BiH će biti na udaru kratkih i snažnih oluja

Meteorolozi i stručnjaci Accuweathera donose europsku zimsku prognozu prema kojoj će središnji dio kontinenta, biti na udaru kratkih i snažnih oluja. Olujne fronte će se kretati sa zapada prema istoku stisnute između hladnog zraka na području Skandinavije i umjerenijeg u blizini Sredozemlja, prenosi Patria.

Najžešće oluje se očekuju na područjima središnje Francuske, sjeverne Španjolske preko Alpa u istočnu Europu, a nevrijeme bi trebalo poštedjeti zapad Njemačke, sjever Francuske i dobar dio Ujedinjenog Kraljevstva.

Prema meteorologu Alanu Reppertu “Ujedinjeno Kraljevstvo i Irska će izbjeći najgore udare oluja i većina olujnih sustava će pratiti put preko Francuske i sjeverne Španjolske.”

Očekuje se da će ove godine ekstremna hladnoća izostati u dobrom dijelu Europe, uz izuzetak Skandinavije, Irske i Škotske gdje bi moglo biti povremenih razdoblja niskih temperatura ispod dugogodišnjeg prosjeka.

Prema prognozi, hladne fronte će u drugom dijelu zimu krenuti prema istoku, kroz Poljsku, Rusiju i baltičke države, pa se najhladniji zimski zrak očekuje u Berlinu, Varšavi i Minsku. U drugom dijelu zime se očekuju i pojačane padaline uzrokovane vlagom na Sredozemlju.

Glavni koridor oluja u zimskoj sezoni uvjetuje prodor atlantskih sustava na sjeveru Španjolske i jugu Francuske odakle će fronte krenuti istočno prema sjevernoj Italiji i Alpama i nastaviti put sjevernog Balkana i Ukrajine.

Meteorolozi očekuju da će obilni snijeg u drugom dijelu zime padati u Sloveniji, Hrvatskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, sjevernoj Rumunjskoj i Ukrajini, iako on u nizinama ne bi trebao nadmašiti prošlogodišnje trendove.

Zima bi na Sredozemlju i područjima južnije od središnjeg koridora u kojem se očekuju učestale oluje trebala biti blaga. Nadprosječne zimske temperature su najavljene za Portugal, Španjolsku, Italiju i veći dio Balkanskog poluotoka.

5 komentara

 1. ko i lani, oće oće. Aj bgti ne serite

  Like(3)Dislike(1)
 2. De kad znaš vrime dva miseca unaprid, reci mi kad će bit sunce 4-5 dana da smilje posadim

  Like(1)Dislike(0)
 3. Ovaj accuweather je totalno nepouzdan dugoročno. Puno je bolji yr.no. ali prognoze za tjedan dana. Prognoze za sva duža razdoblja su totalni promašaj

  Like(1)Dislike(0)
 4. samo naklapaju,danas jedno sutra drugo govore.Nemaju pojma,stvarno mi do sada sto sam pratila nista nisu pogodili-dugorocno.

  Like(0)Dislike(0)
 5. Yr.no

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.