udajem se u jednu bliskoistočnu zemlju”. A ja joj onda kažem: “E, kad je tako, onda nek ti je srećno! Od mene je onda gratis”. Bili smo i privatno dobri – naglašava dr. Berberović – zaključuje Euroblic. 

14 komentara

 1. To je prava stvar. Evo i ja sam to uradila pred brak i sad glupan misli da mi je prvi i jedini. Inace pocela sam se kresat sa 15 godina. Desilo se slucajno svidilo mi se i preslo u naviku. Kad sam god imala priliku da se poševim nisam je propustala. Sad je nesto drukcije. Kresnem se i sad sa strane ali moram biti u punoj opreznosti jer nedao Bog da on sazna. Glupan ne konta neke stvari

  Like(10)Dislike(23)
 2. Uredniče ovi komentar i nije prikladan da ga čitaju baš svi, ovo je debelo ispod nivoa pristojnosti predlažem da makneš.Nekakva granica pristojnosti mora postojat.

  Like(27)Dislike(4)
 3. Dobro je dok cure to rade. A kad se zanesu majke pa budu nevine. A ukuci troje dice. Npr raspustenice??

  Like(9)Dislike(3)
 4. Brisete komentare kojima ljudi izjasnjavaju svoje politicko stajaliste a na ovakav clanak ostavljate mjestu komentarima…Vulgarnosti i prostote!

  Like(16)Dislike(1)
 5. Caci svomu neka se ona podvali da je nevina.

  Like(12)Dislike(0)
 6. Svakim danom se više udaljavamo od Boga…

  Like(12)Dislike(0)
 7. Nijedna bolest nije zdrava

  Like(9)Dislike(0)
 8. NEMOGUCE

  Like(0)Dislike(0)
 9. Sta znaci nevina gluposti same?moze doli bit netaknuta a da je sto kita pocucala,ko je od nas nevin ne budite idioti.

  Like(1)Dislike(0)
 10. Div, aj ne seri.

  Like(0)Dislike(1)
 11. Za prethodni komentar.a sta bi ti onda jeo?

  Like(0)Dislike(0)
 12. Bož sačuvaj, što članka što komentara.
  Nevinost je pojam za stanje duše i morala, a ne za stanje tijela.
  Ako netko živi u laži s nekom tolike godine taj niti je moralan niti nevin.
  Teško ke naći riječi za ovo…, samo znam da je nevinost stanje duha, a ne stanje tijela.

  Like(1)Dislike(0)
 13. leone, baš je ovo vulgarno sa himenoplastikom.
  A skupo košta, netvrdo je i kratak mu rok trajanja.

  Nego, ima ba kod nas u Vrapćićima nova ordinacija đe se ugrađuje himen od pocinćanog lima. Slićno onom limu za oluke. I ima na tome himenolimu jedna mala bravica i kljućić. Može se dva puta kljućićom zavrnit i niko je ne može probit. A ako se zavrne jednom onda jednostavno može. I ne probije se nego se samo otvori.

  To praktićno znaći, ako hoću nekom dati, zavrnem jednom kljućem, oduzme mi nevinost, a kasnije ja opet zakljućam i nevina sam.
  A ako nekom ne želim dati, a on avali, ja dva puta zavrnem bravicom i on ne može probit. Ja mu se poslije rugam da je nesposoban.

  Doduše, ovaj himenolim je malo skuplji, ali se isplati jer ima dug rok trajanja.

  Ja sam sebi ugradila i zadovoljna sam.

  Like(3)Dislike(1)
 14. Mozak prvo nek ugrade

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.