Antiteroristička akcija: SIPA pronašla eksplozivnu napravu i uhitila četiri osobe

U okviru međunarodne policijske akcije kodnog naziva ‘Benelux’ koja se provodi sa policijskim tijelima Kraljevine Nizozemske i Švedske, policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas su slobode lišili četiri osobe inicijala A.R. (1979.), O.A.S. (1962.), E.DŽ. (1973.) i A.Š. (1975.). Radi se o tri državljana BiH i jednom državljanu Švedske.

Navedene osobe lišene su slobode zbog postojanja osnova sumnje da su počinile kazneno djelo iz člana 201. KZ BiH ‘Terorizam’, stav (4) u vezi sa stavom (5) točka a). Sumnjiče se da su po narudžbi na području Bosne i Hercegovine izradile eksplozivnu napravu sa namjerom da je isporuče u jednu od skandinavskih zemalja, a koja je, prema raspoloživim saznanjima, trebala biti korištena za izvršenje terorističkog akta.

Tri osobe lišene su slobode u pograničnom prostoru kada su spriječene u prebacivanju improvizirane eksplozivne naprave preko graničnog prijelaza u putničkom motornom vozilu, gdje je naprava i pronađena. Jedna osoba istovremeno je lišena slobode na području Sarajeva.

Izvršeni su pretresi objekata na dvije lokacije na području Sarajeva s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Navedene aktivnosti realiziraju se po naredbama Suda BiH i Tužiteljstva BiH.

Prilikom rada na ovom predmetu ostvarena je uska suradnja s pripadnicima Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, kao i s policijskim organima K.Nizozemske i Švedske, dok je prilikom realizacije posljednih aktivnosti saradnja ostvarena i s pripadnicima MUP-a Republike Srpske i Granične policije BiH.

Osobe lišene slobode bit će privedene u službene prostorije SIPA-e, gdje će se nad njima izvršiti kriminalistička obrada, nakon čega će, uz Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i počiniteljima, biti predate Tužiteljstvu BiH na dalje postupanje.

(www.jabuka.tv)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.