Tri tisuće zaposlenih u kladionicama traže zaštitu od Novalićevog “govora mržnje”

U utorak ujutro, 25. listopada, zaposleni u privatnim poduzećima koja se bave igrama na sreću podnijeli su Zamolbu za zaštitu od diskriminacije, klevete i govora mržnje od strane predsjednika Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalića, prenosi bljesak.info.

Zamolba je podnesena Parlamentarnoj skupštini BiH, odnosno Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, a u njoj se navodi kako se nadaju da će Komisija poduzeti potrebne mjere da bi se zaustavila diskriminaciju, klevetu i govor mržnje prema radnicima kladionica od strane predsjednika Vlade Federacije BiH, Fadila Novalića.

Naime, govoreći 16.09.2016. godine na konferenciji za medije poslije sjednice Vlade Federacije BiH, premijer Novalić je, između ostalog, kazao i sljedeće: ”Voljeli bi da igara na sreću nema nikako, usprkos tome što zapošljavaju više od 4.000 radnika. Mislimo da je to šteta za jedno društvo. Po broju kladionica smo najveći u Europi. A kladionice su pošast isto kao droga i prostitucija”.

Osim što je, potpuno nedopustivo za premijera FBiH, gospodin Novalić na ovaj način poistovjetio legalnu djelatnost igara na sreću s ilegalnim aktivnostima kao što su raspačavanje i konzumiranje droge te prostitucija, premijer Novalić je uspoređujući naša radna mjesta s drogom i prostitucijom direktno uvrijedio i nas radnike kladionica, koji svoj kruh zarađujemo u, ponavljamo, legalnoj djelatnosti priređivanja igara na sreću, navode zaposleni u svojoj Zamolbi.

Naglašavaju kako je premijer FBiH Fadil Novalić legalnu djelatnost priređivanja igara na sreću izjednačio s ilegalnim aktivnostima konzumiranja i raspačavanja droge te prostitucijom, poistovjetivši na taj način i radnike kladionica s narkomanima i prostitutkama.

Na taj način premijer Novalić je uvrijedio i ponizio radnike kladionica, povrijedio naše ljudsko dostojanstvo i naše zakonom zagarantirano pravo na rad, čemu svjedoči i 2922 potpisane peticije koje Vam dostavljamo, a u kojima mi, radnici kladionica i članovi naših obitelji od Predsjednika Vlade Federacije BiH, Fadila Novalića, tražimo javnu ispriku i povlačenje izjave od dana 16.9.2016.: ”Voljeli bi da igara na sreću nema nikako, usprkos tome što zapošljavaju više od 4.000 radnika. Mislimo da je to šteta za jedno društvo. Po broju kladionica smo najveći u Europi. A kladionice su pošast isto kao droga i prostitucija”, navode zaposleni u privatnim poduzećima koja se u FBiH bave igrama na sreću.

Doznajemo kako su istovjetni dokumenti upućeni i Vladi Federacije BiH, Uredu Premijera Federacije BiH, Domu naroda Parlamenta Federacije BiH kao i Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali i Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH te Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice.

Peticije su potpisali djelatnici poduzeća:

SPORT PLUS D.O.O. NOVI TRAVNIK
PREMIER WORLD SPORT D.O.O. ČITLUK
PREMIER SPORT D.O.O. ČITLUK
BET LIVE D.O.O. VITEZ
PETICA PLUS D.O.O. VITEZ
ZMAJEVI D.O.O. ZENICA

8 komentara

 1. To Novaliću u pravu si

  Like(6)Dislike(1)
 2. Nek se zatvataju kladionice, radit u njemacku vidi ima li tamo ovoliko gluposti sramotno rec da ih toliko ima bravo sve pod kljuc dabogda, na tom trazit srecu i zivot.

  Like(1)Dislike(0)
 3. Mali grubo rečeno od strane g. Novalića, a ali suštinski je u pravu i podržavam njegovu misao, a ne i usporedbu.
  I još nešto. Ako je nešta LEGALNO, ne znači da je i normalno i moralno. Zakone donose ljudi u skladu s običajnima, moralu, interesu pa i zakone koji se kose sa svim moralnim i društvenim vrijednostima pa i interesima malog čovjeka..

  Pogledajte zakone u Saudijskoj Arabiji. Za njih su OK, a za nas su morbidni. Zato nemojte uspoređivati zakon i moralnost. To često ne ide ruku pod ruku.
  I alkohol je zakonit, a je li normalno, moralno i odgovorno, voziti pijan, zlostavljati pijan obitelj, teturati se ulicom bez ikakvog ljusdkog dostojanstva.

  Nešto je slično i sa kladionicom. Ovisnici su na štetu i sebi i obitelji, kućnom budžetu, nerjetko zaduživanja i ovrhe zbog kocke i klađenja i na kraju ostanak bez ikakvog ljudskog dostojanstva s uništenom obitelji kako financijski tako i emotivno.

  Podržavam NOVALIĆA.

  Like(5)Dislike(0)
 4. ovo je i gore nego je novalic rekao on je sto posto u pravu koje dbio u hercegvini niko

  Like(1)Dislike(0)
 5. Novalic je vjerojatno mislio da je igra na srecu ovisnost kao droga,alkohol sto je tocno da nije tako nebi bili osnivani klubovi za lijecenje ovisnosti o igrama na srecu i kockanju u rangu sa klubovima za lijecenje narkomana i alkoholicara

  Like(0)Dislike(0)
 6. I ja podrzavam novalica,neka zatvara po redu. Ja neki dan cekam broj na pet tisca,on mi ga izbaci na 1 km. Ali to nema veze. Metu lovu od budala samo tako. A reklama im kako oni imaju zaposleni,kako pomazu,kako ovo kako ono sve neka dobrobit od njih. A u stvari to je prevara samo takva. Triba potpisivat peticiju da se zatvori dojedna. Ili to porazbijat sve priko dana,dojednu u ciloj drzavi. Pizda im materna lopovska.

  Like(1)Dislike(0)
 7. Redoslijed razbijanja. Ponedjeljak,bet live,utorak premijer,srijeda wilijams,cetvrtak je slobodan dan za pravit alat,petak petica plus,subota najzadnju posto je najjadnija milenijum. To fino sasut da ne ostane nista cijelo. Radnica moze izic,a moze i ostat u grmljevini. Alat potreban,kramp,poluga posebno da naglasim,sirovi kolac deblji,pokoji kramp da se moze plazma cupat iz zida,pajseri i ostali alati.

  Like(1)Dislike(1)
 8. Smjesno kako “poluvlasnici”manipuliraju radnicima….,tocno je da ” poluvlasnici ” ne placaju poreze..tocno je da imaju izmjestene servere van BiH..tocno je da ti isti radnici primaju minimalac na banku a ostatak u kuverti..kako bi se to zvalo nego porezna utaja..onda ove poluinformirane djevojke salju na ulicu da prosvjeduju,pola tih firmi nisu vlasnici ti koji se predstavljaju ..

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.