20.000 KM za neprijavljenog radnika

Poslodavci će platiti i do 20.000 KM, ako radnik nije prijavljen, piše Večernji list navodeći kako inspekcije pripremaju strože kazne kako bi se suzbio rad ”na crno”.

Naime, prema podacima Međunarodne organizacije za rad, u Bosni i Hercegovini između 150.000 i 200.000 ljudi radi ”na crno” i taj broj je u stalnom porastu.

Unatoč drastičnim kaznama, prema najnovijim podacima, u Bosni i Hercegovini ”na crno” radi svaki četvrti radnik.

Iz Porezne uprave Federacije BiH upućen je javni poziv poslodavcima za prijavu radnika te upute o primjeni Zakona o jedinstvenom sustavu registracije, kontrole i naplate doprinosa i Pravilnika o podnošenju prijava za upis i promjene upisa u Jedinstveni sustav registracije, kontrole i naplate doprinosa. Tim gestom želi se spriječiti, točnije svesti na minimum, rad bez ugovora o radu, koji je u BiH postao kronična bolest, navodi Večernjak.

2 komentara

  1. Ne treba 20 nego 2 milijuna i iducih 100 godina zapececena radnja. I kad dvojica dobiju kaznu svi u drzavi ce bit prijavljeni,a ako nemaju para za platit kaznu u rudnik kopat dok isplate. Gotovo varanje

    Like(1)Dislike(1)
  2. Pa to nije gazd nikakav problem misto 800 km plata dobijes 500km i osiguranje.tako da nemas ni platu ni pravo osiguranje

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.