60 osoba pod sumnjom za kriminal u Aluminiju i Elektroprivredi

Oko šezdeset osoba nalazi se pod sumnjom za kaznena fjela financijskog kriminala šočinjena u Elektroprivredi HZ HB I Mostarskom Aluminiju, doznaje Dnevni List.

Rezultat je to iscrpnih istraga Financijske policije FBiH provedenih proteklih godina u tim poduzećima. Od toga, tridesetak osoba osumnjičeno je za kriminal u EP HZ HB, a isto toliko i u Aluminiju.

Otvorena istraga

Naime, Financijska policija ‘odradila’ je poslovanje Elektroprivrede za razdoblje 2009. – 2012. godina, a sačinjeno izvješće već se nalazi u Tužiteljstvu HNŽ-a koje je službeno otvorilo istragu protiv tridesetak osoba čije se ime dovodi u vezu s počinjenjem spomenutog kaznenog djela.
Izvješće Financijske policije obuhvatilo je tri godine mandata bivšeg generalnog direktora Matana Žarića, danas prvog čovjeka Elektroprijenosa BiH, te nekoliko mjeseci mandata aktualnog generalnog direktora EP HZ HB Nikole Krešića. Javnosti zasad nije poznato koje se osobe sumnjiče za malverzacije. Također, kako doznajemo, Financijska policija uskoro bi mogla dobiti nalog od Vlade Federacije za ‘češljanje’ 2013. i 2014. godine.

Što se tiče mostarskog aluminijskog giganta, od ranije je poznato da je Financijska policija po zahtjevu bivše Vlade FBiH i tadašnjeg premijera Nermina Nikšića izvršila kontrolu poslovanja do 31. 12. 2013. godine te je zapisnik na oko 500 stranica predan pravnoj osobi, u ovom slučaju mostarskom Aluminiju.
Kako doznajemo, u zapisniku je ‘označeno’ također tridesetak osoba za koje je utvrđena osnovana sumnja u počinjenje financijskih malverzacija, no taj ‘slučaj’ još nije u rukama Tužiteljstva, tako da službeno još uvijek nije otvorena istraga. Također, doznajemo i da ne postoje nikakve zabrane javne objave zapisnika o Aluminiju sve dok se ne sačini službeno izvješće koje će biti upućeno u Tužiteljstvo.

– Aluminij posjeduje taj zapisnik na 500 stranica i ukoliko želi, može ga u svakom trenutku objaviti javnosti, kazao je naš izvor.
Kao i u slučaju EP HZ HB, Financijska policija bi uskoro mogla dobiti nalog za kontrolu 2014. godine.

Financijska u akciji

Kontrole načina poslovanja navedenih poduzeća upravo se žele izvršiti zbog višemjesečnih sporova u Vladi FBiH oko smjena i imenovanja nadzornih i upravnih odbora te generalnih direktora poduzeća s većinskim vlasničkim udjelom države. Poznat je stav lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića da su kadrovska pitanja prioritet za nastavak funkcioniranja federalne Vlade. Konkretno, Čović želi svoje ljude na čelnim pozicijama Elektroprivrede HZ HB, Aluminija i HT-a Mostar i dok se to ne riješi, njegovi ministri neće sudjelovati u radu Vlade.

Nasuprot njemu, šef DF-a Željko Komšić ne želi bez valjane argumentacije smjenjivati vodstva javnih poduzeća te je stava da istražna tijela prvo trebaju detaljno utvrditi tko je kriv za situaciju u kojoj se pojedine tvrtke danas nalaze. Nadalje, u DF-u smatraju kako će istraga financijske policije utvrditi sve aspekte poslovanja, a ako bude nelegalnosti, odgovorne osobe će biti smijenjene i procesuirane. Problem za Čovića je taj što istrage zahtijevaju vrijeme…
Ostaje za vidjeti koliko će ‘pozdravi i želje’ HDZ-a BiH, DF-a, pa i SDA utjecati na funkcioniranje Vlade. Sudeći po posljednjih događanjima, Vladi premijera Fadila Novalića ne piše se dobro.

Aluminij

Prema izvješću o analizi poslovanja Aluminija koje je ova kompanija naručila od revizorske kuće KPMG, ukupan dug Aluminija na dan 31. prosinca 2014. godine iznosi 213,8 milijuna maraka, što uključuje oko 120,8 milijuna KM duga prema Elektroprivredi HZ HB i 67,3 milijuna KM duga prema kreditnim institucijama.

