Arapi oko Sarajeva na 1,7 milijuna kvadrata grade naselja za 100 000 ljudi

U Sarajevu i okolici trenutno je u izgradnji, ili se priprema izgradnja nekoliko desetina rezidencijalnih naselja čiji su vlasnici investitori iz arapskih zemalja. Prema procjenama BiznisInfa, ako bi sva ova naselja bila izgrađena, osigurali bi se smještajni kapaciteti za čak 100.000 ljudi. Jedno od prvih naselja ove vrste koje je već otvoreno je Sarajevo Resort Osenik, sa 160 objekata, koje može primiti 1125 osoba. Uz sami Osenik gradi se slično naselje – Orchid Resort.
Još ranije je otvoreno naselje Aljezeera Residental, u Dobroševićima, u Novom Gradu, koje je bilo prvo te vrste u BiH. Kompanija “Rawasi Real Estate” uveliko gradi naselje Country Side Resort u Crepljanima, općina Hadžići, i ono bi, kako saznajemo, trebalo biti otvoreno sredinom 2018. godine. Prodaja kuća u punom je jeku. Naselje će biti zatvorenog tipa a sadržavat će 108 vila i 11 zgrada, uz jezero i druge sadržaje, slično kao Osenik. U Hadžićima je pri kraju i izgradnja naselja Tarčin Forest Resort koje se sastoji od 230 vila i velikog broja drugih zgrada.

Kompanija “Al Mosa” najavila je gradnju Duranovići residential resort, također u Hadžićima, a u istoj općini planirana je gradnja naselja Sarajevo Sun sa 58 vila, kao i naselja Green Hills Resort s 86 parcela. U Hadžićima, općini koja je očito najinteresantnija investitorima iz zaljevskih zemalja, najavljena je i gradnja naselja Ourika resort, Anoor Resort i drugih.

Kompanija “Al Diyar Real Estate” gradi naselje Ilidža Pearl Resort u Blažuju. Riječ o luksuznom naselju s pet zvjezdica u koje će biti uloženo 13 milijuna eura. Ista kompanija gradi još jedno rezidencijalno naselje u Blažuju koje je nazvano Almontaza, a radovi su u tijeku. Oba naselja imaju po više stotina stambenih jedinica a nalaze se jedno pored drugog. Ova kompanija ranije je najavila da ima u planu graditi sedam naselja u Sarajevu.

U Vlakovu na Ilidži najavljena je izgradnja naselja Vlakovo Resort, koje će graditi “Union Real Estate Company”. Nekoliko naselja niknut će i u blizini Vrela Bosne. “Kuwait Investment Company” već je dobila dozvole za gradnju vila, a na tom području žele graditi i druge kompanije. Među njima je i Malak group, koja želi graditi naselje Malak resort na Vrelu Bosne.
Najveći od svih projekata koje će financirati arapski ulagači je Nova Ilidža. Riječ je o projektu kojeg mnogi porede s “Beogradom na vodi”, a koji bi mogao primiti čak 40.000 stanovnika. Načelnik Ilidže Senaid Memić rekao je nedavno da se nada da će uskoro biti otklonjene administrativne barijere da se krene s realizacijom ovog projekta.

S druge strane, iznad starog dijela Sarajeva, tačnije na Hladivodama, gradi se Saraya Resort, sa 90 vila i 90 stanova. Prodaja kuća i stanova uveliko je u tijeku.
U blizini, na području Starog Grada, nalazit će se naselje Dema Resort, od nekih 30-ak vila. Investitor je nedavno na internetu objavio i prve snimke sa gradilišta.

Treba spomenuti i Poljine Hills, naselje od 211 vila i 10 stambenih zgrada koje gradi kompanija “Al Shiddi”. Kompanija “Green Valley” iz Dubaija najavila je gradnju dva naselja u Vogošći. Green Valley Citygradit će se na 73.000 kvadratnih metara, sa 106 vila i 224 apartmana, te brojnim drugim objektima i sadržajima, u naselju Svrake. Njihov drugi najavljeni projekt je Salam City u Donjoj Vogošći, na 134.000 kvadratnih metara. Rečeno je da će on sadržavati 300 luksuznih vila, hotele, ugostiteljske objekte, otvoreni bazen, terene za košarku i tenis, restorane, kafiće, supermarket i džamiju. Trenutno se na području ove općine gradi naselje Hoton polje, a razmatra se mogućnost izgradnje još dva rezidencijalna naselja na lokalitetu Gradina, ali nema službenih informacija tko su investitori.
Osim toga, kompanija “Al Nami” najavljuje gradnju naselja Nebocaj Forest Resort, također na području općine Vogošća. Luksuzno naselje trebalo bi niknuti i u Brezi kraj Sarajeva, gdje kuvajtska kompanija “Senabil” želi graditi Smrekovica Resort. Projekt je nedavno prezentiran općini. U Ilijašu kod Sarajeva uskoro će početi gradnja apartmanskog naselja “Gornji Kadarići“ ukupne površine 6,7 hektara. Investitor je “Union Real Estate Company” a općina je pristupila izradi regulacijskog plana. Jedan resort u Ilijašu je već izgrađen, u naselju Popovići, a u planu ih je još nekoliko, između ostalih i Jasmin resort. U Ilijašu su planirana i naselja Sovrle 1, Haluge i Kamenica, za koje se rade regulacijski planovi.

