Internet “prekinuo” mobilnu vezu u BiH

Broj korisnika mobilne telefonije u BiH je u prošloj godini smanjen za više od 85.000, odnosno 1,36 posto, što je prvi značajan pad od početka korištenja ove vrste telekomunikacijskih usluga, pokazuju podaci nadležnih institucija.

Ako se tome doda da je pad u oblasti fiksne telefonije u BiH prošle godine dodatno produbljen, dolazi se do zaključka da prijenos glasa više nije zanimljiv, već da internet i njegove aplikacije preuzimaju primat od telekom operatera u BiH. Podaci Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) BiH pokazuju da je u BiH na kraju prošle godine bilo 3,44 milijuna korisnika mobilne telefonije, što predstavlja pad od 1,36 posto u odnosu na godinu ranije.

Pad pretplatnika

“Novi trend je rast broja postpaid pretplatnika od 10 posto, te pad prepaid pretplatnika od 4,2 posto. Također, u opadanju je i broj poslanih SMS poruka od oko 15 posto, te MMS poruka od 32,5 posto”, navodi se u informaciji RAK BiH.

Pored toga, dodaju da je stopa prenesenih brojeva u mobilnoj telefoniji porasla na godišnjem nivou 68,5 posto, te ih je sada oko 26.600. Tržišni lider u bh. mobilnoj telefoniji je “BH Telecom” sa 44,89 posto udjela, zatim “Telekom Srpske”, koji kontrolira 40,73 posto tržišta, te “HT Eronet” sa 13,94 posto, dok su svi ostali poput “Izi Mobile”, “Blicnet”, “Logosoft” sa dosta manjim udjelom.

Međutim, bitno je naglasiti da je stopa penetracije interneta u BiH na kraju prošle godine premašila 70 posto. Naime, širokopojasni pristup internetu u BiH ima blizu 635.000 korisnika, što je povećanje za 1,3 posto u odnosu na godinu ranije.

“Stopa penetracije iznosi 72,7 posto i povećana je za 5,2 posto u odnosu na kraj 2014. godine. Broj xDSL priključaka je veći od 372.000 i raste sporijim tempom od priključaka putem kablovske mreže kojih ima više od 200.000”, naveli su iz RAK BiH i dodali da na bh. tržištu ima ukupno 69 internet operatera.

Slobodan Dragičević, sekretar Udruženja za informaciono-komunikacione tehnologije (IKT) u Privrednoj komori RS, rekao je da je broj pretplatnika očigledno u stagnaciji. Usprkos tome, on je kazao da domaće telekomunikacijske kompanije trenutno nemaju nikakvo alternativno rješenje, jer su u svim svojim aktivnostima najčešće bile usmjerene na prijenos govora.

“Do tog pada je došlo zbog pojave raznih servisa koji omogućavaju da se prijenos glasa, govora i video-prijenos sprovode uz pomoć nekih drugih servisa, aplikacija i providera na internetu. Kada govorimo o tome, prije svega mislimo na Viber, Hangouts, te meessangeri koji postoje u okviru Facebooka, te Skype konekcije i drugi”, rekao je Dragičević.

Viber najveći problem

Dakle, on je zaključio da telekom operaterima u BiH jedan od najvećih problema predstavljaju upravo ovi servisi, prije svega Viber, koji je dijelom najrašireniji. Sada se, kako kaže, uzimaju najjednostavniji paketi mobilne telefonije za krajnjeg korisnika, te podešava da tu postoji određen bonus u smislu prijenosa glasa i u smislu osiguranja interneta.

“S obzirom na to da je pokrivenost bežičnom mrežom interneta velika i prisutan je na svakom koraku, ljudi su najčešće u toj glasovnoj komunikaciji usmjereni preko ovih servisa”, pojašnjava Dragičević.

Sve ovo, kazao je on, bitno utiče i na poslovanje telekom operatera, podsjećajući da je “M:tel” u Srbiji kao novinu pokušao s uvođenjem nove usluge, takozvanim claud servisom. Kada je u pitanju budućnost, Dragičević smatra da telekom operateri moraju osigurati i korištenje mreže 4G, koja je već u svijetu u funkciji, dok kod nas ni 3G mreža nije dovoljno korištena.

S tim u vezi, ocijenio je da je razvoj cijelog informacionog društva, generalno u BiH, na niskom nivou. Fiksna telefonija nastavlja pad. Kada je u pitanju fiksna telefonija, službeni podaci pokazuju da je ukupan broj telefonskih fiksnih linija na kraju prošle godine iznosio oko 701.000 i za 10,4 posto je manji nego u istom razdoblju 2014. godine.

Novi operateri, kojih ima 13, stekli su više od 78.000 vlastitih pretplatnika, što je za gotovo petinu više nego godinu ranije, a njihov tržišni udio već premašuje 10 posto. Najveći tržišni kolač u fiksnoj telefoniji zauzima “BH Telecom” sa 41,16 posto, “Telekom Srpske” posjeduje udio od 35,48 posto, a “HT Eronet” od 13,32 posto.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.