Bapske priče: Rakija nije za rane i spuštanje temperature

Maslac i bjelanjak mogu inficirati opekline, češnjak ne liječi zubobolju, krvarenje se ne zaustavlja biljkama, a urin može zakomplicirati ubod ježinca Narodna medicina često može pomoći kad konvencionalna zakaže. Ipak, ne treba sve savjeta “naših starih” i uvriježene mudrosti koje se prenose s koljena na koljeno uzimati zdravo za gotovo. Pogotovo kad je riječ o djeci. Tako se, primjerice, oduvijek smatralo da su oblozi od rakije odlično rješenje za skidanje visoke temperature. Bake se kunu u obloge natopljene rakijom ili alkoholom koji se stavljaju na djetetova prsa. Liječnici su ovdje jednoglasni – izbjegavajte to pod svaku cijenu jer alkohol isušuje kožu i prolazi kroz nju, a u krv može dospjeti i inhalacijom alkoholnih para te se dijete može otrovati.

Sljedeći primjer je biljka čuvarkuća, koja pomaže kod upala uha. Sok iscijeđen iz lista ublažava razne vrste upala, i vanjske i unutarnje, no ako je djetetu oštećen bubnjić, na ovaj način može doći do infekcije. Infekciju riskirate i primijenite li stari narodni lijek koji se stoljećima kostio za zaustavljanje krvarenja i zacjeljivanje rana – duhan. Nekada davno su se na posjekline stavljali komadići smrvljenog lista duhana, no danas takvo tretiranje dječjih posjeklina ne bismo nikako preporučili. Kao što nije preporučljivo niti stavljati rakiju na ranu. Ima i puno boljih načina za dezinfekciju. Rakija peče, iznimno je agresivna i nedovoljno učinkovita za potpunu dezinfekciju. Djeci za zaustavljanje krvarenja iz rane nikako ne bi trebalo stavljati ni prašak od kore hrasta lužnjaka ili listove trputca, za koje se vjeruje da zaustavljaju krvarenje. Liječnici kažu kako je to najlakši put do infekcije, i u doba kad je lako doći do ljekarne treba se držati sterilnih gaza i medicinskih sredstava za deiznfekciju.S obzirom na to da su ljeto i odlazak na more pred nama, opeče li dijete meduza ili ako stane na morskog ježa, mjesto opekline i uboda nikako ne biste smjeli trenirati urinom. Naime, prošireno je mišljenje kako će urin pomoći da bodlje lakše izađu, a nema štete jer je ionako sterilan. Ipak, liječnici su utvrdili da u urinu žive bakterije pa može izazvati infekcije. Još jedan od narodnih recepata koji roditelje dovodi u zabludu je da djetetu u slučaju zubobolje stave prepolovljen češanj češnjaka na zub. On možda može pomoći u tom trenu, ali odvedite dijete zubaru. Češnjak ne liječi zubobolju.

Opekline i masnice kod djece su se u narodnim predajama rješavale stavljanjem maslaca. I dok maslac, ako se odmah namaže, može pomoći estetski – da čelo ne poplavi, on zadržava toplinu pa će bol od opekline samo postati još jača, a rana se može inficirati zbog bakterija koje se mogu nalaziti u maslacu, a koža je oštećena. Bjelanjak je također, unatoč pučkim mudrostima, nešto što se ne bi trebalo stavljati na opečeno mjesto, kao ni med. Najbolje ćete napraviti stavite li opeklinu pod hladnu, ali ne ledenu vodu, i to samo na minutu. Nakon toga bolja je topla voda. Osim što pomaže ublažiti bol, hladna voda sprečava širenje opekline. Ima i boljeg od rakije Za dezinfekciju postoje mnoga sredstva koja ne peku i ne oštećuju kožu. Rakija se nikako ne preporučuje.

9 komentara

 1. Čuj zadnje rečenice, rakija se nikako ne preporučuje.
  Nema bolje stvari za liječenje stresa od dobre rakije. A i inače, ja bih preporučio barem 2 dcl rakije dnevno za zdrav i nadasve sretan život.

  Like(6)Dislike(1)
 2. Ima li ista bolje nego kad se umoriš lipo uvečer sist pa pojist dvi ladne smokve i popit dvi rakijice iz mrzla čokalja. Unda kad mrvu odaneš popit sa ženom kavu i još dvi rakije. I mrvu noge izmasirat s RAKIJOM. Unda večerat pa u krevet mrvu sa ženom ‘porazgovarat’ i lipo se naspavat.

  Like(6)Dislike(0)
 3. Ako piješ toliko rakije koliko priznaš, onda ti nemaš snage za “razgovor” sa ženom kad ostanete sami.
  Onda žena ide i traži nekoga tko ne smrdi na rakiju i to može bar pola sata pristojno da “razgovara” s njom.
  Nakon toliko rakije nemaš ti volje a posebno snage za jedan takav “razgovor” s njom.
  Gdje god se troši toliko rakije žene iz tih kuća traže sebi društvo za “razgovor” na drugom mjestu.

  I onda je vama alkoholičarima jadna žena kriva što joj se razgovara s nekim, a vi nemate snage za to.

  Like(3)Dislike(1)
 4. Za “anonimca”

  Pa je li ti znaš da je rakija = energija
  Ja kad popijem 5-6 rakijica, mogu “razgovarati” do mile volje. A i gospoja popije 2-3 tako što se tiče smrada, tu smo negdi… 🙂

  Like(3)Dislike(1)
 5. Što se “razgovora” tiče samo crno vino pomaže i jako dugo traje.Provjereno mnogo puta.U slast.

  Like(1)Dislike(0)
 6. Samo ljekarna koji ste debili, sve je u prirodi,

  Like(1)Dislike(0)
 7. Sve to pomaze nego oni nece da priznaju jer ako to ljudi budu koristili nece oni imat kome prodat ljekove

  Like(2)Dislike(0)
 8. Dokazano !
  Za odrasle s temperaturom – carape natopljene rakijom !!!
  A dobro je ako ujutro nadjete bolesnika s carapom u ustima ( da isisa ono sto je ostalo u carapi ). Par veceriju tako , i nema vise temperature !!!

  Like(0)Dislike(0)
 9. Rakije se napit pa manitat, neprocjenjivo!

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.