Liječnici i medicinari napuštaju BiH i odlaze u EU

BiH sve više gubi svoje građane. Priliku za boljim životom u Europi i ostatku svijeta traže svi. Posebice zabrinjava to što odlazi visokoobrazovani kadar, među njima i liječnici, piše Večernji list. Ministar zdravstva i socijalne skrbi Unsko-sanske županije Ibrahim Kajtazović ima i konkretne podatke.

”U 2015. i 2016. godini ostali smo bez osamdeset zdravstvenih djelatnika, od čega su trideset i četiri liječnika. Svi su bili zaposleni u zdravstvenim ustanovama Unsko-sanske županije. Odljev kadra u zdravstvu je evidentan”.

Najviše odlaze medicinski tehničari, ali i liječnici. Otišla su trideset i dva liječnika i dva stomatologa, kaže ministar Kajtazović. Zašto odlaze liječnici i ostalo medicinsko osoblje, nije teško zaključiti.

”Mlađi kolege odlaze, a to nije dobro jer je kronični nedostatak liječnika u FBiH, a poglavito specijalista. Kronični je nedostatak specijalista u USŽ-u, a tako je i u FBiH i Bosni i Hercegovini”, pripomenuo je dr. Nedim Kurtović iz Županijske bolnice dr. Irfana Ljubijankića u Bihaću. Bosanska Krupa također vapi za liječnicima.

Mujo Kekić, ravnatelj Doma zdravlja u Bosanskoj Krupi, kaže kako je od prestanka rata ovu ustanovu napustilo više od trideset liječnika. Nedostatak liječnika, poglavito specijalista, u Općoj bolnici u Sanskom Mostu rješavaju povremenim zapošljavanjem vanjskih suradnika. Imaju prostora, kažu, i za nova zapošljavanja.

”Mogli bismo uvijek primiti svršene specijaliste da ih ima. Apeliramo da se jave kako bismo ih zaposlili, kao i ambiciozne mlade liječnike. Imamo prostora za specijalizacije,” kaže dr. Enes Karabeg, ravnatelj Opće bolnice Sanski Most, piše Večernji list.

Unatoč sve češćem odlasku medicinara, ministar Kajtazović tvrdi kako situacija zasad ipak nije alarmantna. Na burzi rada veliki je broj prijavljenih medicinskih tehničara te jedan liječnik, koji će uskoro dobiti posao. Dodatni angažman liječnika mogao bi uskoro biti riješen nakon što Federalno ministarstvo zdravlja odobri discipline iz tercijarne razine zdravstvene skrbi. Što se tiče poboljšanja materijalnog statusa liječnika, ministar Kajtazović naglašava da bi on bio bolji da od rata nije vođena pogrešna politika zapošljavanja u javnom zdravstvu.

”Kako bismo riješili taj disbalans, mora se provesti sistematizacija po svim ustanovama, a to je bolno. Netko bi morao dobiti otkaz”, kaže ministar. Za ovom nepopularnom mjerom zasigurno nitko u zdravstvu neće posegnuti. Razloga je mnogo, a među prvima su trenutačne ekonomske prilike. Dok odgovorni ne pronađu način kako zadržati liječnike i medicinare, oni i dalje traže kartu u jednom smjeru.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.