Bh. građani prelaze i po 500 km radi jeftinije hrane i odjeće

Da bi kupili odjeću i obuću po povoljnijim cijenama, sve više stanovnika BiH odlazi u šoping izlete u Trst, Beč i Graz, pa i Zagreb.

Šoping izleti

Stanovnicima BiH isplati se voziti i po 500 kilometara do europskih trgovačkih centara, gdje za manje novca mogu kupiti mnogo više kvalitetnijih stvari nego u domaćim trgovinama. Sve više ljudi, osim cijena, primjećuje i kvalitetu robe sa Zapada i odlučuje se za kupnju vani, jer ipak su naši proizvodi rađeni za treće zemlje i ne prolaze kontrole kao oni proizvodi namijenjeni zemljama EU-a.

A svoju priliku u tome vidjele su i brojne turističke agencije koje organiziraju šoping izlete iz velikog broja gradova. Tako je za odlazak u Graz iz Sarajeva, Zenice ili Tuzle potrebno izdvojiti između 50 i 60 KM, Banje Luke oko 50 KM – iz koje odlazak u kupnju u Zagreb i Ljubljanu košta oko 25 KM, za Trst 40 KM. Povoljne karte, popusti na hranu, odjeću te higijenske proizvode i do 80 posto dovoljan su razlog za prelazak nekoliko stotina kilometara. – Karte su zaista pristupačne, pa i ako nemate novca za neki veći šoping, stvarno se isplati otići i vidjeti gradove. Moj izbor bili su Graz i Beč, koji su zaista prelijepi, a o cijenama nemam riječi. Recimo, nakit jedva platiš euro ili dva, dok za takve primjerke kod nas treba izdvojiti i deset puta više. Odjeća je također dosta povoljnija, izbor mi se čini isti jer i u Sarajevu ima dosta butika s poznatim markama odjeće, ali su cijene vani niže, kazala je za Večernjak jedna Sarajka.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.