Ashdown: Nije posvećeno dovoljno pozornosti Hrvatima iz Hercegovine

Iako je Bosna i Hercegovina postigla izuzetan napredak u prvim godinama od Daytona, posljednjih 10 godina zabilježen je zastoj, kazao je danas bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown obraćajući se na konferenciji o temi “20 godina provedbe Daytonskog mirovnog sporazuma: izazovi i perspektive”.

Pojasnio je da je najveći napredak u BiH postignut tijekom prvih 10 godina nakon Daytonskog mirovnog sporazuma, kada je BiH bila primjer izgradnje mira i integracije u poslijeratnom razdoblju.

”Nijedna zemlja u povijesti nije postigla takav napredak u tako kratkom razdoblju nakon rata”, podsjetio je, dodajući kako ipak tijekom posljednjeg desetljeća BiH ide unazad, te da razdoblje od 2006. do danas obilježavaju opstrukcije i propuštene prilike.

Smatra kako su proces dezintegracije uzrokovali bh. političari koji sada sve svoje napore ulažu u enitetske politike, a ne na državni nivo.

Hrvati iz Hercegovine će se nastaviti iseljavati

Za Hrvatsku radio televiziju Ashdown je izjavio kako misli da nije dovoljno pozornosti posvećeno Hrvatima u Hercegovini, te da su oni nastavili iseljavati.

”Međunarodna zajednica izgleda kao da je izgubila volju, a bh. političari kao da su napustili svoju viziju, a to je smrtonosna kombinacija”, smatra Ashdown.

Zapitao se gdje je sada nova generacija koja bi “trebala uzeti stvari u svoje ruke”, te gdje su oni koji bi se trebali boriti za stvaranje bolje budućnosti za BiH, a ne nastojati da održe tenzije nastale prije 20 godina.

Ocijenio je da se BiH i svi njeni građani zbog svega toga sada nalaze na najopasnijem raskršću.

Iskoristio je ovaj događaj kojim se obilježava 20 godina od potpisivanja Daytonskog sporazuma da uputi poruke europskim i institucijama Sjedinjenih Američkih Država (SAD), međunarodnoj zajednici, glavnim europskim gradovima, bh. političarima, te mladima u BiH.

Washington treba biti vodeća uloga

U ovim porukama istaknuo je da se više ne može ići linijom manjeg otpora, da se međunarodna zajednica mora probuditi, a Washington, koji je kreator Daytonskog sporazuma, sada ne smije dozvoliti njegovo ugrožavanje i treba preuzeti vodeću ulogu.

Bh. političarima je poručio kako trebaju pronaći hrabrosti da iza sebe ostave ratne ciljeve, ili da ukoliko to nisu u mogućnosti, “trebaju se skloniti u stranu i pustiti nekog drugog da to uradi”.

”Moram reći da mi je veliko zadovoljstvo što sam se vratio u ovu prelijepu državu. Početkom studenog u mojoj zemlji se sjećamo svih žrtava u svim ratovima, ovdje se sjećamo sporazuma koji je zaustavio veliku tragediju. Dayton treba voljeti i cijeniti, jer je zaustavio rat. Svi su ga tako i shvatili u početku, ali danas svako, i Bošnjaci i Srbi i Hrvati, imaju svoje razloge zbog kojeg ga ne vole”, rekao je Paddy Ashdown, bivši visoki predstavnik u BiH u svom izlaganju.

”BiH može biti mali dragulj Europe, ali svi zajedno, i domaći političari i međunarodna zajednica, moraju biti partneri na tom putu. Današnje iracionalno razmišljanje pojedinih političara u BiH je zaustavilo razvoj zemlje. Moraju se vratiti na put k Europskoj uniji, jer samo to će donijeti dugoročnu stabilnost i sigurnost za BiH”.

Iracionalni optimizam

Ashdown smatra kako su najave o referendumu u bh. entitetu Republika Srpska opasni izleti tamošnjih političara, koji remete stabilnost države i regije.

”Opstrukcije u posljednjih deset godina potpuno su zaustavile državu na njenom putu k EU. Optimizam nakon prvih deset godina poslije Daytona pokazao se iracionalnim. Sve što je dobro urađeno u tom periodu vraćeno je na početak. Interes države ponovo mora doći na prvo mjesto“

Kao posljednju, uputio je poruku mladima rekavši kako je BiH njihova država i da drugu nemaju, jer, kako je rekao, ukoliko se BiH ne uspije izboriti s izazovima, to neće biti dobro ni za njih, ni za živote njihove djece.

Poruka mladima

”Jedina budućnost koju imate, nalazi se ovdje. Vrijeme je da se uključite. Jedini koji mogu nešto promijeniti, ste vi”, poruka je Ashdowna.

Svoje obraćanje završio je pozitivnijim tonom, kazavši da još uvijek vjeruje u budućnost ove zemlje koja obiluje ljepotom i hrabrim ljudima.

”Nije sve izgubljeno. Ti snovi od prije 10 godina mogu se vratiti. U BiH sada ima novih stranaka, mladih ljudi koji žele promijeniti stvari na bolje”, zaključio je bivši visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown.

Konferenciji koju je organiziralo Američko sveučilište u BiH nazoče predstavnici EU, Ureda visokog predstavnika u BiH, Svjetske banke, Zastupičkog doma Sjedinjenih Američkih Država (SAD), te bh. institucija.

Bljesak.info/F

1 komentar

  1. nije napravio nista za hrvate dok je bio ovdje,sad se javio! nek se samo odmakne sto dalje.

    Like(5)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.