Albanska lubenica preplavila hercegovačko tržište

Počela je sezona lubenica. Urod i kvaliteta su odlični kod onih poljoprivrednika koji su lubenice posadili nakon mraza koji je pogodio ova područja. No, uvozni lobi ih uništava. Jeftina lubenica iz Albanije ruši cijenu domaće robe, javlja Naša TV.

Miro Ćutuk iz Vojnića kraj Ljubuškog za dva tjedna trebao bi ubrati preko 6 vagona lubenice na 1 zasađenom hektaru. Lubenice je posadio nakon mraza zbog čega nije imao velike štete. Trenutačno, Miru kao i ostale proizvođače muči pitanje – kome prodati lubenice?

Veletržnica u Čapljini jedino je tržište gdje plasiraju svoje lubenice. Tamo se u jednom danu cijena promijeni i pet puta jer u Federaciji BiH nema sustavnog otkupa. U veleprodaji jedan kilogram hercegovačke lubenice košta od 30 do 40 feninga, dok albanska ima cijenu od oko 20 feninga. Kupci često biraju jeftinije, ali ne i kvalitetnije lubenice.

Uvozna roba se ne može zabraniti, ali se mogu uvesti sezonske zaštitne mjere kako bi se spasila domaća proizvodnja. Da bi se to postiglo potrebna je politička volja Vijeća ministara BiH, poručuje Miro. Kako bi se barem sanirale poljoprivredne štete nastale od mraza, Općina Ljubuški uplatila je 200.000 KM na račun Udruge poljodjelaca ZHŽ-a za nastradale nasade krumpira, lubenica i bostona.

2 komentara

  1. Lako bi prodali lubenice domaci sadioci da ne prskaju svim sto dodje od kemijskih sredstava u trgovinu.Dok god takvi sadioci privatno govore ova njiva je za trziste a druga koju ne prskaju za vlastite potrebe sve dotad ce im biti konkurencija i netko iz tunguzijje.svaki covjek bi platio duplo da zna da se nicim ne tretira,a ovako posve je svjedno koju kupujes,pa narod bira zato bar jeftiniju.

    Like(8)Dislike(1)
  2. Nemoj te pisat dubioze 20 feniga po kilu je prevoz + PDV

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.