APEL: Rijeka umire u agoniji, a nikoga nije briga

Upravo smo na mail dobili apel zabrinutog mještanina Tihaljine zbog ekološke katastrofe koja se događa svakog ljeta. Apelt prenosimo u cijelosti i bez uredničkih intervencija…

Poštovani,
ovim putem želim Vam skrenuti pažnju i ukazati na problem ekološke katastrofe u gornjem toku rijeke Tihaljina (Trebižat) u dužini od desetak kilometara, točnije od mjesta Peć Mlini u općini Grude do izvorišta zvanog Klokun u mjestu Klobuk, općina Ljubuški.Ja živim s prirodom i osjećam je. Osim toga, ova rijeka je i moja djedovina i za nju me vezuju najljepše uspomene iz djetinjstva. Kada vidim u kakvom je stanju danas, žalostan sam i tužan do bola. Stoga vam se obraćam i APELIRAM za pomoć u bilo kojem smislu s ciljem da se ovi prizori više nikada ne ponove.

Naime, nakon izgradnje hidroelektrane Peć Mlini (koja je u vlasništvu JP Elektroprivrede HZHB d.d. Mostar), na samoj granici BiH i Hrvatske, rijeka Tihaljina (nastavak rijeke Vrljike i Grudskoga vrila) ostala je bez ikakvog protoka u ljetnjim mjesecima i bez nužnog biološkog minimuma. To nikada u njezinoj geološkoj prošlosti nije bilo, tj. voda je uvijek tekla i rijeka je živjela; u tom biseru prirode bilo je tu nevjerojatne biološke raznolikosti flore i faune u svojoj prirodnoj ravnoteži i biološkim zakonima i ciklusima.

Ali.. nakon početka izgradnje HE Peć Mlini, građevinskih radova cca 2000. godine i njezina puštnja u rad 2004., ta idilična slika rijeke brzo nestaje. Već 15-ak godina, rijeka svakog ljeta doslovno umire u agoniji, svugdje prizori ekocida: uginulih riba, ribica, punoglavaca, smrdljivih barica, osušenog vodenog jasena i vrba, zadah truleži i smrti, – prava apokaliptična slika.

Stvarna šteta je daleko veća nego što se laiku na prvi pogled čini i sigurno je nesaglediva! Neka nitko ne koristi izgovor da je sada ljeto i velike vrućine i suše.
Nekada su uz rijeku bile velike poljoprivredne površine koje su se navodnjavale, a vode je uvijek bilo u izobilju, rijeka je uvijek tekla. Sada se skoro ništa ne obrađuje, dakle niti navodnjava, a vode ipak nema, doslovno ni kapi.

Biološki minimum vodenog protoka cca 10-tak litara u sekundi u najdonjem dijelu toka (preciznije u Klobuku) MORA POSTOJATI kako bi se u najsušnijem periodu sačuvao postojeći eko sustav i biološke vrste koje su tu nastajale i održale se milijunima godina.

Nadležni u hidroelektrani doslovno se ponašaju kao da je korito rijeke u nizvodnom toku isključivo njihov kanalizacijski odvod u koji oni mogu puštati vodu ili je zatvoriti kako god i kad god im se prohtije. Kao ilustraciju navest ću činjenicu da svakog ljeta negdje sredinom kolovoza odjednom poteče velika, divlja i mutna bujica i silna voda. To se na par sati otvaraju ispusti hidroelektrane u Peć Mlinima te izlijevaju vodu u suho korito rijeke. Onaj tko se zatekne u riječnom koritu mora brzo pobjeći kako bi se spasio od toga “cunamija” i utapljanja. Ne daj Bože da je ta osoba malo dijete… Ukratko, radi se o ekološkom zločinu i krajnjoj nebrizi, samovolji, a sve naravno bez ičije odgovornosti. U ovakvom radnom režimu navedena hidroelektrana je potpuno neprihvatljiva za okoliš, nije društveno odgovorna jer ne vodi brigu o prirodnim resursima, o ranjivosti postojećeg ekosustava, te pravi više štete nego koristi.

