Presretnuti razgovori: Reketaranje u Grudama uz blagoslov policije?! (VIDEO)

Hercegovčki poduzetnici godinama su nekažnjeno reketirani, navodi se u prilogu magazina Mreža Federalne televizije u kojem je objavljen i presretnuti razgovor ”poznatih kriminalaca hercegovačkog podzemlja”.

”Iznuda novca, ucjene, reket. U tim uvjetima godinama je funkcionirala Hercegovina. Samo rijetki se otome usuđuju govoriti. Kada šutnja prestane, zavlada panika”, navela je FTV.

Peglom peglali, nožem rezali

Naime, četrnaest godina je prošlo od kada su Gordana Šimunovića iz Gruda i njegovu tek vjenčanu suprugu mučki napali u njegovoj kući kriminalci, koje policija nikada nije uhvatila. Gordan se uvijek bavio privatnim biznisom i uvijek je imao novaca, zato i jeste, kaže, bio meta kriminalaca.

“Došao sam kući, supruga je prije mene ušla. Nju su svezali, ja sam došao iza nje, obračunao sam se jednim od kriminalaca i ozbiljno ga ozlijedio. Poslije sam se predao jer sam vidio da se ne mogu izvući nikako. Njih trojica su navalila na mene. Udarili su me bejzbol palicom, vezali me lisicama. Mučenje je trajalo dva i pol sata”, izjavio je Gordan, koji je dva mjeseca poslije toga bio nepokretan i u borbi za život.

“Peglom su me peglali, nožem rezali po glavi, uboli su me nekoliko puta u vrat, u leđa, u ruku – tražeći da kažem gdje je novac”, rekao je i dodao kak su ga tukli dok nije izgubio svijest. Kada se osvjestio, njih nije bilo, a na očevid je stigla policija iz Gruda. Dokaze su uzeli odmah, foto dokumentaciju, krv, pokidanu skupocjenu ogrlicu.

Za krv rekli da je boja

“Bio je načelnik krima Boro Leko – on je vodio slučaj ispočetka. Poslije je preuzeo MUP Ljubuški, na čelu sa Zdravkom Borasom. Dokaze su sve uspješno prikrili, za krv su rekli da je boja, ogrlicu su prodali”, tvrdi Šimunović te navodi kak su godine prolazile a slučaj zataškavan.

Opstrukcije policije bile su prisutne od starta, a počinitelje policija poznaje, ističe Šimunović i dodaje kako je tražio od Milenka Madunovića zapisnik o izuzetim stvarima – nije ga uspio dobiti.

Iz Tužiteljstva ZHK-a FTV je dobila šturu informaciju o tijeku istrage. Glasnogovornik Dejan Ružić kazao je kako u predmetu Gordana Šimunovića Tužiteljstvo vodi istragu protiv NN počinitelja ili više njih zbog postojanja osnovne sumnje da postoji kazneno djelo djelo teško razbojništvo. Istaknuo je da su dokaze iz predmeta ustupilli Tužiteljstvu BiH na njihov zahtjev. No, u Tužiteljstvu BiH kažu da predmet koji se odnosi na Gordana Šimunovića nije zaprimljen i ne nalazi se u radu u Tužiteljstvu BiH.

Sprega s kriminalom

Šimunović je i danas ogorčen, posebno imenovanjima na čelne pozicije u Ministarstvu: “Oni su u sprezi s kriminalom i njih to ne zanima uopće. I Zdravko Boras i Boro Leko i svi oni su radili direktno na zataškavanju mog slučaja. Kako vrijeme odmiče. imam saznanja, znam da su sudjelovali 100 posto u tome”.

Nekoliko godina poslije dogodio se slučaj Mladena Palca , također biznismena iz Gruda, kojem su kriminalci na isti način upali u kuću i svirepo ga ubili nakon što im je otkrio gdje mu stoji novac. Istragu je, također, vodio Boro Leko.

Federalna TV je došla do audio snimaka koji potvrđuju upravo spregu visokopozicioniranih dužnosnika zapadnohercegovačke policije i kriminalaca.

”Radi se presretnutim telefonskim razgovorima poznatih kriminalaca hercegovačkog podzemlja Tomislava Pandžića, u BiH procesuiranog i zbog pranja novca, koji trenutno živi u Hrvatskoj, te Roberta Iličića, osuđivanog narkodilera i osumnjičenog za kazneno dijelo terorizam. Oni su bili organizatori nelegalne proizvodnje cigareta u Drinovcima kod Gruda, a nakon što su otkriveni, smišljali su strategiju odbrane uz svesrdnu pomoć pojedinaca iz policijskih struktura u Grudama i Ljubuškom”, navodi FTV i dodaje kako se na snimkama, između ostalog, čuje kako moraju izdvajati i proviziju 2 posto za Boru Leku, tada šefa krim policije PU Grude.

Presretnuti razgovori

Saznaje se da su plaćali i veći broj drugih policajaca te kako policija namjerno odradi loše istragu da krivci ne bi bili otkriveni. Presretnut je i direktni razgovor Roberta Iličića s Daliborom Marjanovićem, tadašnjim zapovjednikom PU Grude, a sadašnjim šefom krim-policije u upravi Široki Brijeg. U jednom trenutku Marjanović javlja Iličiću da će oko istrage sve biti uredu.

U snimkama, navodi FTV, ima još detalja koji potvrđuju spregu pojedinaca iz policije ZHŽ-a i kriminalaca, a slučaj na sudu tapka. Kažu – dokaza nema.

“Tužiteljstvo je vodilo istragu protiv Roberta Iličića i drugih zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo iz člana 250 Kaznenog zakona BiH. Znači, organiziranog kriminala i drugih kaznenih djela”, navodi Ružić.

Što se tiče tvornice cigareta, iz Tužiteljstva BiH je rečeno da ne mogu davati nikakav komentar na navedeni upit.

Ministar i mirovina

Federalna televizija navodi kako su tražili da pred kamere stanu svi koji su u priči – Boro Leko, Dalibor Marijanović, Zdravko Boras, Milenko Madunović i Miroslav Galić, ali da u tome nisu uspjeli.

FTV se dotakla i mirovine ministra, koji prima hrvatsku mirovinu na adresi u Splitu, uz ministarsku plaću te 268 maraka vojne invalidnine u BiH, te upošljavanja novih kadrova u policiju jer su se na popisu zaposao našli kandidati koji iza sebe imaju kaznena djela

”S ovakvim sadašnjim, a i budućim policijskim kadrovima, teško je očekivati da se 14 godina poslije riješi slučaj Gordana Šimunovića”, zaključuje FTV.

Bljesak.info