Za rodiljske naknade u ZHŽ isplaćeno više od milijun KM

U posljednjih jedanaest mjeseci iz proračuna Vlade Zapadnohercegovačke županije za rodiljske naknade isplaćeno je ukupno 1,169.153,28 KM. Prema podacima iz Ministarstva financija ZHŽ-a, najveći pomak napravljen je kada je riječ o isplati rodiljskih naknada za nezaposlene rodilje, piše Večernji list BiH.

Izmireni zaostaci

Naime, u manje od godinu dana Vlada ZHŽ-a je uspjela izmiriti zaostatke prema nezaposlenim majkama za čak 16 mjeseci. Tako je, kako se navodi iz Ministarstva financija, za rodiljske naknade rodiljama koje nisu u radnom odnosu iz županijskog proračuna ukupno isplaćeno 750.600 KM.

“Uspjeli smo podmiriti dugovanja od svibnja 2014. do rujna 2015. godine prema majkama koje nisu u radnom odnosu”, kazao je Toni Kraljević, ministar financija Zapadnohercegovačke županije. Dodao je kako će se i u sljedećem razdoblju nastojati naći način da socijalna davanja, u što svakako spadaju rodiljske naknade nezaposlenim rodiljama, budu među prioritetima kada je riječ o isplatama iz županijskog proračuna. Da su svjesni teške socijalne situacije u kojoj se nalazi veliki broj stanovnika ZHŽ-a iz ovog saziva Vlade ZHŽ-a u proteklih godinu dana su pokazali upravo stavivši naglasak na isplate koje imaju karakter socijalnih davanja, kao i izmirujući obveze te vrste.

Naime, uz velika dugovanja za rodiljske naknade, ovaj saziv Vlade ZHŽ-a je zatekao i višemjesečna dugovanja prema korisnicima stalne socijalne skrbi, štićenicima iz ove županije koji su smješteni u različitim ustanovama… Kada je riječ o rodiljskim naknadama za zaposlene rodilje, u navedenom razdoblju iz županijskog proračuna je isplaćeno 418.553,28 KM na ime dugova iz ranijeg razdoblja. Inače, Vlada ZH županije je među prvima, kada je riječ o županijama s većinskim hrvatskim stanovništvom na području Federacije BiH, uvela isplatu rodiljskih naknada zaposlenim i nezaposlenim majkama. Tako svaka nezaposlena majka u ovoj županiji ima pravo na 500 KM jednokratne pomoći za opremanje djeteta, te šest mjeseci po 100 KM rodiljske naknade, piše Večernji list BiH.

Usporedbe radi, u Posavskoj županiji nezaposlene majke imaju pravo na naknada u iznosu od 150 KM u trajanju od šest mjeseci, u USŽ-u jednokratnu naknadu u iznosu od 100 KM, u HBŽ-u rodiljsku naknadu od 100 KM u trajanju od 12 mjeseci, u ZDŽ-u jednokratnu naknada u iznosu od 135 KM, a u trajanju od šest mjeseci je predviđena naknada u iznosu od 49 KM.

Jednokratna pomoć

Nezaposlene majke u Srednjobosanskoj županiji mogu računati na naknadu u iznosu od 70 posto od prosječne plaće županije, odnosno 495 KM.
U najnezavidnijem su položaju rodilje u HNŽ-u koji jedini nema rodiljske naknade. Naime, neovisno o tome radi li ili ne, rodilja iz ove županije može računati samo na 400 KM jednokratne pomoći.

Kada je riječ o zaposlenim majkama u ZHŽ-u, one imaju pravo na 70 posto prosječne plaće ostvarene u proteklih devet mjeseci, minimalan iznos nije definiran, a maksimalan je prosječna plaća u Federaciji BiH u proteklom mjesecu. Naknada se isplaćuje u vremenskom razdoblju od 12 mjeseci od Zavoda zdravstvenog osiguranja ZHŽ-a.

VL

3 komentara

 1. Super,znaci rodiljama su isplatili sve zaostatke,kad će onda socijalu napokon isplatit sa zaostacima,ja mislim da su socijalni slučajevi bili prioritet,dati ljudima 80 maraka mjesečno svakih par mjeseci je ljudi sramota,nek se ministar zspita zasto na sirotinji lomi koplja,sramota!

  Like(3)Dislike(0)
 2. Bas me zanima je li i zaposlenim rodiljama isplaceno sve bar do 9.mj.2015.
  Zadnja isplata bila u 10.mj.i to za 1.mj.2015.

  Izislo mi porodiljno, a dobila 2 rate. Uzas.
  Nadam se da ce bar socijalno isplatit.

  Like(0)Dislike(0)
 3. Sad bi trebali reć ministru bravo?! Mogu samo reć da je sramota što žene ne dobivaju na vrijeme, kad je najpotrebnije, ono što zaslužuju!!
  Od plaće mi odbijaju svaki mjesec za zdravstveno, dođem u bolnicu rađat, ako nemam markicu, treba platit boravak u bolnici. Ako, ne daj Bože, zatreba bilo kakav lijek(i najobičniji Paracetamol), opet trebaš sam kupit. Pa za što mi odbija od plaće?!
  Kad se dijete rodi, niti plaće, niti porodiljnog…Pa se čude kako nema djece..
  Nego, narod šuti i trpi, gleda prekriženih ruku kako mu uzimaju ono što mu pripada, i jedva čeka kad će mu dite prohodat jer možda tada ugleda na žiroračunu uplatu za porodiljno! MOŽDA?!!

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.