Akcija protiv šverca duhana i cigareta: Pretresi i u Grudama

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u saradnji sa službenicima Državne agencije za istrage i zaštitu – SIPA pokrenuli su rano jutros zajedničke akcije kodnih naziva “LIST 2” i “BOX” u cilju suzbijanja nelegalnog prometa duhana u Bosni i Hercegovini.

Aktivnosti na terenu provode se na više od 30 lokacija širom Bosne i Hercegovine uključujući Orašje, Bijeljinu, Gradačac, Brčko, Banja Luku, Sanski Most, Mostar, Grude, Posušje… 


U tijeku su pretresi lokacija, izuzimanje dokumentacije i opreme, te oduzimanje duhana koji se nezakonito prodavao na tržištu BiH. U aktivnostima sudjeluje oko 100 službenika Uprave za indirektno oporezivanje. 

Tijekom  dana očekuje se privođenje više desetina osoba na informativne  razgovore, za koje su u ranijem razdoblju  prikupljani dokazi da se bave nezakonitim prometom duhana u Bosni i Hercegovini. 

Podsjetimo, tijekom prošle godine službenici UIO i SIPA-e proveli su akcije kodnog naziva “List” i “List 1” kada je ukupno oduzeto oko 48 tona rezanog i duhana u listu i nekoliko mašina za rezanje duhana koji se nezakonito prodavao u BiH.