U sarajevskoj općini Trnovo je počela izgradnja turističko-stambenog grada Buroj Ozone koji bi trebao imati više od 1.000 vila i više od 70 stambenih zgrada.
Osim Sarajeva, investitori su najviše zainteresirani za Visoko gdje niču ili će niknuti desetine sličnih naselja. Strani investitori su do kraja prošle godine kupili čak 1,7 milijuna kvadratnih metara zemljišta na kojem će niknuti ovakvi gradovi.

Najveći projekat je Visoko Resort koji gradi “Abras Company”. Ova kompanija kupila je čak 464.377 kvadratnih metara zemljišta. Kompanija “Rawasi” namjerava graditi u Visokom dva resorta: Rawasi Visoko I i Rawasi Visoko II. Kompanija “Al Nami” već uveliko gradi naselje Al Waha Resort Visoko koje će uskoro biti otvoreno a prodaja kuća je u tijeku.

Kompanija “Green Valley” najavila je gradnju naselja Martyrs. Još jedno luksuzno mega-naselje u Visokom bit će Loulou Resort, a najavljena je i izgradnja naselja Gorani resort, i drugih. Na kraju, treba reći dvije stvari: Prvo, sva ova naselja vjerojatno neće biti izgrađena, ili bar ne u kapacitetu u kojem su zamišljena. No, s druge strane, ovo nije konačan spisak. Gotovo svakodnevno se pojavljuju nove najave gradnje naselja u BiH i njih će sigurno biti još mnogo u bliskoj budućnosti.

6 komentara

 1. Luđi je onaj tko im je to dopustio. Uništit će zemlju do kraja… Pa će kasnije kukati.

  Like(1)Dislike(0)
 2. Kad ne znaš uredit svoju kući odnese ti je drugi.

  Like(1)Dislike(0)
 3. Ovo je dokaz da BiH postaje islamski centar jebaće oni majku čitavoj europi zamislite islamska država u centru europe

  Like(4)Dislike(1)
 4. Do malo ce kupiti izvore vode, ceste,aerodrome i vlast ce biti njihova a onda cemo morati iseljavati ili ponovo 91 g?!?!

  Like(0)Dislike(2)
 5. a bolje je i da zapuca nego da napustim svoj dom. Ali bogami ovaj put nema tolerancije dezerterima,mater im jebem ovj put priko grude online.

  Like(1)Dislike(0)
 6. To je politika naših političkih moćnika !
  Opljčkati svoj narod,iseliti ga da ga nema a s druge strane dopustiti islamu i arapima da se masovno useljavaju, što nas ne bih uskoro ni čudilo da se to dogodi i u cijeloj Hercegovini. Vrhuška naša ih čeka raširenih ruku da bih mogli prodati svu javnu imovinu i sva nacionalna i prirodna bogatstva.
  S vremenom će napraviti dźamije,škole i uvesti turski ili arapski jezik.
  Ko bude želio tu živjeti to će morati i prihvatiti a kome to ne bude odgovarati morat će se iseliti jer neće se tu više pitati niti više biti svoji na svome.
  Naši tajkuni već su se za taj scenarij spremili pa već i imaju dva prebivališta, napravili ogromne kuće ili kupili raskošne stanove negdje na zapadu.
  Umjetna tvorevina tzvFederacija BiH je naj veće zlo koje se moglo dogoditi Hrvatima te će i onako kao manjinski narod s prostora BiH uskoro potpuno i nestati. I ovako nam muslimani u tzv.fBiH drže glavnu riječ,a tek još kad se masovno nasele turci,arapi idr.gdje će nam tada biti mjesto. I bez ispaljenog metka imat ćemo sudbinu sirijskog naroda,al pošto je nas tako malo to se neće ni osjetiti.
  Par stotina tisuća hrvata što ih je još i ostalo iselit će se diljem europe i svijeta da se to u svijetu neće ni komentirati.
  To je sudbina Hrvata iz BiH.
  Jedino što može to promjeniti su velike svjetske sile i neke nove podjele a to je teško provedljivo bez nekih nametnutih novih ratova koji bi bili naj gora opcija za sve narode i cijelo čovječanstvo.
  Mnogi su upetljali prste u BiH to bure baruta gdje jedna iskrica može dovesti do velike eksplozije u cijeloj europi kao i svijetu.
  NE DOGODILO SE jer i tu naj više ispašta tko drugi nego opet samo sirotinja !

  Like(0)Dislike(1)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.