BiH sve bliža roku kada popis stanovništva neće više važiti

Sjednica Središnjeg popisnog ureda na kojoj se razgovaralo o usvajanju Jedinstvenog programa za obradu podataka popisa stanovništva u BiH završena je bez dogovora.

 Pitanje izvođenja rezidenata opet je bio glavni kamen spoticanja i razlog zašto rezultati popisa stanovništva do sada nisu objavljeni.

Zakonski rok za objavu rezultata popisa stanovništva je 01. srpanj 2016. godine, a ukoliko se najkasnije do 15. ožujka ne postigne dogovor između entitetskih zavoda za statistiku, realno je očekivati da BiH neće moći u zakonskom roku objaviti rezultate popisa, a to je naglasio i ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović, donosi N1.

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da bi popis stanovništva u BiH morao biti relevantan, točan, preciziran, te u skladu s kategorijama koje postoje i uklapaju se u međunarodne standarde i pravila Eurostata.

“Ne mogu se oteti dojmu da smo ovdje duboko zagazili u određeno politikanstvo i da je neka utrka koga će biti više, da bi se nakon toga pričala neka politička priča, a ne da bi se planiralo ispravno i realizirle određene socijalne, ekonomske i starteške aktivnosti”, rekla je Cvijanović.

Podsjećamo, ukoliko se ne postigne dogovor nekoliko je mogućih opcija, a jedna od njih je i da se rezultati popisa budu poništeni. To dovodi u pitanje i daljnji napredak BiH na putu ka Europskoj uniji, odnosno popunjavanje iščekivanog upitnika koji EU treba dostaviti našoj zemlji, u procesu nakon predaje aplikacije za članstvo. Također, ukoliko se probije zakonski rok značit će i to da je bačeno 50 milijuna KM koliko je potrošeno na popis stanovništva.

Sljedeća sjednica Središnjeg popisnog ureda najavljena je već za ponedjeljak.

2 komentara

  1. pljačka brajo pljačka na višemu nivou druže,..

    Like(0)Dislike(0)
  2. sto ocekivati od drzave kaja ima vise ministara od Amerike

    Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.