Alarmantan pad: Prijeti kolaps legalnoga tržišta cigareta

Zbog ubrzanoga rasta ilegalnoga tržišta cigareta u BiH od 2011. godine do prošle godine smanjena je legalna prodaja cigareta sa deset milijardi na pet milijardi, a proračun BiH je godišnje uskraćen za pola milijarde maraka, upozoravaju proizvođači duhanskih proizvoda.

Naime, kako ističu, do erozije legalnoga tržišta došlo je nakon što je država krenula s politikom dizanja opterećenja na legalno prodane cigarete, što je dovelo do rasta prodaje ovih proizvoda mimo legalnih financijskih tokova. Kako navode, trošarinsko opterećenje 2011. godine iznosilo je 22,5 posto, dok je za 2017. predviđeno opterećenje u iznosu od 67,5 posto, s obzirom na to da Zakon o trošarinama BiH predviđa buduće godišnje povećanje trošarina od 7,5 maraka na tisuću cigareta ili na 50 kutija, pišu Nezavisne.com.

S obzirom na to da porezi na duhanske proizvode čine čak osam posto od ukupnoga proračuna BiH iz direktnih i indirektnih poreza, oni su među najvišim u Europi, jer, kako tvrde proizvođači, europski prosjek prihoda na duhanske proizvode iznosi 2,6 posto od ukupnih prihoda.

U našoj regiji jedino u Srbiji i Makedoniji ti prihodi sudjeluju u većem iznosu, i to u Srbiji sa 12 posto, a u Makedoniji s 10. Također, treba ukazati na podatke Uprave za neizravno oporezivanje (UNO) BiH, prema kojima od ukupnih prihoda na neizravne poreze u visini od 5,7 milijardi maraka na duhanske proizvode otpada milijarda maraka.

Međutim, BiH ima najveće trošarinsko opterećenje u Europi, jer ono iznosi 72 posto ukupne cijene. Usporedbe radi, u nekim europskim zemljama veoma “neprijateljski” nastrojenim prema pušenju, ti iznosi su znatno manji. Primjera radi, u Švedskoj i Njemačkoj oni iznose 58 posto. S tim u vezi, Fabrika duhana Sarajevo, TDR BH/”British American Tobacco”, Fabrika duhana Banja Luka/”Bulgartabac”, “Japan Tobacco International”, “Philip Morris” i “Imperial Tobacco” obratili su se Upravnom odboru UNO BiH s prijedlogom izmjena Zakona o trošarinama, uz upozorenje da u narednom periodu prijeti još drastičniji pad prihoda i kolaps legalnoga tržišta cigareta.

Prema njihovom prijedlogu, došlo bi do promjena u dvije vrste trošarina kojima su opterećeni duhanski proizvodi u legalnoj prodaji, odnosno specifična trošarina bi od ove do 2020. godine bila povećana za 3,5 marke na tisuću cigareta, dok bi proporcionalna trošarina svake godine postupno bila smanjivana za jedan postotni poen, tako da bi 2020. iznosila 38 posto. Pojašnjenja radi, specifično opterećenje je 2009. godine iznosilo 15 feninga po kutiji, a svake godine je bilo povećavano za dodatnih 15 feninga, tako da je ove godine povećano za 1,2 marke u odnosu na 2009.

S obzirom na to da je proporcionalno opterećenje iznosilo 42 posto, ono bi, prema ovom prijedlogu, bilo smanjeno za četiri posto. Osim domaćim institucijama, duhanski proizvođači obratili su se i Delegaciji EU i Međunarodnom monetarnom fondu, javljaju Nezavisne.com.

“Želimo vam skrenuti pažnju na alarmantan pad državnih prihoda zbog rasta ilegalne trgovine duhanskih proizvoda, što BiH stavlja u sam europski i svjetski vrh. Također, ukazujemo vam i na to da se u ovoj i dolazećim godinama očekuje pad prihoda i legalne prodaje duhanskih proizvoda, sve to zbog postojećih odredbi Zakona o trošarinama”, naveli su u pismu.

Proizvođači traže promjene trošarina

Specifična trošarina bi od ove do 2020. godine bila povećana za 3,5 marke na hiljadu cigareta. Proporcionalna trošarina svake godine postupno bi bila smanjivana za jedan postotni poen, tako da bi 2020. iznosila 38 posto.

8 komentara

 1. Nek ih poskupe jos malo,sigurno ce se bolje prodavati.

  Like(2)Dislike(0)
 2. Samo udari poreze a ljudima smanji plaće štaćeš očekivat sa 600 do 900 km plaće volila bi vidit onog ko ima 1200 do 1500 km plaće da puni cigarete i netriba tražit krivca u narodu već u vlasti

  Like(3)Dislike(0)
 3. I koji ću ja sad kurac švercat?

  Like(0)Dislike(0)
 4. Dobra vijest za Ledinac, Višnjicu itd.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Sverc je zakon mi nemozemo zivit drukcije

  Like(2)Dislike(0)
 6. Jebe mi se za vase cigarete… Zivio duhan rezani

  Like(1)Dislike(0)
 7. Bolje da uzimaju duhan bit ce skuplji naj gore ako ga nebude sipa trazila nece vridit nista isto ko smilje

  Like(2)Dislike(0)
 8. Sad će državni radnici na godišnji treba im novaca

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.