NAJAVA: Noć muzeja Gorica 2016.

Rijetka su mjesta koja se mogu podičiti muzejom u svojoj sredini, takav muzej ima upravo naša Gorica,  sa cijelom župom i općinom Grude, a to je Hrvatska franjevačka arheološka zbirka sv. Stjepana Prvomučenika u Gorici. Pod vodstvom fra Ante Marića, ondašnjeg župnika u Gorici,  zbirka je osnovana 2000., a 2001. je i pravno zaživjela. Vlasnici Zbirke su Hercegovačka franjevačka provincija (zastupana po samostanu na Humcu). Svrha je Zbirke istraživanje, prezentiranje i zaštita izvanredno zanimljivih arheoloških lokaliteta na groblju, uza staru crkvu, te iznad groblja (Grabarje i Grotuša). Do sada je obnovljena i zaštićena stara župna crkva iz 1856., te brojni stariji nalazi, primjerice krstionica iz 4. do 6. st. i ostatci kasnoantičke crkve. Pokretni nalazi smještaju se u za to prilagođene prostorije u starome župnom uredu u Gorici.

Župni ured Gorica-Sovići, ratovština Sv. Stjepana Prvomučenika Gorica-Sovići, Hrvatska franjevačka arheološka zbirka Sv. Stjepana u Gorici i Matica hrvatska – Ogranak Grude pozivaju Vas na Noć muzeja 2016.

FRA MIRKO ĆOSIĆ – PRVI HERCEGOVAČKI FRANJEVAC AKADEMSKI SLIKAR

Program:

– OTVARANJE NOĆI MUZEJA 2016. U STAROJ CRKVI U GORICI I RAZGLEDAVANJE ARHEOLOŠKOG NALAZIŠTA U STAROJ CRKVI SV. STJEPANA PRVOMUČENIKA U GORICI
– OTVARANJE IZLOŽBE SLIKA FRA MIRKA ĆOSIĆA
– OTVARANJE DIJELA UMJETNINA NASTALIH NA PET LIKOVNIH KOLONIJA „FRA MIRKO ĆOSIĆ“ ODRŽANIH NA PROSTORU HERCEGOVINE
– RAZGLEDAVANJE HRVATSKE FRANJEVAČKE ARHEOLOŠKE ZBIRKE SV. STJEPANA U GORICI I UPOZNAVANJE S NOVIM DETALJIMA U NJOJ
– GLAZBENI PROGRAM: Sanja Boban i Stipe Iličić

Program se odvija:

U petak, 29. siječnja 2016. godine od 19 do 24 sati, u Staroj crkvi u Gorici s počekom u 19 sati glazbenim nastupom i uvodnim predavanjem o fra Mirku Ćosiću, te pozdravnim govorom. Nakon toga program se nastavlja u arheološkoj zbirci i u Galeriji, a sudjeluju fra Vendelin Karačić, fra Ante Marić, Stjepan Skoko i Zdenko Ćosić. Voditeljica večeri bit će Zorana Grizelj, a Noć otvorenih muzeja 2016. u Gorici svečano će otvoriti načelnik općine Grude, Ljubo Grizelj.

Otvorite li web-stranicu www.nocmuzeja.hr i upišete li riječ Gorica, otvorit će Vam se sadržaj programa Noći muzeja u Gorici 2016. godine! DOĐITE! RADOSNO VAS OČEKUJEMO!

program.jpg

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.