Novi prijedlog EU: Roaming po domaćim cijenama bez ograničenja

Europska komisija je predstavila novi prijedlog o roamingu, po kojem bi korisnici mobilnih telefona u EU od lipnja iduće godine, roaming u tuđoj mreži plaćali po domaćim cijenama bez ograničenja.

Predhodni prijedlog, koji je propisivao rok od najviše 90 dana, Komisija je povukla zbog kritika.

“Odlučili smo da više neće biti ograničenja u pogledu dana”, rekao je u Bruxellesu potpredsjednik Komisije Andrus Ansip, odgovoran za jedinstveno digitalno tržište. Umjesto toga, Komisija predlaže novi pristup koji će umjesto vremenskog ograničenja uzeti u obzir prebivalište korisnika. Europski korisnici će za upotrebu svojih mobilnih uređaja za pozive, tekstualne poruke ili Internet plaćati domaće cijene, a isto tako će imati puni pristup drugim pretplatničkim uslugama, kao što je mjesečni prijenos podataka.

Komisija predlaže uvođenje jasnih jamstava za mobilne usluge, s kojima će postojati mogućnost provjere načina upotrebe kako bi se spriječila zloupotreba sustava “roaminga kod kuće”. Među kriterijima koji bi ukazivali na moguće zloupotrebe, prijedlog spominje nisku domaću uporabu u odnosu na roaming i dugotrajno mirovanje SIM kartice, koja se koristi isključivo za potrebe roaminga. “Moramo spriječiti zlouporabe”, rekao je Ansip. Roaming bi prema uvjerenju Komisije bio namijenjen za one koji putuju.

U EU su inače vrlo različite cijene za mobilne usluge. Zloupotreba bi bila, ako bi kupili SIM karticu u državi članici s niskim cijenama, a zatim je koristili u drugoj državi članici u kojoj su cijene više, upozorio je prilikom predstavljanja novog prijedloga povjerenik za digitalnu ekonomiju i društvo Günther Oettinger. Drugi primjer zloupotrebe bio taj kada neko stalno živi u inozemstvu, ali održava pretplatu u zemlji porijekla.

Povjerenik je objasnio da davatelji mobilnih usluga zloupotrebe mogu lako otkriti na temelju načina uporabe kod pojedinih korisnika. U Komisiji također priznaju da to pitanje treba razraditi u detalje.

Oettinger je rekao da bi moguće povećanje administrativnih troškova za telekomunikacijske tvrtke, koje bi se u slučaju zloupotrebe bavile korisnicima, mogao biti problem. U tom kontekstu, on je upozorio da “iza svakog smartphonea neće stajati neko tko će ga nadgledati”.

Prijedlog će sada biti ispitan od regulatora za elektroničke komunikacije (BEREC), kao i država članica i svih zainteresiranih strana. Konačni prijedlog bi trebao biti usvojen do 15. Prosinca/decembra, kako bi se omogućilo da se učinkovito ukinu dodatni troškovi roaminga 15. lipnja/juna iduće godine.

1 komentar

  1. capt. Jean-Luc Picard

    Samo za zemlje EU, od koje smo mi udaljeni milijunima svjetlosnih godina

    Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.