Bh. vozači na autocesti: Voze u pogrešnom smjeru, okreću se polukružno…(VIDEO)

Više vozača koji su koristili autoput A1 07. ožujka. ove godine na dionici Sarajevo-Zenica, svjedočili su neobičnoj i po njih opasnoj situaciji: više kilometara automobil se kretao u pogrešnom smjeru.

Iz JP Autoceste FBiH kažu za Klix.ba da 07. ožujka .2016. nisu imali prijavljen slučaj da se vozilo kretalo suprotnim smjerom na autocesti A1 niti su operateri u Centru za održavanje i kontrolu prometa zabilježili isto.

Slučaj krivi smjer se događa iz razloga kršenja propisa i nepridržavanja vožnje prema važećoj prometnoj signalizaciji i predstavlja potencijalno veliku opasnost, kako za samog prekršitelja tako i za ostale sudionike u prometu.

“S obzirom da je autocesta i pravila koja vrijede na njoj, nešto novo za veći broj korisnika, znali su se događati slučajevi krivog smjera koji, na sreću, nisu imali težih posljedica za prekršitelje i druge korisnike autoceste. Sama pojava je usko vezana za nedostatak znanja mnogih vozača o autocesti i pravilima koja vrijede na njoj. Izuzetno se događalo da nesavjesni vozači, iz samo njima poznatih razloga, namjerno činili prekršaj. U posljednje vrijeme, naročito nakon puštanja sarajevske zaobilaznice u promet, možemo reći da se pojava krivog smjera na autocesti značajno smanjila, što bismo mogli zaključiti da se sve veći broj vozača koristi autocestu i samim tim se educira o pravilnoj vožnji. Pored ovoga i sama informiranost o autocesti tijekom prethodnih godina, kao i mjere poduzete od strane JP Autoceste FBiH su utjecale tako da danas imamo uglavnom izolirane slučajeve krivog smjera od strane nesavjesnih vozača koji to čine iz samo njima poznatih razloga, dok je događanje iz nepoznavanja pravila na autocesti neznatno”, kažu za Klix.ba iz JP Autoceste FBiH.

Krajem prošle godine JP Autoceste FBiH preventivno, pored postojećih, postavili su i dodatne prometne znakove obavještenja koji informiraju vozače da se nalaze u krivom smjeru na svim petljama i mjestima na kojima se to može dogoditi.

Tijekom prethodnih godina provođeno je i niz informativnih kampanja o pravilima vožnje na autocesti i ponašanju korisnika autoceste u incidentnim situacijama. Iz JP Autoceste FBiH kažu da konstantno rade na analizama poboljšavanja postojećih scenarija i stanja sigurnosti prometa na autocesti, kao i mnoge druge aktivnosti.

U mjesecu veljači 2016. godine urađena je Analiza stanja sigurnosti prometa na autocesti A1 za 2015. godinu sa prijedlozima mjera za poboljšanje sigurnosti prometa.

Prema dobivenim podacima o prometnim nesrećama, koji su evidentirani od strane ophodnje na cesti, tijekom 2015. godine na trasi autoceste A1 se dogodilo ukupno 107 prometnih nesreća. Dogodila se jedna prometna nesreća sa smrtnom posljedicom, tri prometne nesreće sa težim ozljedama, 16 prometnih nesreća sa lakšim ozljedama, dok su ostale prometne nesreće imale za posljedicu materijalnu štetu.

Ova analiza je pokazala da je najčešči uzrok događanja prometnih nesreća na autocesti A1 neprilagođena brzina uvjetima na cesti i to u iznosu od 54% od ukupnih prometnih nesreća, dok se ostatak odnosi na sve ostale uzroke poput nepropisnih radnji vozilom, nepropisnog rastojanja, naleta vozila na životinju, alkohola i dr. Prometnih nesreća sa uzrokom krivi smjer nije bilo niti u jednom evidentiranom slučaju.

Promatrajući broj prometnih nesreća tijekom 2015. godine, kao i posljedice koje su proizašle iz istih, i poredeći ih sa podacima o prometnim nesrećama na cestama nižeg ranga, možemo reći da je analiza potvrdila da je autocesta s aspekta sigurnosti prometa najsigurnija javna cesta u Bosni i Hercegovini.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.