Saznajte nove cijene cigareta u BiH

Od početka 2016. godine na snazi će biti nove cijene cigareta u Bosni i Hercegovini, potvrđeno je danas iz Uprave za neizravno oprezivanje (UNO) BiH.

Proizvođači i distributeri cigareta bili su dužni da do 30. studenog ove godine u UNO dostave nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti na snazi od početka 2016. godine, a koje su utvrđene u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2016. godinu, koju je nedavno godine usvojio Upravni odbor UNO.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne trošarine na cigarete i iznos trošarine na duhan za pušenje za 2016. godinu je definirano da će se od 1. siječnja 2016. godine, na cigarete plaćati: proporcionalna trošarina po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta, te posebna trošarina u iznosu od 60 KM za 1.000 komada, odnosno 1,20 KM za pakiranje od 20 komada.

Ukoliko je ukupna trošarina cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne trošarine, onda se plaća minimalna trošarina u iznosu od 2,23 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Trošarina na duhan za pušenje u 2016. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne trošarine na cigarete u 2016. godini i iznosi 89,20 KM po kilogramu.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije politike trošarina u BiH s politikom trošarina na cigarete u Europskoj uniji.

Pregled novih cijena cigareta koje su u prodaji u BiH.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.