Arena svima, Sport Klub se gasi?!

Nakon objave Prvih novina da u svibnju slijedi zabrana emitovanja Sport Kluba, došle su dodatne informacije o pozadini zabrane emitovanja koja slijedi.

Ujedno smo došli do saznanja da je i Arena Sport za dlaku izmakla gašenju. Naime, Regulatorna agencija za komunikacije BiH od studenog vodi postupak protiv Arene i Sport Kluba iz razloga što isti nisu izvršili rješenje Konkurencijskog vijeća BiH.

Kako pišu Prve novine, Telemach je zatražio zabranu emitovanja Arene, a Asocijacija kablovskih operatera u BiH je tražila zabranu Sport Kluba. Regulatornoj agenciji je Konkurencijsko vijeće potvrdilo da Sport Klub i Arena Sport nisu izvršili naložena rješenja.

Slučaj se držao otvoren na RAK-u, sve dok dana, 05. travnja 2017. nije sklopljen beogradski dogovor koji je usmjeren protiv BH Telecoma, Eroneta i svih drugih BH operatera.

Očigledno se tik pred beogradskim dogovorom, desilo nešto što je promijenilo stvari – Arena Sport je popustila pod pritiscima Regulatorne agencije i izvršila rješenje Konkurencijskog vijeća, čime su Telemachovi korisnici dobili kanale Arena Sport, a mimo očekivanja, Sport Klub nije na dobrovoljnoj bazi izvršio rješenja KV-a.

Time je izigrao zalaganje Regulatorne agencije, iako je obećao da će ga izvršiti istovremeno kada ga izvrši i Arena Sport.

Očito je RAK, kao represivni organ nastojala ¨razoružati¨ Sport Klub kao i Arenu Sport, kako se ti sportski programi ne bi koristili kao alat za manipulaciju.

Iz ovoga se nameće, samo po sebi, da je namjera Regulatorne agencije bila ta, da obje strane istovremeno ¨polože oružje¨, što je jedino i imalo smisla.

Time bi konačno svi korisnici krajnjih usluga dobili kako Sport Klub, tako i Arena Sport, kao u svakoj normalnoj državi. Više nego očito je da je Arena Sport ispoštovala odluku, dok je kontroverzni srbijanski biznismen Dragan Šolak odlučio da ponovo izigra bosanske operatere, nakon što je dobio programe Arena Sport. Pitamo se šta slijedi poslije ovoga?.

Regulatorna agencija sada nema izbora, nego da zabrani Sport Klub, što će se prema informacijama kojima raspolažemo dogoditi već u svibnju.

Očito je da novi direktor Regulatorne agencije za komunikacije ima zadatak da zagrize ¨kiselu jabuku¨, koliko mu god to baš i nije po volji.

Naime, beogradski dogovor po kojem je Sport Klub ustupljen samo operateru M:TEL, a istovremeno uskraćen BH Telecomu, Eronetu i drugim operaterima je direktni udar na vodeće Federalne kompanije i posljedično direktni udar učesnika beogradskog dogovora na gospodarstvo Federacije BiH.

Novi direktor RAK-a će na praktičnom primjeru morati dokazati da nije učesnik beogradskog dogovora i da će zaštititi gospodarstvo čitave BiH.

Uostalom, temeljna uloga Regulatorne agencije za komunikacije je ta, da omogući zdravu konkurenciju i korisnicima izbor, a ne da mirno posmatra uništavanje konkurencije, što Šolak uporno čini.

U normalnim uslovima i fer tržišnoj igri korisnik bira operatera sa boljom mrežom, jeftinijim cijenama, a ne zbog toga što samo on ima odgovarajući kanal – što se do sada u Europi nije dogodilo.

Telemach-u Sport Klub služi kao jedino ¨oružje¨ da natjera korisnika da se pretplati na njegove usluge.

Napomenimo još jedan važan detalj. Ovaj tjedan se, inače po prvi put, sastaje Konkurencijsko vijeće BiH u kompletnom i novom sastavu.

Obzirom da mu je to isto Vijeće dva puta naložilo kaznu zbog neizvršenja obaveza, s pravom se pitamo, da li se Sport Klub može ičemu nadati?

Prve Novine 

1 komentar

  1. Vratite sport klub homu tv

    Vratite sport klub homu tv

    Like(4)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.