BiH bez strategije o subvencioniranju električnih automobila

U velikom broju zemalja Europe trend je kupovina automobila na električni pogon. Za one koji se odluče kupiti jedan takav automobil u brojnim državama postoje fondovi koji subvencioniraju i potiču kupovinu, poput Hrvatske koja izdvaja tisuče eura, za razliku od BiH koja nema nikakvu strategiju, piše Klix.ba

Prednosti automobila na električni pogon su višestruke. Prije svega ne morate brinuti jel li cijena nafte raste ili ne. Prednost je i ta što takvi automobili apsolutno ne zagađuju okoliš, a prilikom registracije automobila ne plaćate naknadu za štetne ispušne plinove.

Razlog zbog čega automobili na električni pogon nisu zastupljeniji na cestama je njihova nabavna cijena, koju u velikoj mjeri diktira cijena baterije, koja iznosi oko 10.000 dolara. Ukoliko bi se eventualno smanjila cijena baterije, to bi utjecalo i na cijenu automobila.

U međuvremenu brojne europske države odlučili su se na subvencioniranje kupovine električnih automobila, poput Hrvatske koja izdvaja značajna sredstva, kako bi potaknula svoje građane da kupuju takve automobile.

Tako oni koji u Hrvatskoj kupe hibridni automobil od države mogu dobiti do 4.000 eura, a oni koji se odluče na kupovinu električnih automobila mogu dobiti do 9.200 eura.

U BiH su do sada uvezena tek dva automobila na električni pogon, a ukoliko država ne počne sa određenim subvencijama za kupovinu takvih automobila ne možemo očekivati da će taj broj značajnije rasti.

“Na državnoj razini u ovom trenutku ne postoje subvencije za nabavku automobila na električni pogon. Što se državne razine tiče, ne postoje ni posebne takse koje su propisane. Sve naknade se plaćaju prilikom registracije na osnovu propisa koji su doneseni na nivou entiteta, poput cestarina, naknada za vode i sl.”, istaknuo je u razgovoru za Klix.ba Zoran Andrić iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Kada je u pitanju BiH u pripremi su određene izmjene prilikom plaćanja naknade kod registracije. Očekivano bi bilo da, tko manje zagađuje, trebalo bi da plaća manju naknadu za okoliš. Trenutno u BiH to nije slučaj, i ne postoji nikakva razlika.

Poređenja radi, u određenim zemljama Europe, poput Norveške građani koji voze električne automobile osim subvencija prilikom nabavke imaju i dodatne pogodnosti, poput besplatnog parkinga ili odobrenja da voze kolektivnom trakom za autobuse i taksi vozila.

Dosadašnji podaci i namjere vlasti nisu nimalo ohrabrujući da će građani BiH u skorijoj budućnosti imati određenu podršku ili subvencije države za nabavku električnih automobila.

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.