Austrijanci secirali čudo u Međugorju i podsjetili na mračnu prošlost Hercegovine

Austrijski dnevnik Der Standard objavio je reportažu iz Međugorja pod naslovom ‘Vatikan u Međugorju želi uvesti red’, u kojoj se ističe da bi do ljeta izaslanik pape Franje trebao istražiti kako će se Sveta Stolica postaviti prema poznatom hodočasničkom mjestu u kojem se navodno ukazala i ukazuje Gospa, prenosi T-portal.

‘Koji Henryk? Poslanik iz Vatikana? Ne, nismo čuli za njega.’ Većina hodočasnika u Međugorju ne zna tko je Henryk Hoser, varšavski nadbiskup kojeg je nedavno Papa poslao u ovo hercegovačko selo da bi istražio kako bi se ovo mjesto hodočašća trebalo ubuduće pastoralno tretirati. Hodočasnicima nije ni važno to što Katolička crkva nikad nije službeno priznala ukazanje Gospe, kako se ovdje naziva Marija koju je navodno prije 36 godine vidjelo šestero djece. Mnogi godinama dolaze ovdje. Međugorje je postalo sastavni dio njihove vjere. Drugi pak dolaze zato što se interesiraju za čuda’, piše Der Standard na početku svoje reportaže o Međugorju u Bosni i Hercegovini.

Međugorje godišnje posjeti oko milijun hodočasnika, a sve izgleda vrlo komercijalizirano, piše Der Standard. ‘Za lokalne ljude to je sigurno super posao’, citira austrijski list jednu turistkinju iz Rumunjske. Ističe se da se svugdje mogu kupiti kipovi Marije u raznim veličinama, a tu su još krunice, narukvice, majice, križevi i jastuci s Marijinim likom. ‘Niz ulica u ovom hercegovačkom selu ispunjen je nizom trgovina s istim suvenirima’, piše Der Standard.

Citira se i časnu sestru koja se nada da će Vatikan u Međugorje poslati svećenike koji govore njemački, s obzirom na to da dosta hodočasnika dolazi iz Njemačke i Austrije. ‘Vjerski turizam u Međugorju proteklih desetljeća slabo kontrolira ne samo Vatikan, nego i labave strukture BiH’, piše Der Standard i navodi kako se godišnje ondje potroši oko 90 milijuna eura. Prema doktorskoj disertaciji Vencela Čuljka iz 2014., tek 32 posto tog novca je oporezovano, a ostatak se troši na crno i financira rad na crno, prenosi T-portal.

Samo od turističke takse godišnje bi se u Međugorju moglo uprihoditi oko 600 tisuća eura, no prema službenim podacima općine Čitluk, u kojoj se nalazi Međugorje, u budžet je uplaćeno tek 117 tisuća eura. Postavlja se i pitanje plaćanja PDV-a, ističe Der Standard. Podsjeća se i da se papa Franjo kritički očitovao o Međugorju, govoreći o ‘spektaklu ukazanja’, te navodi da se između franjevaca, koji kontroliraju Međugorje, i mostarskog biskupa desetljećima odvija otvoreni sukob.

‘Zapadna Hercegovina je teška za život, vrela ljeti i kamenita. Mnogi ljudi su napustili ovo područje jer nisu mogli preživjeti. Tijekom Drugog svjetskog rata ovdje su počinjeni teški zločini. Fašističke ustaše bile su vrlo brutalne, a nacionalizam posebno snažan’, piše Der Standard i dodaje kako su 1941. zaklani mnogi Srbi, a da je zločine počinio i HVO u ratu od 1992. do 1995. godine. ‘U zadnjem ratu hrvatski nacionalisti u Hercegovini osnovali su pseudorepubliku Herceg-Bosnu, koja je trebala biti priključena Hrvatskoj.’

O svemu tome hodočasnici naravno ne znaju ništa, konstatira na kraju reportaže iz Međugorja Der Standard.

8 komentara

 1. I ovo nema veze sa istinom,pa bar se zna ko je i ovaj rat poceo i sa kojim oruzjem.Dovoljno je pogledati video kad su tenkovi isli od srbije prema zagrebu,pa i zagreb je raketiran.Nikad hrvati nisu srbe napali preko drine.Ovi sto pisu ovake gluposti neka pogledaju sta su radili u vukovaru,skabrnji i svuda kud su prosli!

  Like(6)Dislike(0)
 2. Kao da je pisao sarajevski dopisnik Der Standarda.

  Like(4)Dislike(0)
 3. U medjugorju se more vicki ukazat jedino 100 eura

  Like(0)Dislike(4)
 4. U Hercegovini su u 2. Sv. ratu odvezena sva stoka i živinčad koju su žitelji uzgajali. Taj zločin su počinili pripadnici Titovih i komunističkih sljedbenika. A Aistrijanci imaju obraz nekome govoriti o povijesti a njihov sunarodnjak Wolfgang Petrich je tim istim Hercegovcima opljačkao njihov novac 20-tak godina prije. I sve što se nalazi u Beču je napljačkano od sirotinje. Pasli bi svinje da nije tako.

  Like(5)Dislike(0)
 5. Ovaj tekst je napisao netko iz Šešeljevog tabora. Nitko nije pisao o ubijenim Franjevcima i časnim sestrama. Nitko ne pise o otvorenoj mrznji biskupa perića koji je zinuo na Međugorske eure i zbog toga opstruira priznanje Međugorja, a narod ne da svoje Franjevce.

  Like(6)Dislike(0)
 6. Ovaj tekst je sjajno napisan samo hrvati hercegovine sve mogu podnit osim da laju za tude interese ,sto nije istina da podkradaju u radnjama i drzavu i radnike ,da nisu bez veze ginuli kroz stoljeca za tude interese itd itd stoje ovdje laz

  Like(0)Dislike(0)
 7. Da ovi austrijanac sto je pisa ovaj tekst nije kakav srbin toliku neistinu i mrznju opisat

  Like(0)Dislike(0)
 8. Ma neko od srba im napisao i poslao tekst, puna ih je austrija. Vidi se iz aviona da je tekst prosrpski napisan, kao da su u drugom svjetskom ratu u Austriji mazili židove i tamo nije bilo brutalno. Zaboraviše napisat da je ta vlast u II svjetskom ratu ovdje postavio baš jedan austrijanac!
  A i Tportal srpsko komunističko pederski portal traži da nešto napiše protiv hrvata u BiH.

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.