Bh. prijevoznici prijete blokadama zbog povećanja trošarina

Upravni odbor NO-a je usvojio nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama u BiH kojim se povećava iznos trošarina na naftu i naftne derivate, autoplin, pivo i alkoholna pića.

Tako će trošarine na gorivo i autoplin biti povećane za 15 feninga po litri, trošarina na pivo se povećava za 15 feninga, dok će se trošarina na alkohol povećati za pet KM po litri apsolutnog alkohola. O povećanju trošarina na gorivo i alkohol već se ranije govorilo, ali u javnosti poznatim prijedlozima trošarine na gorivo trebale su biti povećane za 10 feninga kako bi se nastavilo financiranje izgradnje autoceste.

Prema predloženim izmjenama, postojeće trošarine za gorivo se povećavaju s 30 (dizel) na 45 feninga, odnosno s 35 (benzin) na 50 feninga. Uvođenjem posebne trošarine u iznosu od 25 feninga planira se financirati izgradnja autocesta u BiH (20 feninga) i drugih prometnica (5 feninga).

Prije 15 dana Vlada FBiH je povećala cestarinu u prosjeku za 20 KM koju građani plaćaju prilikom registracije automobila. Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prijevoznika za unutarnji i međunarodni promet RS-a, kaže da je ovakva odluka katastrofalna te najavljuje da će pokušati svim mogućim sredstvima zaustaviti donošenje iste. Ako vlasti budu inzistirale na povećanju trošarina, Grbić najavljuje prosvjede i blokade.

“Nismo spremni da se još jednom proračuni pune preko naših leđa”, kaže Grbić. Dodaje da prijevoznici svakako plaćaju najveće cestarine u BiH pri čemu voze po najlošijim cestama. “To je nerealan potez koji će nas ponovno baciti na koljena”, kaže Grbić koji najavljuje da će mjere koje će poduzeti biti definirane u idućim danima. Usvojeni nacrt zakona sada ide na Vijeće ministara BiH. Ako ga usvoje u istom obliku, ide pred zastupnike Parlamentarne skupštine BiH. Ako Vijeće ministara BiH promijeni bilo što, nacrt zakona se ponovno vraća Upravnom odboru UNO-a.

1 komentar

  1. Da ovoj lopovskoj bandi koja predstavlja lopovsku vlast treba stati na kraj a to je da netreba blokirati promet jer sami sebi tako stetu pravit nego one izvladajuci struktura istjerat napolje i dat da fizickim radom sebi zarade placu a s druge strane bit ce puno zdraviji

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.