BiH bi mogla ostati bez vojske i policije

Ako se nešto ubrzo ne promijeni, BiH bi mogla ostati bez vojske i policije, istaknuto je na jučerašnjoj sjednici Zajedničke komisije za obranu i sigurnost parlamenta BiH.

Granični policajci nezadovoljni su niskim plaćama, malim koeficijentom 1,29, koji je nešto malo veći od koeficijenta vojnika, koji je samo 1,12, i lošim uvjetima rada, zbog čega veliki broj njih napušta službu i odlazi u entitetske i županijske MUP-ove, prenose Nezavisne.

Osnovna plaća policijskom službeniku u agencijama na državnoj razini je 613,60 KM. Članovi Komisije najavili su posebnu sjednicu na kojoj će se raspravljati o situaciji u Graničnoj policiji BiH. Šemsudin Mehmedović, član Komisije, kazao je da je sramotno da županijski policajac ima mnogo veću plaću od policijskog službenika u agencijama na državnoj razini.

Istaknuo je potrebu izmjene i dopune zakona koji će omogućiti veći koeficijent policajcima u državnim policijskim agencijama. Ovaj prijedlog bit će već danas upućen u parlamentarnu proceduru kako bi se našao na dnevnom redu sjednice Zastupničkog doma BiH, koja je zakazana za 19. listopad.

Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije, ističe da i nije toliko nezadovoljan situacijom u Graničnoj policiji BiH, ali da su plaće policajcima sramno male i da polako dolazimo u situaciju da gubimo vojsku i policiju.

On je upozorio da sve veći broj graničnih policajaca napušta službu i prelazi u entitetske i županijske MUP-ove, a policajci hrvatske nacionalnosti često odlaze u inozemstvo sa obiteljima, jer s ovako malim plaćama ne mogu preživjeti. Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, kazao je “Nezavisnim” da granični policajci dijele sudbinu svih djelatnika policijskih struktura na državnoj razini.

“Nepravedno bi bilo izvlačiti iz konteksta samo granične policajce. Ali plaće jesu sramno niske, i to mnogo niže od nekih djelatnika entitetskih i županijskih mupova”, kazao je Galić.

Juro Bilić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih i policijskih službenika i zaposlenika u institucijama BiH, sudske vlasti i javnih ustanova BiH, kaže da su niske plaće policijskim službenicima u agencijama na državnoj razini dugogodišnji problem, te da se Sindikat već više puta obraćao Vijeću ministara BiH, ali i parlamentarcima.

“Neprimjereno je da županijski MUP-ovi i federalni MUP imaju daleko veću plaću od policijskih službenika na državnoj razini. Mislim da su nam plaće izjednačene sa MUP-om RS, ali isto tako mislim da bi one na državnoj razini trebale biti iste kao policajcima u županijama i FBiH, ili čak i malo veće”, kaže Bilić. Tvrdi da su policajcima u agencijama na državnoj razini već jednom smanjene plaće za pet posto, te da je, prema informacijama kojima raspolažu, moguće da opet budu smanjene.

Fahrudin Radončić, član Komisije za obranu i sigurnost, napustio je juče sjednicu zbog toga što je bilo hladno u dvorani Parlamentarne skupštine BiH, u kojoj je bila zakazana sjednica. Radončić je samo izišao uz konstataciju: “Ako nema grijanja, nema ni kvoruma”. Iako je Komisija dobila drugu dvoranu na korištenje, u kojoj je bilo toplo, Radončić se nije pojavio, a Zajednička komisija radila je na ivici kvoruma.

Zajednička komisija usvojila je jučer Prijedlog zakona o obilježavanju malog oružja, lakog naoružanja i pripadajućeg streljiva s oznakom E. Ovim zakonom se propisuje obaveza proizvođača oružja ili streljiva u BiH da ih označi tijekom proizvodnje jedinstvenom proizvodnom oznakom. Propisuje se i obaveza uvoznika da nakon završene carinske procedure osigura stavljanje oznaka propisanih ovim zakonom, prenose Nezavisne.

1 komentar

 1. Čemu da služi vojska i koga će braniti kad znamo da 70% BiH državljana i ne voli tu državu i sami je ruše i rado bih je raskopali i raspodjelili zato vojska uopće ne treba samo je na trošak narodu a velike sile o njoj odlučuju i tu je vojska i to tako naoružana i snažna besmislena.
  A što se tiče rada policije jedino se prometna pokazala iza busa sa skdivenim kamerama u dnevnim smjenama,a vikendom u naj kritičnije vrijeme noći rijetko se mogu i vidjeti.
  A što se tiče krim.policije kako mediji pišu i kako trenutno stvari stoje možda bi bilo bolje da je i nema vjerovatno bi se s tim i smanjio sami kriminal.
  Kad je država trula logično da su onda i sve institucije trule.
  Možda nekad i bude na tim prostorima zakona i reda da sve profunkcionira al kako stvari stoje ako stranci u međuvremenu nešto ne promjene i učine il izazovu neke nove sukobe trebat će proći bar još pola do jednog stoljeća da dođu neki novi ljudi neke nove generacije.
  Kako stvari stoje ovo je gotovo bezizlazna situacija..na svakom koraku kriminal,mito i korupcija a kako se vidi da još nema nikakve odgovornosti,što je i logično kad je sve uvezano u isti krug.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.