Situaciju dodatno otežava činjenica da ta rijeka teče kroz dvije države, RH i BiH, ali nažalost, nijednu apsolutno nije briga što se tamo događa i ne postoji međudržavni sporazum o zaštiti rijeka. Područje je slabo naseljeno, reklo bi se “vukojebina” i nema se tko žaliti, a ni kome, vlada bezakonje i nadležni u HE to znaju i koriste. Fućka se njima za tamo neku rijeku i ekosustav. Jer šutnja znači odobravanje.

Ovdje ću spomenuti i propuste nečinjenja mnoštva eko-udruga iz BiH i Hrvatske, jer dovoljno ne prate stanje na terenu, a za to su plaćeni; pa i oni troše novac poreznih obveznika. Treba više ukazivati na probleme, educirati mlade, alarmirati javnost i medije. Pitam se koliko je još sličnih ekosustava ugroženo, a mnogi misle da to nije njihova briga, da će to netko drugi riješiti umjesto njih…

Nikada ne okrećimo glavu i ne zatvarajmo oči pred uništavanjem prirode. Ona je Božji dar, cijena neprocjenjiva, dar kojeg nitko nema pravo svojatati, uokviriti, uništavati. Moramo uvijek biti svjesni njezine ranjivosti i težiti očuvanju skladnog suživota s njom. Uostalom, ova i svaka druga rijeka je moja, ali i tvoja!

Ako je smrt i agonija rijeke Tihaljine i cijelog ekosustava cijena koju trebamo plaćati za tu i takvu struju iz “obnovljivih” izvora energije, ako su najvažniji godišnji izvještaji o megavatima i gigavatima, onda je to jako žalosno i hvala lijepa! To me malo podsjeća na priču o krvavim dijamantima Sierra Leonea. Radije ću se odreći te i takve struje, što preporučam i drugima koji znaju o čemu govorim, naravno ako se stanje na terenu ne promijeni nabolje.

Glavni smisao obnovljivih izvora trebalo bi biti očuvanje prirode i okoliša. Ironija je upravo to da ovaj obnovljivi izvor – hidroelektrana Peć Mlini nepovratno uništava okoliš, tj. život jedne rijeke, nizvodno, ali i uzvodno. Znaju li to nadležni u HE? Ili misle da im nitko ne može ili neće ništa? Tko će odgovarati za do sada učinjenu štetu?

Citirat’ ću komentar čitatelja s jednog web portala:
“Ovo se dešava kad vlast ne vodi brigu o prirodnim resursima, kad narod i vlast dozvole elektroprivredi da sve prirodno uništava, kad nemamo zaposleni stručni kadar, kad je novac bitniji od budućnosti opstanka na ovim prostorima, kao prvo ljudima ali i flori i fauni bez koje bi nam život bio puno teži, isto se dešava i u Mostarskom blatu, ljudska nepogoda…”

Apsolutno sam siguran da HE Peć Mlini uzrokuje problem i da je direktno odgovorna za ovakvo stanje. Dakle, HE je puno veći uzročnik štete nego, recimo, krivolovci, ugostitelji, ljetne suše i globalno zatopljenje, iako i toga naravno ima.

Stoga posebno apeliram na lokalne vlasti u Grudama i Imotskom, te na Upravu JP Elektroprivrede HZHB d.d. Mostar da se žurno sastanu kako bi trajno riješili navedeni problem. Bilo bi mi puno draže da to oni riješe, a ne da to bude daljnja tema društvenih mreža ili globalnih organizacija i neovisnih stručnjaka za zaštitu prirode.

Molim i tebe dragi čitatelju ovog teksta da u skladu s vlastitom savješću, mogućnostima i u svakoj prilici koja ti se pruži, poduzmeš aktivnosti za spas ove rijeke u njezinom gornjem, nekada najljepšem toku, kao i drugih rijeka i ekosustava.

Očekujući razumijevanje, izoštrenu ekosvijest i djelovanje bez odgađanja,
srdačno Vas pozdravljam.

33 komentara

 1. Pitanje je dali postoji politička volja u EP HR-HB za rješavanjem ovog pitanja, i dovođenja u red jezero Nuga, i cjeli slijev rijeke… Zna se koji je minimun vode na jezeru za održavanje flore i faune, al oni samo postivaju onaj mjerač rada turbine u HE Peć Mlini

  Like(8)Dislike(8)
 2. EP HR HB masonska utvrda.Profit na prvom mjestu,boli njih za floru i faunu jezera.

