Američki profesor istražuje proizvodne mogućnosti smilja u BiH

Američki profesor dr. Robert Pappas došao je istražiti proizvodne mogućnosti BiH kada su u pitanju esencijalna ulja te pomoći u plasiranju proizvoda na inozemna tržišta.

Dr. Pappas je u sklopu Info dana ljekovitog i aromatičnog bilja u utorak u Mostaru održao predavanje, kojega je organizirala Gospodarska komora Federacije BiH i predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović.

Doktor znanosti u oblasti kemije i redoviti profesor na Indiana University dr. Pappas mišljenja je da treba poboljšati načine proizvodnje aromatičnog ulja u Hercegovini kako bi ovdašnji proizvodi bili konkurentni s proizvodnima sa npr. Korzike u industriji aromaterapije.

O tome kolike su svjetske potrebe za uljem smilja, Pappas navodi kako je do prije nekoliko godina potražnja na svjetskoj razini bila oko tonu godišnje, a onda se dogodio rast velikih kompanija te je s time porasla i potražnja za uljem smilja pa sada potražnja iznosi oko 4 tone godišnje.

Upitan kakva je kvaliteta hercegovačkog ulja od smilja i postoje li razlike, Pappas je istaknuo kako postoje velike razlike između hercegovačkog i korzikanskog ulja, piše Fena.

”No, korzikanskog ulja nema dovoljno, tako da se hercegovačko ulje miješa s korzikanskim uljem i koristi u aromaterapiji”, istaknuo je američki stručnjak.

Predsjednik Grupacije proizvođača i prerađivača smilja Dinko Dujmović kazao je kako će im dr. Pappas svojim velikim iskustvom i znanjem vezanim za eterična ulja uvelike pomoći kako bi proizvodnju same svježe mase i eteričnih ulja doveli na jednu veću razinu.

Navodi kako u Hercegovini imaju prednost u odnosu na korzikanska ulja u smislu komponenti koje su za aromaterapiju i antiage industriju jako važni.

”Korzikanska ulja primjerenija su za parfumerijsku industriju. No, mješavina tih ulja je najbolje rješenje i najbolji izbor”, smatra Dujumović.

Ocjenjuje kako cijene ulja variraju, ali kada se sve zbroji ta bi cijena u konačnici bila od 2 do 2,50 marke, piše Fena.

Predsjednik Gospodarske komore Federacije BiH Marko Šantić istaknuo je kako trenutno u Federaciji BiH postoje dva goruća problema, i to problem jagodičastog i bobičastog voća u Bosni i problem smilja u Hercegovini koje, kako kaže, vlasti uopće ne prate.

14 komentara

 1. Opet demagogija

  Like(0)Dislike(0)
 2. I ja sam posadio

  Triba li mu išta platiti? Odbijte meni od ulja kad mi ga prodate

  Like(1)Dislike(0)
 3. Dr.Pappas također kaže da svako ulje koje platite ispod 100 dolara za uncu nije eterično ulje od smilja odnosno vjerojatno ste kupili neko smeće.

  Like(0)Dislike(0)
 4. A njega je doveo najveci hoštlaper koji je ubio cijenu smilju platio ga da nam soli pamet

  Like(6)Dislike(0)
 5. Matematika bog i batina

  Po riječima gore navedenog profesora godišnja potraznja za uljem je 4 tone.
  Kod nas 35 miliona posadjenih sadnica.
  Svaka sadnica godisnje dadne ajde oko 300 grama smilja.
  Imamo znaci oko 10.5 miliona kilograma svježe mase.Za litar ulja treba oko 500 kg smilja.
  Kad ovo podjelite dođete do brojke od
  21000 litara ULJA OD SMILJA.
  Znaci da mi sami bez ostatka svijeta proizvodimo više od pet puta ulja od smilja nego sto je potrebno.

  E sad narode poleti i placaj destilaciju jer ulje ces sigurno prodat.

  Like(12)Dislike(0)
 6. Dr. Pappas gresi potrosnja je u Americi 4t. i ostatku sveta se trosi jos oko 1,5t.
  E ovo je podatak koji imaju vasi Dekani jos 2014g. kada vas masovno teraju u sadnju. Licno sam mu rekao.
  Uzeli su lovu na rasadu i pustili su narod niz vodu. Usput vec dugo znaju da je smilje gajeno u Hercegovini jako sumnjivog kvaliteta, kad procitam njihove izjave o najkvalitetnijem ulju smilja iz Hercegovine jasno mi je da propaganda jos traje.Nazalost komentar (matematika bog…) je jako blizu istini.
  Vrlo dobro znam da dve firme iz eks-YU imaju ugovore na vise godina za ukupno 3,5t./ godina onda ova matematika bude jos nemilosrdnija.I ove dve firme nisu iz Hercegovine vec imaju svoje plantaze.
  Voleo bih da gresim ali…… SRECNO

  Like(1)Dislike(0)
 7. Jebo ti nas ercegovce niko nije u stanju prodat cisternu ulja a tolko toga promutili u šleperima odavde do Kine i nazad sramota

  Like(4)Dislike(0)
 8. Sta je sa otkupom i stranom investitoru ?

  Like(1)Dislike(1)
 9. staje bgt sa kraljem secera sta on glumi

  Like(0)Dislike(0)
 10. Ima li itko muda da traži očitovanje od dekana Mostarskog fakulteta koji je po cjeloj Hercegovini držao predavanja i tvrdio da se cijela Hercegovina posadi nebi bilo dovoljno za svjetske potrebe?

  Like(4)Dislike(0)
 11. za “Ivek”
  pa strani investitor ne postoji

  Like(1)Dislike(2)
 12. ja vam to moji dragi ercegovci pricam odavno o svetskim potrebama ovaj nije nista novo reka pogledajte moja pisanja zadnje dvi godine

  Like(5)Dislike(1)
 13. Pre 10 godina cena eteričnog ulja Smilja beše 600-700 eura kg. Produkcija 7 tona što Hrvatska, Hercegovina, Crna Gora. Više od pola za Ameriku ostatak Evropa. Najveći kupac i svetski distributer Pranarom potrošnja Young Living, Do terra, Loccitan stvaraju potražnju i povećanu tražnju i dovode cenu ulja do 1800 eur 2015. Stampedo plantaža i 50000000 sadnica u Hercegovini , 250 ha u Srbiji, 20000000 sadnica u Bugarskoj daje 40 000 kg viška.
  Da stanje bude rdje svako nudi svačije ulje i utisak da je 5x više neprodatog ulja.
  Retko ko je kupio sadnice, seme Smilja koje daje visok neryl acetat , to ulje svo i prvo prodato!
  Gospodin Pappas radi gc analize ulja , kao i Tasic ili Agromediteranski Institut ne otkupljuje i plaća.
  Destilerije u Hrvatskoj mešaju ostrvsko, Dalmatinsko i Hercegovacko i dovedu neryl na 10+ što bih mogli u Hercegovini

  Like(2)Dislike(0)
 14. ako je sve ovo sto je izjavio istina, onda je to dosta porazavajuce.
  – potraznja je jako mala s obzirom sta su svi ocekivali i vjerovali
  – “prvoklasno” herceg. ulje kako se ponavlja stalno ispada drugorazredno i koristi se za mijesanje ulja sa
  korzike

  Like(2)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.