BiH danas obilježava Dan državnosti

Bosna i Hercegovina danas obilježava Dan državnosti, kada se slavi utemeljenje moderne države s jednakim statusom i suverenitetom kao i druge republike tadašnje Jugoslavije.

Na prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Bosne i Hercegovine (ZAVNOBiH-a), koje je održano u noći s 25. na 26. studeni 1943. godine u Mrkonjić Gradu, potvrđeni su principi jednakosti i slobode.

Bosna i Hercegovina tada je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

Osnivačkoj skupštini nazočilo je 247 izaslanika iz svih krajeva BiH, od kojih 173 s pravom glasa.

Usvojena je Rezolucija ZAVNOBiH-a i Proglas narodima BiH u kojima se ističe da ubuduće BiH i njene narode u zemlji i inozemstvu mogu zastupati i predstavljati samo ZAVNOBiH i AVNOJ.

Odluke ZAVNOBiH-a potvrđene su i na zasjedanju AVNOJ-a, a definirane su i granice BiH koje su određene odlukama Berlinskog kongresa 1878. godine.

Inače, Dan državnosti BiH službeno se slavi samo u Federaciji BiH. Također, Vlada Županije Zapadnohercegovačke kratko je priopćila da je danas neradni dan u toj županiji ne navodeći razloge. Podsjećamo, lani je Vlada ŽZH proglasila ovaj datum neradnim danom, no ne zbog Dana državnosti BiH već zbog blagdana svete Kate.

Napiši Komentar

Komentari su djelo i osobno mišljenje njihovih autora