  Like(7)Dislike(7)
 3. Molio bi ovog gore autora ove bljuvotine da se predstavi pa da i mi oatali smrtnici znamo kome da se obratimo. Pitao bi ga sta on predlaze za koga bi tribalo glasat pa da taj mandatar moze da sredi da pada kiša u potrebi da bi izmedu ostalog tekla i rijeka. Jer ovi iz EPHB uzimaju vodu u turbine koje je u ovoj zegi doslovno popiju ili sta vec ta institucija radi od vode koja bi trebala tec da bi se sačuvala flora i fauna
  A evo ja imam prijedlog za njega:
  Ajde budaletino pokrij se usima i lezi u sjenci neke svoje propale stranke koja nikada nece doc na vlast. I stara baka vidi kud vodi ova priča

  Like(11)Dislike(41)
 4. Ti si Moral sin ili si sam u HDZu ili komunjara ili njegov sin . Krivo ti je što neko misli svojom glavom i zna napisati par rečenica da skrene pažnju nadležnim i ne zainteresiranoj javnosti na ozbiljan problem. Šutnja je znak odobravanja a to mnogima danas odgovara u svim situacijama pa tako i u ovoj o kojoj čovik lipo piše.

  Like(36)Dislike(3)
 5. Molim ovog “MORALISTU” da ne sere,ti si sigurno Čovićev covik ili imas koris od HE Peć Mlin pa tu seres.A autor ima potpuno pravo ni kisa ni susa nisu uzrok ovoga vec politika kao i za svaku propast u ovoj jadnoj drzavi koju vode sotonisti.

  Like(28)Dislike(4)
 6. Ne sramotite se. “Moral” je u pravu. Jedna stvar bi bila da je jezero puno vode pa da hidroelektrana ne pusta, ali ovo trenutno stanje nema veze s tim. Jezero je prazno, Vrljika presusuje, vode nema nigdje.
  Ljudi, sto puta kazem, otvorite oci i prestanite politiku kriviti za sve gluposti pa i za elementarne nepogode. Ako nemate sto pametno za napisati, suzdrzite se radije. Po vama je vjerojatno Covic osobno dosao i isusio izvore jer drugog objasnjenja nema.

  Like(1)Dislike(22)
 7. Po vama covic nista nije kriv,ajmo reci da nije kriv za susu u polju,al je za susu u proracunu.sve su svoje uhljebili a narodu i zrak oce nsplatiti.

  Like(13)Dislike(0)
 8. Ovo je clanak o rijeci, a nije o Covicu. Citajte s razumijevanjem.

  Like(5)Dislike(6)
 9. Što kažu drugi

  “Vodostaji se službeno ne mjere na najpogođenijim mjestima kako bi se zaobišle zabrane, srušen je slap Lepetinovac za potrebe izgradnje strojarnice, zauzvrat je spominjana izgradnja niza prelivnih brana koje bi ublažile prevelike oscilacije, što se nikada nije sprovelo u djelo. Na službenim stranicama Elektroprivrede HZHB je nemoguće pročitati bilo kakve podatke o spomenutim temama, nadzorna tijela se također ne očituju iako svi žitelji naselja uz rijeke Trebižat svjedoče o njenoj izrabljenosti i sve većim promjenama”, navodi Zlopaša očita kršenja zakona.

  Like(6)Dislike(0)
 10. Što kažu drugi

  Sušni periodi su se događali i ranije, prilikom razgovora sa starijim žiteljima Tihaljine, mjesta u općini Grude pri samom izvoru Trebižata, gdje je i najranjiviji, ustanovljeno je kako je posljednja velika suša koja je uzrokovala prestajanje gornjeg toka prije šezdesetak godina, dok se u periodu rada HE Peć Mlini taj nemili događaj zbio već tri puta.

  Like(9)Dislike(1)
 11. Gospodine”lijecite se”vi ste prije mene spomenuli covica,ja dam ga samo spomenuo jer ga vi i slicni energicno branite.iz nekog(interesnog) razloga.nad hrvatski narod se nadvila strasna avet u obliku hdz-a i nema mu spasa dok ne zazivi istinska desnica nebitno kako se zvala.lopove ,izdajice,i manipulatore poslati na prisilni rad i tek se onda mozemo nadati necemu.

