Aktiviranjem vlastite dijaspore hrvatsko pitanje u BIH bilo bi preko noći rješeno

I dok iz godine u godinu Hrvati iz BIH glasuju za XI izbornu jedinicu RH Sabora, istovremeno u BIH vode muku kako ne bi bilo preglasani, u isto vrijeme njihovi rođaci koji žive u RH ili EU zemljama pa i u SAD mogli  bi biti rješenje njihovog nacionalnog pitanja, ako bi , umjesto da glasuju za RH Sabor, njih natjerali da glasuju za BH Sabor, odnosno za parlament njihove matične države.

Aktiviranjem samo polovice BH Hrvata  koji žive u RH Hrvati u BIH postali bi politički korpus od milijun i 200.000 stanovnika. Realno danas u svijetu, BIH i RH,  živi ukupno čak  preko dva i pol  milijuna BH Hrvata pa se postavlja pitanje kako je moguće da se u 25 godina postdaytonske BIH ne uspijevaju organizirati poput recimo Iraca u doba majorizacije nad njima?

Kako pojasniti BH Hrvatu iz Zagreba, Splita, Sidneya, Frankfurta ili Toronta, da je njegov glas za RH Sabor bezvrijedan, dok je za BH parlament zlata vrijedan?

Pravo tim građanima BIH koji žive u RH da glasuju u BIH , bilo bi neosporivo jer onaj tko bi ustao protiv toga  time bi zabranio i tisućama pripadnika drugih naroda koji glasuju dopisno da ne glasuju.

Hrvati iz BIH čine ogroman postotak građana RH. U većini slučajeva to su ljudi koji prate stanje u BIH i stalo im je do hrvatskog položaja u BIH više nego do toga tko će konkretno vladati Hrvatskom. Kada bi morali birati većina njih nikada se ne bi odrekla BH državljanstva. Pitanje je samo kako ih agitirati da glasuju? Zar su potrebna zakonska rješenja da se Posavce, Lašvane i Hercegovce u Hrvatskoj natjera da glasuju na BH izborima?

Hrvati koji žive u EU i SAD a porijeklom su iz BIH čija su oni zapravo dijaspora? Dijaspora RH ili BIH?

I dok se  svake 4 godine između BH Hrvata i RH Hrvata stvara nepotrebni animozitet radi glasovanja u XI izbornoj jedinici , Hrvati iz BIH, pred nosom dopuštaju, da njhov birački korpus bude usisan kao glasačko tijelo za RH parlament . Umjesto da od RH države traže vraćanje tih birača u biračke spiskove BIH, i time si znatno olakšaju poziciju u BIH.

Čak 41 posto ispitanika u Hrvatskoj je rođeno u Bosni i Hercegovini ili u toj državi ima obitelj i rođake, rezultat je to istraživanja koje je provela njemačka zaklada Friedrich Ebert u suradnji s agencijom Millenium promocija.

U Bosnu i Hercegovinu putuje čak 43 posto Hrvata u dobi između 45 i 60 godina, pri čemu prednjače ispitanici s fakultetskim obrazovanjem. U BiH, prema provedenom istraživanju, čiji će rezultati biti ujedinjeni u studiji „Imidž Bosne i Hercegovine i njezinih građana u Hrvatskoj i Srbiji”, koju potpisuje Božo Skoko, profesor s Fakulteta političkih znanosti, najviše putuju stanovnici Slavonije, Istre i Primorja, a najmanje oni koji žive u sjevernoj Hrvatskoj.

Kod srbijanskih ispitanika situacija je slična pa u Bosnu najviše putuju oni u dobnoj skupini od 31 do 44 godine, a najpovezaniji su s tom državom ispitanici iz Beograda. Istraživanje je pokazalo da su ispitanici iz Hrvatske nešto više rodbinski povezani s BiH, a ispitanici iz Srbije poznanstvima i prijateljstvima. Dvadeset i šest posto hrvatskih ispitanika nema nikakve veze s Bosnom i Hercegovinom.

Poskok.info

2 komentara

  1. valjda je popis a ne spisak!

    Like(0)Dislike(0)
  2. U sridu!!!!

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.