Alarm u BiH: Svaki peti muškarac nije otac ‘svog’ djeteta

Testiranja genetskih uzoraka koja se provode u Bosni i Hercegovini trebala bi zabrinuti velik broj muškaraca u toj zemlji jer se pokazalo kako svaki peti među onima koji se takvim provjerama podvrgnu zapravo nije biološki otac djeteta kojemu je upisan kao roditelj u matičnim knjigama, prenio je Dnevni avaz.

Podaci Instituta za genetičko inženjerstvo i biotehnologiju u Sarajevu i Zavoda za sudsku medicinu u Banja Luci dokazuju kako je je razmjerno veliki broj slučajeva u kojima analiza DNK uzoraka potvrđuje sumnje muškaraca u očinstvo.

Tijekom 2016. u sarajevskom je institutu obrađeno 50 zahtjeva za DNK analizu, pri čemu je utvrđeno da svaki peti muškarac nije biološki otac djeteta, prenijela je Hina.

U banjalučkom Zavodu za sudsku medicinu statistika pokazuje da svaka treća analiza govori da osoba koja ju je zatražila zapravo nije biološki otac svog djeteta.

Nedavno je objavljeno kako u Hrvatskoj također svaki peti muškarac zapravo nije otac djetetu kojemu je službeno roditelj, a u Srbiji je to slučaj kod svakog trećeg muškarca koji se podvrgne provjerama očinstva.

4 komentara

 1. Ma to je u bih bihe u Grudama

  Like(0)Dislike(0)
 2. Ja ne vidim u čemu je alarm iz naslova. Oni koji traže genetsku analizu svakako sumnjaju u očinstvo, tako da tek svaki četvrti potvrdi svoje sumnje. Tko bi, u normalnim obiteljskim okolnostima, uopće tražio potvrdu očinstva?!

  Like(2)Dislike(0)
 3. Vrag odnija DNA analizu.

  Like(1)Dislike(0)
 4. Previse gledate CIA-e

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.