16 godina od “terorističkog” napada jajima na SFOR u Grudama!

GRUDE – Tri terenska vozila međunarodnih snaga i federalnog MUP-a prevrnuta su i porazbijana u središtu Gruda na današnji dan 2001. godine tijekom prosvjeda protiv upada SFOR-a u poslovnicu Hercegovačke banke. Tijekom jutra teretnim su vozilima blokirani svi prilazi Grudama te samo središte grada, iako nije rečeno je li netko preuzeo odgovornost za blokade.

Prema priči službenica Hercegovačke banke u Grudama koje su željele ostati anonimne, sforovci su u poslovnicu upali oko 7 sati, odmah nakon otvaranja banke, i to navodno s maskama na glavi. Ubrzo je u središtu općine počelo okupljanje većeg broja građana, dok je kasnije masa, od nekih tisuću ljudi, posebno burno reagirala dok su vojnici međunarodnih snaga iznosili dokumentaciju iz banke.

Transporteri i terenska vozila te nekoliko desetaka SFOR-ovih vojnika ostali su do popodnevnih sati blokirani u središtu Gruda, a povremeni incidenti i nasrtaji na SFOR-ova vozila prošli su bez ozljeda. Grude je nadlijetao i helikopter međunarodnih snaga oko 13 sati kada su i prevrnuta spomenuta vozila.

Traženje Gruđana da će pustiti SFOR-ove vojnike jedino u slučaju da vrate odnesenu dokumentaciju, SFOR nije prihvatio sve do popodnevnih sati, pa samim time ni napetost u središtu grada nije prestajala. Bježeći iz banke, federalpolicajci, sforovci, karabinjeri i revizori zasuti su jajima.

U ranim jutarnjim satima pripadnici francuske divizije SFOR-a pojačani talijanskim karabinjerima blokirali su i Posušje, te su upali u poslovnicu Hercegovačke banke. Akcija je počela u 7.30 sati. Akcija nije bila najavljena, već je prvi dopis u policijsku postaju stigao tek nakon početka akcije.

SFOR je blokirao dvije glavne gradske prometnice, Ulicu fra Grge Martića i Kralja Tomislava s oko dvadeset vozila, a kretanje građana onemogućavali su kordoni do zuba naoružanih sforovaca.

Djelatnice poslovnice banke puštene su tek nakon dva sata, a iz razgovora s njima doznalo se da nisu ispitivane i pretresane, ali im nije bilo dopušteno nikakvo kretanje po banci, pa čak ni odlazak na WC.

Za cijelo to vrijeme masa okupljenih građana se pojačavala, a posuški srednjoškolci su u jednom trenutku uspjeli čak i oteti oružje jednom francuskom vojniku koje su mu ubrzo vratili jasno im dajući do znanja da je svaka sila za vremena.

U 11 sati posuški dragovoljci i veterani probili su SFOR-ov kordon te upali u poslovnicu banke. Ubrzo su iz banke izbačeni karabinjeri i sforovci, te osoblje koje su doveli sa sobom. Nakon oslobađanja poslovnice Posušani su vratili i svu otetu dokumentaciju, te natjerali SFOR na odlazak. Tijekom ovih dramatičnih zbivanja sve djelatnice banke su se vratile na posao, a cijelo to vrijeme banku su osiguravali građani i hrvatska policija.

Francuski vojnici još su jednom pokušali uspostaviti kontrolu nad situacijom kada su probali ponovno ući u banku, ali za to nisu imali baš nikakvih izgleda. Karabinjeri i SFOR napustili su Posušje četiri sata nakon početka akcije zasipani kišom jaja, boca, kamenja, te svega ostalog do čega se moglo doći.

dnevno.ba

11 komentara

 1. Mater im je*em!!!Ko d aje jucer bilo!!!!
  Kad smo prevrnuli njihov transporter isprid pošte!!!

  Like(7)Dislike(1)
 2. Najzesci su bili iz minhen bojne

  Like(4)Dislike(1)
 3. Dasta su nego najzesci kad su vecinom njihove pare tamo bile sto su kupili za pomoc po njemackoj

  Like(2)Dislike(1)
 4. A lumbrelaš

  Like(2)Dislike(0)
 5. SFOR je htio pohapsit sve one koji su pokrali vlastiti narod ali kad su budale ustale da takve stite i njima je bilo jasno da na podrucju gruda zive glupani zaostali hahaha

  Like(9)Dislike(7)
 6. SFOR pokupio dokumentaciju a Ante Jelavic i kompanija LOVU

  Like(10)Dislike(1)
 7. Narod je glup i naivan zato nam je ovako stanje.

  Like(3)Dislike(1)
 8. Odatle se finansiralo danasnje tajkune..bespovratni krediti..Sfor je ima naredjenje otvorit vatru iz helica po barikadama..al eto odustali.A jelavic i ekipa priko grane i danas ne smiju u hercegovinu..Ima pare..nicija nije gorila do zore.

  Like(3)Dislike(1)
 9. Tada je bio Boćko lopov načelnik,šta s njim?

  Like(2)Dislike(4)
 10. sigur budi da su gorili transporteri

  Like(0)Dislike(1)
 11. A, kako ga jaran opiči lumbrelom!
  Ostadoše samo žice na cesti.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.