Hercegovina sebe raseli, nikoga ne naseli

U pastoralnoj praksi nerijetko se susreće veliko negodovanje mladih u odnosu prema starijima kada im se prešuti ili zaobiđe istina. A stariji ih najčešće žele samo zaštititi, jer su uvjereni da im takva istina u njihovu stadiju razvoja ne bi bila od koristi.

Dođe nam ova pastoralna “crtica” u razmišljanje danas kada gledamo rezultate crkvenih statistika koje su, kao i svake godine, početkom siječnja predstavili župnici naših hercegovačkih župa. Naime, sve do ovogodišnjih izvješća, Crkva u Hercegovini stalno je bilježila porast. Od nekada – i ne tako davno – izrazito velika rasta, koji je potkrjepljivao već poslovičnu činjenicu da Hercegovina sve naseli, a sebe ne raseli, do prošlogodišnjega izvješća kada smo bili, gledajući na rađanja i umiranja, u blagom porastu za 144 osobe, u 2015. godini dogodio se negativan prirast. Naime, prema pristiglim podatcima u Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji u 2015. godini kršteno je 2150 novorođenih, dok je u isto vrijeme crkveno pokopanih bilo 2239. Dakle, 89 manje krštenih nego umrlih! No, to nije jedini manjak koji se bilježi. Ukupan broj vjernika hercegovačkih biskupija na kraju 2015. godine u odnosu na isto vrijeme 2014. godine umanjen je za 5434 vjernika. U 2014. godini bilo je 203.090 vjernika, a na kraju 2015. godine ukupan je broj 197.656 vjernika. Gdje je nestao ovolik broj vjernika? Možda se pokoji izgubio kako u samom popisu prigodom blagoslova kuća tako i u statističkoj obradi pojedinih župa. No, val migracije, kojemu na razini egzodusa svjedočimo na svjetskoj razini, opasno je zahvatio i naša područja. Sve više je mladih, kako pojedinaca tako i obitelji, koji napuštaju zavičaj u potrazi za “boljim” životom. Jednosmjerne karte sve više su u mislima i rukama.

I sada se vraćamo na početak ovoga članka i pitanje: Objaviti istinu, ili je nekim metodologijama prekriti? Ostaviti statistike po strani i prepustiti se osjećaju zadovoljstva jer još uvijek ima dosta crkava koje su nedjeljom premalene da prime sve misare, ili o samouništavajućoj stvarnosti progovoriti? No, činjenicama nam je pogledati u oči i istinu osobito mladima reći! Jedan župnik u svome izvješću o vjerskom stanju u župi, koja godinama bilježi negativan trend, napisa: “Teoretski, kada bi se nastavio ovako negativan prirast, ova župa za 51 godinu ne bi više postojala.” I nije ovo slučaj samo sa seoskim župama u kojima je sve teže živjeti, posebno mladim obiteljima s djecom. I župe općinskih središta, u koje su se doseljavale mlade obitelji, te se na taj način održavala demografska ravnoteža u okviru općine, to više nisu. Dakle, svjedočimo izumiranju Hrvata – katolika!

Kako, i je li uopće moguće, to zaustaviti? Odgovor na ovo pitanje, koliko se god činio teškim, u svojoj je osnovi božanski jednostavan, a sadržan je u svetopisamskim riječima: Ta, u Bogu je sve moguće! Ta svemogućnost Božja proteže se na svakoga čovjeka, koji se otvara Božjemu milosrđu, čovjeku suradniku u Božjem djelu stvaranja, poput Djevice Marije. Stoga, koliko god u svojoj ljudskoj naravi opravdano upirali prstom u nedovoljnu brigu civilnih vlasti u stvaranju uvjeta za dostojan život, još više valja promotriti vlastiti odnos prema životu. A tu nailazimo na zabrinjavajuću stvarnost. Naime, dok nam je s jedne strane svima poznato da su ljudi na ovim prostorima proživljavali puno teža vremena od današnjih i da nisu nikada dovodili u pitanje biološki opstanak, kao jedini i pravi uvjet i snagu pobjede svega zla, pa i neimaštine koja ih je teško pritiskala, danas, pod utjecajem modernizama, koji nasilno promovira hedonizam i konformizam, svjedoci smo sve glasnijega NE životu. Manje rađanja, posljedica je manje sklopljenih brakova. U 2015. godini samo 1130! Nerijetko se novac od “jabuke” iskoristi za odseljavanje. Stoga, želimo li ovaj negativan uzmak zaustaviti, nema nam drugoga puta nego ponovno otkriti vrijednost života. A život nije u pukom imanju nego u božanskom bivstvovanju. U Bogu biti znači u njemu sve imati. A ako ne postojimo, dakle i nemamo! Iskustvo nas uči da i ova “škrta zemlja” neizmjerno više daje od bilo kojega drugog kraja, kada se poniznom molitvom Bogu, nesebičnom žrtvom i plodnom ljubavlju napaja.

Mr. don Željko Majić/Crkva na kamenu

3 komentara

  1. doći će ISIL-ovci i hrvatcko cviće

    Like(5)Dislike(0)
  2. Nije problem sto vise nema obitelji sa mnogo djece. Problem je detektiran u malom broju sklopljnih brakova. Opce poznato je sa npr. selo Drinovci sa najvecim brojem nezenja, mislim da su neka istrazivanja pokazala preko 300 momaka starijih od 30 godina. Da su kojim cudom ozenjeni i imaju samo po dvoje djece, to je 600 nerodjenih zitelja opcine Grude. A tek po ostalim selima i mkestima.

    Like(0)Dislike(0)
  3. drinovci su ponosni na svoj pokret LGPD i čekaju da se to ozakoni

    Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.