Marića gaj – jedno od najljepših imanja u Hercegovini, prava kamena turistička atrakcija (FOTO)

Agroturizam je velika prilika svima onima koji prepoznaju nove trendove u turističkoj branši . Današnja turistička klijentela želi nove ponude ili bolje reći nove kombinacije koje bi im pružile potpuni doživljaj odmora. Hercegovina je kao stvorena za takvo nešto jer je blizu Jadrana i može između ostaloga turistima ponuditi sve ono što im ‘fali’ na plaži.

Ekipa ABCportala je posjetila imanje ‘Agroturizam Marića gaj’ koje je smješteno na 43 hektara u komadu uz cestu Grude – Ljubuški . Dočekao nas je ljubazni domaćin Marko Marić voditelj na imanju i sin vlasnika Tonija Marića koji nas je upoznao i sa imanjem i novim projektima vezanim za ovu prekrasnu etno turističku atrakciju u srcu Hercegovine.

-Obiteljski posao počeli smo prije 23 godine otvaranjem restauranta Kiwi od kojeg je 2007. godine postala ova naša današnja destinacija. Danas imamo na imanju 33 a skupa sa restoranom 70 ležaja. Dvanaest ljudi je stalno zaposleno, a naš kapacitet je ljeti oko 250 gostiju a u zimskom vremenu oko 100 gostiju. Uzgajamo povrće, proizvodimo vino, domaće rakije i likere, maslinovo ulje, sapun, duhan i ljekovito bilje sve su to proizvodi koji na ekološki način proizvodimo na Agroturizmu Marića Gaj. Do sada smo u ‘Agroturizam Marića gaj’ uložili 3 milijuna KM- priča nam Marko dok smo obilazili ovo lijepo imanje. Impozantni vinski podrum koji će rado pokazati gostima je kapaciteta 15 000 litara i oduševit će sve one koji siđu u njega.

Marko je novinaru ABCportala otkrio i nove planove vezane za proširenje kapaciteta ali i novoj atrakciji u vidu malog jezera i autokampa koji se gradi uz njega, radovi su krenuli i već sljedeće ljeto autokamp će biti u ponudi. Tisuću zasađenih maslina turistima i ostalim gostima pokazat će da je ovaj kraj sastavni dio Mediterana a kroz cijelo imanje u dužini od tri kilometra izgrađene su trim staze za rekreaciju. Tu je i teren za boćanje te odbojku na pijesku. Naravno, da ugođaj na imanju bude potpun tu su i četiri prava hercegovačka magarca koja nismo zatekli u štali jer su na ispaši u prirodi, a koja su najzanimljivija stranim turistima koji su već dobrim djelom prijavili svoj dolazak i ovog ljeta. U planu imamo pokazati im i autohtone domaće vrste životinja poput krave buše i slično.

-Prava sezona počinje prvog svibnja kad nam dolaze gosti iz Bosne koji ovaj poznati praznik (prvi maj op.aut.) žele provesti baš ovdje. Malo zatim počinje sezona na moru a novoizgrađeni tunel Sveti Ilija nam je donio procvat na imanju jer nam dolaze Nijemci, Nizozemci i Česi koji jako vole kombinirani odmor na moru i zaleđu. Posjećuju nas i turisti iz Hrvatske i Slovenije. Bilo bi dobro da u Hercegovini imamo više kapaciteta za ovakav način ugostiteljstva jer potencijala imamo i prava šteta je to ne iskoristiti- rekao nam je Marko dodajući kako je spreman pomoći svima onima koji se odluče za ovakvu djelatnost.

Agroturizam Marića gaj je sastavni dio turističkog klastera Hercegovina a kao njihovi članovi posjetili su europske sajmove koji promoviraju agroturizam u Beču, Londonu, Munchenu, Varšavi, Berlinu i još nekim europskim gradovima. Na imanju već petu godinu se organizira kulinarsko-zabavna manifestacija ‘Raštikijada’ koja privuče veliki broj gostiju iz Hercegovine i Dalmacije. Svakako treba napomenuti da na imanju Marića gaj možete probati sve hercegovačke delicije ali i ostalu gastro ponudu mediteranskog podneblja …
Abcportal.info

11 komentara

 1. Extra….prekrasan ambijent…

  Like(6)Dislike(1)
 2. Prelijepo. Bravo Tomo

  Like(2)Dislike(1)
 3. Ljepo

  Like(2)Dislike(0)
 4. To joj je super, ako ga ima!

  Like(0)Dislike(0)
 5. Ovo je prelijepo imanje, šteta što još uvijek nije atraktivno turistima koliko bi trebalo biti. Ono što je najvažnije je da je tu uložena ogromna količina ljubavi jer bilo je i dobrih ali i loših vremena u tom poslu, a samo ljubav prema tradiciji može to prevazići.
  Nadam se da će Marića Gaj i u budućnosti biti simbol Gruda, Tomi Zdravki i njihovoj obitelji puno sreće u poslu i radu te još mnogo uspješnih godina želim.

  Like(6)Dislike(1)
 6. Tomo prijatelju – svaka čast!
  Oboji nešto i u ljubičasto!

  Like(2)Dislike(0)
 7. ZAŠTO BRIŠETE KOMENTARE VALJDA SVAK IMA PRAVO DA SE IZJASNI

  Like(0)Dislike(0)
 8. Svaka čast Tomo i tebi i Zdravki. Tako se to radi. Sve ti je orginal

  Like(0)Dislike(0)
 9. To Tabakoviću odlično

  Like(0)Dislike(0)
 10. Žuto ili bijelo?

  Like(1)Dislike(0)
 11. u sovićima ima farma magaraca i niz drugih životinja ,al i ovo je za sve pohvale

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.