Big Brother i Farma u BiH će se moći gledati tek iza ponoći

Brojne primjedbe i žalbe građana, a posebno roditelja, na poplavu vulgarnih reality programa u dnevnim i udarnim večernjim terminima na većini televizijskih postaja u Bosni i Hercegovini, mogle bi konačno rezultirati zabranom njihova emitiranja prije ponoć, piše Večernji list.

Primjena u praksi

Vijeće Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) razmatralo je prijedlog kojim bi se emitiranje svih vrsta reality showa ograničilo na termin poslije ponoći. Sličan prijedlog Vijeću RAK-a upućen je već ranije, a članovi Vijeća prihvatili su prijedlog prema kojem bi se reality show na ekranima mogao emitirati samo između ponoći i šest sati ujutru.
- Oko toga u Vijeću postoji potpuna suglasnost, ali to ne znači da će do ograničavanja termina emitiranja reality programa doći tako brzo. Slijedi procedura koja uključuje javne konzultacije i ne dvojimo da će televizijske kuće snažno lobirati protiv takvih ograničenja, kaže jedan od vijećnika RAK-a komentirajući izglede da njihov prijedlog brzo bude prihvaćen i primijenjen u praksi. Naime, u procesu javnih rasprava sve zainteresirane strane se mogu izjasniti o ovom prijedlogu i svoje komentare dostaviti RAK-u.
Nakon toga Vijeće RAK-a će na nekoj od idućih sjednica donijeti konačnu odluku. Prihvaćanje ovog prijedloga značilo bi izmjenu kodeksa koji regulira emitiranje programa. Iskustvo govori da i te aktivnosti u praksi idu vrlo teško, piše Večernji list.

Vulgarni sadržaji

Nema dvojbi da brojni reality programi poput Big Brothera, Farme, ili Parova obiluju vulgarnošću i sadržajima koji su u najmanju ruku neprimjereni djeci. Veliki broj roditelja problem vidi u činjenici da se ovi sadržaji emitiraju u svim terminima, od prijepodnevnih do večernjih, a u želji da postignu što veću gledanost, televizijske kuće se skoro utrkuju u tome čiji će reality show biti provokativniji. U takvoj situaciji ne nedostaje svađa, uvreda, seksa, pa i nasilja.

Problem u ograničavanju emitiranja ovakvih sadržaja predstavljat će i formalna nadležnost RAK-a jer pojedini emiteri, čiji se programi mogu pratiti u BiH, uopće nisu licencirani. Samim tim ih je nemoguće i sankcionirati. Domaće TV kuće će, sasvim sigurno, to navoditi kao argument u svoju korist jer bi zabrana za one koji su licencirani značila da su oni diskriminirani u odnosu na ostale čiji bi se sadržaji, pa i reality programi, nastavili nesmetano prikazivati u svim terminima. U prilog ograničavanju reality sadržaja u BiH ne ide ni stanje u regiji gdje se ovi programi također emitiraju u svim terminima

6 komentara

 1. pa tko će vam gledati big brother u ponoć….većina onih koji gledaju zaspu u to vrijeme…..past će vam gledanost 100% …. al eto probajte….

  Like(0)Dislike(0)
 2. “Briznim roditeljima” smeta Big brother a ne znaju da su njihova djeca (cast rijetkim izuzecima) ista,ako ne i gora od ucesnila tih reality-a…Zabranili bi b.b. a djeci su omogucili neogranicenu upotrebu interneta na kojem su dostupni razni neprimjereni sadrzaji prepuni nasilja i pornografije…koja patetika…

  Like(0)Dislike(1)
 3. Uostalom ako ste dobro odradili svoj posao kao roditelji i djetetu usadili osnovne moralne vrijednosti , onda se ne trebate plasiti loseg utjecaja spomenute emisije.Nazalost,ono sto veliki brat prikahuje je realan prizor danasjeg drustva i ne morate paliti tv da bi to vidjeli.Dovoljno je da se samo bolje bolje osvrnete oko sebe…

  Like(1)Dislike(0)
 4. pa nama je farma i big brother na svim razinama vlasti a pogotovo parovi koji su originalni tu jebe svak svakoga.

  Like(1)Dislike(0)
 5. To bi ja ukinio skroz 10 lezilada da ja gledam koji radim 12 h dnevno! Ono su stvarno uvrede za ovicne ljude radnike!

  Like(1)Dislike(0)
 6. iza ponoci ce roditelji zaspat od umora,a djeca ce tada slobodno gledati,jer su sami,imaju kad ,spavaju do…ko zna doklen

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.