Arapin ‘oteo’ put u Bugojnu

Arapski investitor koji je kupio imanje u hrvatskom povratničkom selu Glavice pored Bugojna pregradio je i time privatizirao seoski put, izjavili su za portal Dnevnik.ba povratnici.

Kupio je imanje tik do hrvatskog sela Glavice u Bugojnu, uz cestu od grada prema Rostovu.

Imanje, smješteno uz potok Vitina, je prodao upravo jedan od povratnika i to za cifru koju je jednostavno bilo nemoguće odbiti. Povratnici s tim nemaju problema, ali navode kako je Arapin pod nejasnim okolnostima došao u posjed još desetak duluma državnog zemljišta.

“Arapin je kupio nekoliko duluma zemlje na lokalitetu Luke pored hrvatskog sela Glavice prije godinu dana. Odmah je počeo s izgradnjom nekakvoga objekta za koji se ispostavilo da će biti svojevrstan motel zatvorenog tipa. Kupljeno zemljište je stoljećima bilo sastavni dio našeg sela, no Arapin je na njemu najprije izgradio stražarske kućice. Već u tom trenutku se među povratnicima javio nemir jer nam nije bilo jasno zbog čega se postavljaju kućice za stražare prije nego je glavni objekt izgrađen”, kazali su mještani.

Ističu kako im Arapi ne smetaju, ali im smeta to što se tik do njihovih kuća gradi imanje koje je zatvorenog tipa i još k tomu pregrađuje seoski put.

Inače, navodi Dnevnik, riječ je o ljudima koji su ne tako davno morali napustiti svoje kuće, između ostaloga, bježeći i od arapskih mudžahedina.

“Kap koja je prelila čašu je, pak, bilo postavljanje rampe na seoski put! Riječ je o putu koji vodi ka našim njivama. Arap nam je poručio da pozovemo njegove stražare ako nam put treba, pa će nam oni podignuti rampu. To je za nas neprihvatljivo”, kazali su povratnici, koji od bugojanske lokalne vlasti ne očekuju pomoć jer smatraju da su kao Hrvati-povratnici sustavno marginalizirani od općinskih vlasti.

“Naš je položaj nekako ‘ni na nebu ni na zemlji’. Nemamo preko koga utjecati na odluke lokalne vlasti, a problemi povratnika svakako malo koga zanimaju”, istaknuli su.

Također, podsjećaju i kako ovo nije jedini primjer ignoriranja potreba povratničke zajednice u Bugojnu.

“Ovo je zapravo samo jedan u nizu primjera. Podsjećamo javnost kako je gradska deponija izgrađena između povratničkih sela Boganovci, Bristovi i hrvatskog dijela sela Kula. Iako smo se protivili smještanju deponije na području šume Dubočina, naš je glas jednostavno ignoriran. Već godinama povratnici u selo Bristovi muku muče s vodoopskrbom, iako se izvor Resnik nalazi svega nekoliko stotina metara od sela. Sada su se problemi s vodom počeli širiti i na Kulu i Glavice. Dugo godina smo bili jedno od posljednjih mjesta u općini koje nije imali javnu rasvjetu, a kad smo je dobili onda nam je jedno vrijeme nisu palili”, istaknuli su povratnici.

12 komentara

 1. PRVO:Nista u tin arapima dobra nema osim sto pare donose DRUGO nije on moga kupit zemljiste u dubaiu napravit 15 zgrada i ulozit 16 milijardi nego oni vamo dolaze s razlogom a ja mislin da svi znate koji je to razlog

  Like(12)Dislike(1)
 2. Triba to minat neka samo nežale eksploziva

  Like(1)Dislike(0)
 3. Bila je teorija poslije Drugog svjetskog rata da je naše nedužne ljude pojela noć. Najbolji način za odgovoriti na ovo! Ako neće zakon možemo mi. Živjeli Andrijica Šimić i Mijat Tomić!

  Like(4)Dislike(0)
 4. Ajde Anonimni neseri vise

  Like(0)Dislike(0)
 5. Bujrum arapino merhaba,aj probaj kupit pa sagradit strazarske kucice od kupreskih vrata vamo. Da vidis kako musa jarca dere. Prodamo ti pa te na njoj zakopamo.

  Like(1)Dislike(1)
 6. Treba zabranit prodaju zemlje arapima (turcima) da nebi opet turcin poceo naplacivati harac nasoj djeci

  Like(0)Dislike(0)
 7. štaje guzolizac Gorički

  Like(2)Dislike(0)
 8. Ovo po zakonu nije moguće. Ni jedan, pa ni koziji put upisan i evidentiran u katastru ne može biti privatiziran, zagrađen i sl. To može biti neki privatni pristupni put, koji je najvjerovatnije nelegalno napravljen na državnom zemljištu i nikad nije niti ucrtan niti predviđen da tu bude. Ajde probajte vi u Grudama zapriječiti neki stari put taman i KOZJU STAZU ili je privatizirati. Legalno to nećete moći, ilegalno ne znam.

  Like(0)Dislike(0)
 9. Nas Ljuban ce pola Gruda prodat Kavi a pola Arapima

  Like(0)Dislike(0)
 10. Moj Mikula živiš u zabludi kako su Putovi doo uzurpirali nasuli ioteli stari put za Tihaljinu ako znaš kuda je iša provozaj se i uvjeri još usto ugrozili su magistralni put i okolno naselje jer su nasuli nasip visok priko 20 metara sad zamosli šta se more desit sa jednim potresom (katastrofa)

  Like(2)Dislike(0)
 11. Ja neznam što su onaj kamenolom mještani dozvolili zato u onom naselju nako mriju niko nije daživio 60u ono triba hitno zatvorit jedna tužba par peticija i gašenje

  Like(1)Dislike(0)
 12. Uzurpiran je lipovački put u Grudskom vrilu.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.