  Like(7)Dislike(0)
 12. Javlja kisu

  Like(2)Dislike(0)
 13. Zašto ne objavite tko je poslao mail,u čemu je problem ili se nesmije znati tko je ovo napisao,kad dobiješ mail piše od koga je i nemože se sakriti!

  Like(4)Dislike(11)
 14. Bravo za tekst.istina boli zato ovakvi komentari nemoralnog Morala.nikada do sada ovo se nije dogadalo.preusmjerili su tok preko polja i ponora koji gutaju ovo malo vode sto dotice.ukazalo ih se 10-12 na Nuglu gd.naravno da su megavati i el privreda JEDINI krivac.ajde ti nemoralni moralu koji prozivas druge objavi svoje ime i prezime da ga svako vidi.

  Like(13)Dislike(1)
 15. Nisam stao u obranu druga Dragana ni korumpirane stranke da se razumimo. Kolko sam i ja čuo on je dosta presusuo proracuna i isti stojim ako ima zakona da mu se dokaze krivica i adekcatno ga se osudi kao i sve ostale “mocnike” ali na zalost bojim se da je Rojsova vjerodostojna. A sto se tice elektrane sad je to sve kasno jer je prije izgradnje trebalo poduzet mjere. Zasto na Buni ne grade. Zato sto narod neda
  Tako su trebali i ovi u Tihaljini a ne tada su dobili dio kolača i šutili a sad nakon dugo vremena kad je “presušilo” pljuju po nekome ko Šperac sto je iza brda laja na Turčina

  Like(1)Dislike(4)
 16. Zamolila bih sve čitatelje koji negativno reagiraju na ovaj članak,da se prošetaju na ovu rjeku, pa da vide uživo kako izgleda,onda komentirajte.

  Like(6)Dislike(3)
 17. sve je ovo još dobro kako ce bit..jadeze ce opet obecat a narod glasat..sve idje svojim sušnim tokom.

  Like(1)Dislike(2)
 18. Autor ovog teksta sve je dobro opisao, (Imotska Vodoprivreda u ljetnim mjesecima akumulira vodu zbog svojih potreba, EP HZHB jako loše gospodari kako u sušnim tako i u kišnim periodima godine……) samo je zaboravio navesti još , problema ove eko katastrofe, a to je savijest onih koji žive bliže ili malo dalje od korita ovog bisera.
  Nekada se pored riijeke nije moglo proći a da se ne čuje rad tomos motora za natapanje ( hvala Bogu da ih se sve manje čuje zbog onečišćenja), vrijedni ljudi ovog kraja zalijevali su svoje poljoprivredne površine, danas je to utihnulo. Zato je rijeka od izvora u Drinovcima (Peć Mlini) do Klobuka puna električnih crpki za vodu koje imaju ogromne kapacitete, mnoga domaćinstva su, zbog nebrige vlasti, bila primorana na takav način dovesti vodu do svojih kuća,vinograda,travnjaka, poloprivrednih površina….. Još tu treba navesti da svatko radi po ovom biseru šta ga je volja, kopa bagerima, pregrađuje rijeku gdje god tko hoće, čujem po pričama da čak i odvode kanalizacijskih cijevi dovode u korito rijeke što je nezamislivo u civilizacijskom svijetu.
  Ne želim umanjiti apel autora ovog teksta nego sam ga pokušao još nadopuniti.

  Like(9)Dislike(0)
 19. A kada je Baco bio protiv hidroelektrane svi su mi se smijali,prodavali smokvu da im prode put za 5000,dobili radna mjesta. Prodali tude za trun para,prodali riku za siroku cestu,svatko sutio hidroelektrana radila dugo bez dozvole. I sto bi se itko bunio opcina uzme milijun maraka sta ih briga za necije kavode i paprike i hoce li voda nakon pustanja odnijeti necije dite,njihova su na moru. I kako zakonski sada sprijeciti? Zasto vi koji nesto imate kraj vode ne trazite odstetu kada zaustave vodu,onda kaa naglo puste? Ima zemlje od Pec Mlina do Klobuka,sve uzorat i vec 200 zahtjeva za odtetom,pa tako svake godine

