U Grudama predstavljena knjiga „Stogodišnji teror jugoslavenstva i komunizma u Hrvatskoj“

11

Sinoć je u Kinodvorani u Grudama u organizaciji Matice hrvatske Ogranak Grude predstavljanja knjiga prof. dr. sc. Josipa Jurčevića „Stogodišnji teror jugoslavenstva i komunizma u Hrvatskoj“, a predstavljači su bili Vlado Bogut, fra Mate Tadić i autor knjige Josip Jurčević.

Predstavljači su između ostalog istakli da je zajednička značajka svih stradavanja Hrvata u 20. stoljeću, u svim državnim okvirima, u njihovoj organiziranosti i sustavnosti. Može se reći da je svaki naraštaj građana Hrvatske stradavao na slične ili gotovo istovjetne načine, tijekom ratova, neposredno nakon njih, ili tijekom mirnodopskih razdoblja Ta sličnost i istovjetnost odnosi se na cjelovitu kauzalnost stradavanja, što znači da se sličnost i istovjetnost jednako odnosi na uzroke, događanje i posljedice stradavanja u različitim razdobljima 20. stoljeća.

Pri kraju Drugog svjetskog rata i nakon njegova završetka u Jugoslaviji je uspostavljen totalitarni komunistički režim, koji je na klasnoj osnovi prekidao bilo kakvu – svjetonazorsku, ideološku, politički i upravljačku – povezanost s cjelokupnim dotadašnjim neokomunističkim civilizacijskim postignćima. U ime takvog pristupa je neograničeno revolucionarno nasilje i diktatura proletarijata, koji su iza sebe ostavljali masovne zločine nad ljudima, razorene institucije, opustošena znanja i kršenje osnovnih ljudskih prava. Jugoslavenski komunistički režim je sve vrste nasilja činio i protiv Katoličke crkve, pokušavajući je pokoriti i odvojiti od Rimske stolice.

Koliko god osjećamo jugoslavenstvo i komunizam još uvijek kao teret, koliko god su to osjećali i naši djedovi i očevi, začuđujuća je istina da iz toga gotovo ništa nismo naučili, s obzirom na ponavljanje povijesti koja nam se ponavlja.

Mi danas nemamo pluralizma, nema objektivnosti – postoji samo virtualna stvarnost, a upravljačke elite čuvaju svoje pozicije uništavajući Hrvatsku na jednak način kako su uništavali i prethodne države u kojima su bili na vlasti. Ako želimo biti suvereni i živjeti bolju Hrvatsku moramo se riješiti velikoga zla – korupcije – u čijoj pozadini stoji jugoslavenstvo i komunizam.

U glazbenom dijelu programa nastupile su Ana Pešorda i Josipa Brnadić učenice Osnovne glazbene škole Grude.

predstavljanje knjige 1 predstavljanje knjige 2 predstavljanje knjige 3 predstavljanje knjige 4 predstavljanje knjige 5 predstavljanje knjige 6 predstavljanje knjige 8 predstavljanje knjige 9 predstavljanje knjige 10 predstavljanje knjige 11 predstavljanje knjige 12

11 COMMENTS

 1. Ozbiljno bi se nacudio da je predatavljanje nke knjige koja nije o ratovima
  Knjige o drugom svjetskom bi mogli izvoziti
  Drago mi je sto na ove gluposti vise nitko ne dolazi

 2. Nekima je Jugoslavija bila majka i izdavali su naše ljude u njoj, a danas ti isti predstavljaju knjige i pišu ih protiv Jugoslavije.
  To je prava UDBA! Nje se čuvajmo.

 3. Gledam Vladu Boguta ovdje i ne mogu vjerovati.Doticni”gospodin” je za vrijeme svoje vladavine proganjao dicu kad bi ga pozdravili starim Krscanskim pozdravom ” Hvaljen Isus i Marija”, to znaju svi Sovicani a on se i danas pita zahvaljujuci nasem dicnom nacelniku.ZALOSNO I SRAMOTNO.

 4. Dasta taj vlado bogut je uz bocu najjaca crvena karika ljubisi .lopovi sve odreda samo mi nije jasno otkud crkve sa njima

 5. Da, oblak komunizma je se nadvio nad Grudama i to je uzrok svom zlu koje se dešava u nas, od nezaposlenosti, neizgradnje zaoblilaznice, problema oko grudskog hotela itd…

  Pozitivna stvar komunizma je bila da ovakve trupine nisu mogle objavljivat ovakvo smeće od knjige. Primjerak koji sam dobio besplatno mi je poslužio za potpalu.

 6. Zla komunistickog je jos puno u “gradu”Grude.
  Prije ce Krenica prisusiti nego ta komunisticka bagra pocrka.

 7. @SOVIĆANIN. Svaka ti je na mjestu, nisam niti čitao članak kada sam vidio Vladu Boguta (Vlado ćikin) i sjećam se tog “komunističkog potrčkala” na biciklu! Žalosno je da niti jedna prezentacija vezana za povjest nije prošl bez ovoga “kameleona” , SRAMOTA!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here