BiH druga najjadnija zemlja na svijetu

Bosna i Hercegovina je druga ‘najjadnija zemlja’ na svijetu, kada je riječ o zaposlenosti i rastu cijena životnih namirnica, objavila je ugledna američka medijska i istraživačka kuća Bloomberg, koja je i obavila ovo istraživanje.

Indeks jada (Misery Index) računa se tako što se uzmu u obzir inflacija, odnosno rast cijena, i stopa nezaposlenosti. Bosna i Hercegovina je dobila rezultat od 48,97 posto, što je drugi najgori rezultat na svijetu.

Istraživanje Bloomeberga obuhvatilo je 74 svjetske ekonomije.

Jedina zemlja koja je gore plasirana od BiH je Venezuela, gdje je pad prihoda od nafte doveo do drastične nestašice hrane i lijekova, a inflacija je 181 posto.

Dobila je indeks od čak 188,2 posto, što je uvjerljivo najgore na svijetu.

Venezuelu prate, kako je već rečeno, BiH sa 48,97 posto i Južnoafrička Republika sa 32,90 posto, piše Biznisinfo.ba, a prenosi N1.

S druge strane, Tajland je trenutno najsretnije mjesto za život, s ‘indeksom jada’ od samo 1,11 posto.

Nezaposlenost u toj zemlji je svega jedan posto, dok cijene namirnica rastu po godišnjoj stopi od 0,1 posto.

Iza Tajlanda su Singapur i Japan s indeksom 1,40 posto i 2,70 posto. Bloomebrg je smjestio Veliku Britaniju na 17. mjesto, Sjedinjene Američke Države na 21., a Kinu na 23. mjesto.

Biznisinfo/N1

7 komentara

 1. Jadnija od jada…

  Like(1)Dislike(0)
 2. Dobro je to dok smo jadni, no kad budemo jadni i čemerni…e to će biti..

  Like(2)Dislike(1)
 3. Dabogda se raspala (barem)na tri dijela!
  Nabijem je na ku.ac!

  Like(8)Dislike(0)
 4. Neka jos koju godinu i BiH ce se raspast !

  Like(2)Dislike(0)
 5. Rto koliko smo jadni da ne možemo bit ni u tome najbolji 🙂 🙂

  Like(1)Dislike(0)
 6. Ma nije valjda da ima i jadnijih od nas!? Eto sad ce to ovi nasi politicari iskoristiti pred izbore i reci “budite sretni i zadovoljni jer niste najadniji na svjetu a za to smo mi sasuzni svojim mukotrpnim radom da to nebudete”!!

  Like(0)Dislike(0)
 7. BRAVO,sve pohvale i za ovo svjetsko priznanje !
  A sve neki ljudi pricaju da su losi nasi politicari
  Nek vidi i g-dja Angela Merker kako se to radi. To su pravi strucnjaci i mozgovi a ne kao ona. Jahte,vile,firme,helikopteri,avioni,bijesne autine,bankovni racuni diljem svijeta i ko zna sta sve jos.
  Nek se preupita sta je ona stekla za vrijeme vladavine a sta Covicevci. Nije im ni dokoljena.
  Tako se to upravlja a ne kao ona. Eto sta ti je bogata zemlja. Svi opet kucom za Covicevce i bit cete prvaci,ma kakva Venecuela to je za Covicevce maciji kasalj. Uvjeravat ce vas opet na izborima da ce biti u vrlo kratkom vremenu i prvaci! Treba im vjerovati,mogu oni to.
  BRAVO tako se to radi,samo naprijed!
  I nezaboravite opet svi zurno kucom i”ZNA SE”al ako ih kojim slucajem iznevjerite onda im je program propao i kasno je poslije zaliti za tim!

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.