Za HDZ BiH to je znak da se smjene na čelu tog poduzeća moraju dogoditi bez odlaganja. Međutim, aktualno vodstvo Aluminija se ‘brani’ da su unatoč svim naslijeđenim dubiozama uspjeli zaustaviti negativan trend poslovanja. DF je stava da potrebno prvo utvrditi čija je odgovornost dosadašnja dubioza pa tek onda po potrebi izvršiti smjenu. Tko će koga izbaciti iz igre? Teško je prognozirati.

EP HZ HB

EP HZ HB posljednjih godina pod vodstvom Nikole Krešića bilježi dobre financijske rezultate. Izuzev početne 2012. koja je zaključena s minusom, sve ostale godine Elektroprivreda je bila u ‘debelom’ plusu, a 2013. je čak bila rekordna po dobiti od osnutka poduzeća prije dvadesetak godina. Po pitanju smjena situacija je ista kao i u Aluminiju.

Dragan Čović: Vrijeme tolerancije je isteklo

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović upozorio je da Vlade Federacije BiH (FBiH) više nema ako će se raditi na način kako su to zamislili SDA i DF te da je vrijeme tolerancije isteklo.

– Ako nema dogovora ili se on ne poštuje na jednoj razini, ne može se očekivati drukčije ni na drugoj razini, pa ni u Vijeću ministara BiH, rekao je Čović za “Glas Srpske” te istaknuo d Vlada FBiH mora izići iz krize, jer je situacija apsolutno neprihvatljiva i nepodnošljiva za stanovnike.

– Napravili smo precizan dogovor da ćemo, prije svega, riješiti kadrovska pitanja. To je ključni problem, jer netko očito vjeruje da može upravljati Federacijom BiH na način kako su to radili posljednje četiri godine, dodao je Čović koji smatra da se kriza u FBiH može odraziti i na funkcioniranje vlasti i koalicije na razini BiH.

Prema njegovoj ocjeni, izgubljeno je mnogo vremena zbog različitih kalkulacija koalicijskih partnera te je stoga krajnje vrijeme da posao bude završen ili da se koalicija raziđe.
– Onima koji misle da će nešto uloviti u mutnom, a prije svega razgraditi institucije u Hercegovini, uništiti agencije i poduzeća koja se dominantno vežu za hrvatski narod, poručujem da neće uspjeti, zaključio je predsjednik HDZ-a BiH.

Aner Žuljević: HDZ BiH od Aluminija Mostar želi napraviti novi Soko

Aner Žuljević, izaslanik SDP-a BiH u Domu naroda Parlamenta FBiH, ustvrdio je da, kada je u pitanju informacija o stanju u kompaniji Aluminij Mostar, da predsjednik HDZ BiH Dragan Čović, pod krinkom “spašavanja” javnih poduzeća u Hercegovini, iznosi niz neistina optužujući sve i svakoga za stvari koje su godinama radili upravo kadrovi HDZ-a BiH i njihovi financijski pokrovitelji.
– Žalosno je kako upravo oni koji su kreirali milijunske gubitke u tim kompanijama, koje danas posluju puno bolje nego za njihovog vremena, pokušavaju blokadama izvršne vlasti ostvariti svoje sebične političke interese na nezakonit način. Potpuno im je svejedno što takvim ponašanjem nanose štetu svim građanima FBiH, smatra Žuljević koji je dodao da je puno dokaza kroz proces privatizacije u Hercegovini koji potvrđuju kako izgleda “spašavanje” tvrtki koje su vodili kadrovi HDZ-a.

Kao najilustrativniji primjer, izaslanik SDP-a BiH naveo je uništavanje kompanije Soko Mostar, koja je s više tisuća radnika dovedena na desetke zaposlenih te je podsjetio da je gotovo cjelokupan aktualni vrh HDZ-a BiH sudjelovao u uništavanju te kompanije. Žuljević, nadalje, ocjenjuje nevjerojatnim da o teškom stanju u Aluminiju pričaju upravo oni koji su ga tu i doveli. Zato se pita je li nervoza HDZ-a BiH danas tako velika baš stoga što Aluminij u posljednje vrijeme pokazuje pozitivne trendove poslovanja, što vjerojatno ne odgovara njihovom pripremljenom scenariju koji je ranije primijenjen u Sokolu.

– Vrijeme je da HDZ shvati da izborni rezultat, prije svega, zahtijeva odgovorno ponašanje u cilju rješavanja problema građana, a ne navodni legitimitet za političko lešinarenje nad javnim tvrtkama, pritom kršeći sve zakone i procedure, navodi u svojoj izjavi Žuljević.

Piše: I. Marić l Dnevni list

1 komentar

  1. Biće da je opet lijan kriv za sve jebo vas on!

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.