Prije točno 150 godina donesena odluka o osnivanju kapelanije u Drinovcima

DRINOVCI – Na današnji dan 1866. biskup fra Anđeo Kraljević predlaže poglavaru hercegovačkih franjevaca fra Petru Kordiću, uz ostalo, i osnutak kapelanije u Drinovcima. Povratak fra Paškala Buconjića iz Rima u Hercegovinu u siječnju 1867. godine pospješio je ostvarivanje spomenutoga plana da se u Drinovcima sagradi kuća za budućega župnika.

Na Kapitulu hercegovačkih franjevaca, održanome na Širokom Brijegu 28. travnja 1868. pod predsjedanjem fra Pašakala Buconjića, Ružićka župa dobila je kapelana. Očito je da su ružićkomu župniku fra Marijanu Zovki htjeli dati fra Lovru Sesara kako bi se bavio gradnjom župne kuće u Drinovcima.

Fra Marijan se zdušno prihvatio posla i 1870. godine kuća je bila pokrivena pa se u nju moglo nastaniti. Na Kapitulu 1871. godine određeno je da se Drinovci odijele od Ružića, ali nisu odmah (Usp. Pandžić, B: Prošlost…, str. 9. 38 Franjevački arvih u Mostaru – dalje FA, Spisi Kustodije, SV 7., f. 117-118.3. GODIŠNJAK 44) proglašeni župom nego kapelanijom.

drinovci-d-27022016-600x413

Prvim kapelanom imenovan je fra Paškal Buconjić. On je zajedno s narodom nastavio izgradnju kuće, kapelice, salaša i štale da bi župnik imao sve što je potrebno za pravo domaćinstvo. Godine 1873. Drinovci su proglašeni pravom župom. Danas je njihov župnik fra Bože Milić.

Prisjetimo se ovom prigodom kako je mlade iz Drinovaca jednom prilikom na poseban način pozdravio i bivši papa Benedikt XVI.:

dnevno.ba

7 komentara

 1. Fra Boze Milic je zupnik

  Like(3)Dislike(0)
 2. Kako pisu netocne informacije. Fra Boze Milic je zupnik zupe..

  Like(3)Dislike(0)
 3. Sta je to napravio on od kada je dosao na zupu ?

  Like(1)Dislike(5)
 4. Pope nije sve u materijalnom.

  Like(6)Dislike(0)
 5. Aj ti napravi kad ti pametan, okani se surfanja po internetu.

  Like(2)Dislike(0)
 6. Ma Drinovci su po dokumentima iz 1623 g. uz Podbilu, Goricu i Kamenmost bili jedna od četiri župe Prološkog samostana. Župa je obuhvaćala današnje Drinovce, Runoviće, Tihaljinu, Ružiće, Dragićinu i manji dio Gruda. I kakve to ima veze? Imali su biskupa Buconjića i još desetine časnih svećenika i stotine drugih uglednika, pa? Danas im se rapada najlipša (iza naše na Brigu) crkva u Hercegovini a svatovi se nesmiju slikat pred onim krasnim spomenikom može im kamen trenut na glavu. O demografiji da ne govorimo 26R – 53U – katastrofa.
  Jedino naša voditeljica zbora č. Mira Majić kaže da imaju prekrasan župni zbor pun muški glasova. Nek nešto!

  Like(1)Dislike(3)
 7. Ne spominju se tada Drinovci uopće. Mogao bi proiuzvoljno sva sela spomenuti i staviti ih u te godine.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.