Ako u Europi netko hoda s puškom, diže se cijeli sustav, u BiH jedna patrola

”Ako u Europi netko hoda s puškom i maskom na glavi, diže se vojska i cijeli sigurnosni sustav, a u BiH to rješava jedna policijska patrola” kazao je danas u Sarajevu dekan Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije Univerziteta u Sarajevu Nedžad Korajlić.

Izjavio je to na Međunarodnoj znanstvenoj konferenciji ”Kriminologija i kriminalistika u funkciji upravljanja kvalitetom sustava sigurnosti” koja je održana danas u Sarajevu u organizaciji te visokoškolske ustanove.

Ovaj događaj okupio je najrelevantnije znanstvene djelatnike iz BiH, Hrvatske, Srbije, Slovenije, Makedonije i Kosova, s ciljem da ponudi odgovore i rješenja za prevenciju, otkrivanje i suzbijanje kriminaliteta.

Korajlić je također naglasio da je u FBiH oko 13 posto odbačenih izvještaja o počinjenim krivičnim djelima, dok ta brojka za koruptivna djela iznosi oko 54 posto.

Dodao je da se u sustava sigurnosti često koristi kvantitativna analiza, što daje fenomenalan rezultat, a kvalitativna pokazuje stvarno stanje.

”Ako se bavimo kvalitativnom analizom, od deset ukradenih vozila, pronađeno je osam jeftinijih, a ona dva koja nisu pronađena su izuzetno skupa, oštećuju osiguravajuće kuće i dio su organiziranog kriminala” pojasnio je.

Istaknuo je da za sigurnosnu situaciju nisu krive policijske agencije, već oni koji ocjenjuju njihov rad, jer se na taj način nameće trend da uspješnoj policiji ne treba povećavati proračun.

Ovogodišnja Međunarodna znanstvena konferencija organizirana je u tri zasebne sesije, od kojih su prve dvije već uspješno realizirane u suradnji s partnerskim institucijama Direkcijom za koordinaciju policijskih tijela u Bosni i Hercegovini, te Centrom za društvena istraživanja Burč univerziteta.

Fena

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.