Akcija Lištica: Mjesec dana pritvora za osumnjičene

Sud BiH odredio je jednomjesečni pritvor Zlatku Marijanoviću, Stanku Čolaku, Goranu Marijanoviću i Ljubici Čolak, osumnjičenim za nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, poreznu utaju i pranje novca.

Pritvor prema donesenom rješenju može trajati do 11. ožujka, priopćeno je iz Suda BiH.

Uvidom u podneseni dokazni materijal, Sud je utvrdio da postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni počinili kazneno djelo za koje se terete, te odredio pritvor zbog postojanja okolnosti koje ukazuju na opasnost od njihovog bijega.

Pritvor je određen i zbog postojanja osnovane bojazni da će osumnjičeni, boravkom na slobodi, uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze ili tragove važne za kazneni postupak, te naročitih okolnosti koje ukazuju da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke ili suučesnike.

Sud je odredio pritvor i zbog naročitih okolnosti koje opravdavaju bojazan da će ponoviti ili dovršiti pokušano kazneno djelo, a za ta kaznena djela se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža.

Osumnjičenom u ovom predmetu Miru Kvesiću Sud je izrekao mjere zabrane koje podrazumijevaju zabranu napuštanja adrese boravišta uz obavezu ovlaštenih službenih lica da kontroliraju poštivanje ove mjere jednom dnevno, te zabranu putovanja, uz privremeno oduzimanje putnih isprava i zabranu izdavanja novih, kao i zabranu korištenja osobne iskaznice za prelazak granice BiH.

Kvesiću je zabranjeno i sastajanje sa svjedocima i suosumnjičenima u ovom predmetu.

Izrečene mjere zabrane mogu trajati dok za tim postoji potreba, odnosno do drugačije odluke Suda, a kontrola opravdanosti vršit će se svaka dva mjeseca.

U slučaju da osumnjičeni prekrši izrečene mjere zabrane, može mu se odrediti mjera pritvora.

Zlatko Marijanović, Stanko Čolak, Goran Marijanović, Ljubica Čolak i Miro Kvesić osumnjičeni su da su počinili kazneno djelo organizirani kriminal u vezi sa kaznenim djelom nedozvoljeni promet akciznih proizvoda, porezna utaja i pranje novca.

Uhićeni su 12. veljače u akciji kodnog naziva “Lištica” koju su proveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH, podsjeća Srna.

Procjenjuje se da su osumnjičeni nezakonitim djelovanjem u razdoblju od tri mjeseca prodali najmanje 55 tona duhana, čime je proračun BiH oštećen za iznos od oko 7.850.000 KM, a pribavljena protivpravna imovinska korist veća je od 1.200.000 KM.

Tijekom pretresa objekata na 25 lokacija na području Gruda, Širokog Brijega, Čitluka, Zenice i Sarajeva pronađeno je i privremeno oduzeto više od pet tona rezanog duhana, oko 18 tona duhana u listu, tri mašine za sječenje duhana, veća količina novca u gotovini, četiri putnička motorna vozila, više od 800 kutija cigareta različitih marki bez porijekla i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.