  Like(9)Dislike(0)
 20. ove prizore jučer sam gledao vlastitim očima .stanjje slikom nemožete dočarati ove fotografije su Nenač -granica klobuka i tihaljine . VRIJEME JE DA DA SE KAŽE DOSTA PEĆ MLINI

  Like(5)Dislike(0)
 21. Triba pogledt stare planove i napraviti jos dvi hidrocentrale na rlci ieto rjesenja

  Like(0)Dislike(1)
 22. Svi ste vi junaci za tipkovnicom. Ali nista konkretno na terenu niko ne poduzima. Zakljucak: mi nasim ponasanjem i odnosom prema ovom blagu i bozjem daru dokazujemo da ga niti ne zasluzujemo i kad mozemo dozvolit da nam ga prid ocima unistava energetski lobi i tajkunerija.

  Like(1)Dislike(0)
 23. Anonimnom korisniku Tihaljina:
  nabijen te na k…. i eto rjesenja!

  Like(0)Dislike(4)
 24. Dobija si posa u hidroelektrani kao nocni cuvar i planiras zaposlit svu rodbinu na taj nacin? Bas tebe i takve briga za okolis. Proda bi se za judine skude, a?

  Like(4)Dislike(2)
 25. Ovo se nikad nije dešavalo kod nas u Tihaljini.Ustanite iz fotelja pa prošetajte malo i uvjerite se.

  Like(1)Dislike(0)
 26. Kad vam rujeka ponovno bude u punom sjaju kao nekad doci cemo isto kao nekad znači na kupanje i na pecanje a dotle nas neka u foteljama i pod ovom vrazijom klimom se valja malo rashladit

  Like(0)Dislike(1)
 27. Poduzmite nesto da bude i kupanje i pecanje kao nekad kao sto ste se borili da sjednete u te fotelje.

  Like(1)Dislike(0)
 28. Kad sam prije jedno deseyljeće, a mozda i prije upozoravao na ovo nikog nije bilo briga. Sedamdesetih godina ondašnje vlasti su ispitivale teren u svrhu građenja elektrane i odustale. Nije bilo isplativo kako ekonomski, a pogotovo ekološki. Cijeli tok rijke je na jednoj ploči, i ako se prisilno zauzda sila vode pronaći će i probiti druge ponore i otići tko zna u kojem smjeru. To se je i desilo. Više niti ima prirodnog toka, a niti vještačkog toka. Tko je kriv?
  Kriv je KRIVOLOV ovih takozvanih “demokratskih” vlasti kojima trebaju veliki projekti, taman i nakaradni da bi nešta ulovili u mutnom (zamračili dio novca). Imamo VLAST kakvu želimo i zaslužujemo, za nju glasujemo već četvrt stoljeća. Šta se onda žalimo. To je naša domaća Hrvatska vlast koja nam pruža sigurnost, prosperitet, teče med i mlijeko već 25 godina, a Hrvat u bih je zaštićeniji i sigurniji nego biskup u Rimu. Demografska slika je savršena, žene rađaju jer znaju da im djeca neće “oskudjevat”, mladi se zapošljavaju sve redom, ali u Njemačkoj, pametni i vrijedni studiraju jer im zajednica Hrvata to omogućava svojim zdušnim “Stipendijama i subvencijama”. Ispričavam se na ironiji, ali nije mi ostalo ništa drugo.
  Ljudi bježte odavde dok ste još mladi, bit će samo još gore.

  Like(2)Dislike(1)
 29. Tihaljcani su pravi ljudi,moja podrska njima i pozdrav za prijatelja Cara

  Like(1)Dislike(0)
 30. Bravo da pravi su i posteni ljudi.Jeli ti zena iz Tijaljine?

  Like(0)Dislike(0)
 31. Pa rjesenje je jednostavno- MINIRATI HE Pec mlini !!!! Sve rjeseno !!!! Jedan covjek u zatvor- cijela regija zivi normalno !!! Ali TKO CE BITI TAJ JEDAN ????? E to je problem nas propaliteta i vjecitih sluga !!!!

  Like(0)Dislike(0)
 32. Minirat i to je to

  Like(0)Dislike(0)
 33. Šta će tihaljčanima rijeka uopŠte ha???!!!
  Da peču janjce pokraj nje jel to im fali!???
  FUJjjjjjj! Hercegovino gubavaa!!!

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.