BiH građani jedu opasnu, zaraženu i nekvalitetnu hranu

Bosanci i Hercegovci jedu opasnu, zaraženu i nekvalitetnu hranu. Rezultati su to istraživanja, najvećeg kojeg je proveo Dnevni avaz u saradnji s Veterinarskim zavodom u Bihaću.

Ovaj zavod je certificirani laboratorij, potvrđen od Europske unije, a u njemu je analizirana hrana kupljena na tržnicama, ali u velikim tržnim centrima u Sarajevu, Travniku i Bihaću.

Poražavajući nalazi

U rezultatima mljevenog mesa, ćevapa, bataka i hrenovki koji su kupljeni u renomiranom tržnom lancu u centru Sarajeva, navedeno je da su – pokvareni! Ovi rezultati posebno su šokantni jer je riječ o proizvodima koji su već morali ili jesu prošli navodne stroge kontrole, navodi Avaz.

”U ovim proizvodima pronađene su nedozvoljene količine aerobnih mezofilnih bakterija, koje su indikator starosti, odnosno početka kvarenja mesa”,  rekao je Miloš Rodić, zamjenik voditelja laboratorija za mikrobiologiju, čitajući detaljno analize svakog proizvoda, za koje je bilo potrebno četiri dana da se završe.

Ozbiljne posljedice

No, to nije bilo sve… Na “provjerenom mesu” nakupilo se i opasne bakterije stafilokok, koja, ako se unese u organizam, može biti uzročnik meningitisa, ali i sepse. Zabrinjava i to što je za stafilokokno trovanje hranom karakteristično da se simptomi javljaju u roku od samo jednog ili dva sata.

”Dakle, pronašli smo bakteriju stafilokok, koja je u mesne proizvode, pileće batake, dospjela zbog nedovoljne higijene tokom proizvodnje, čuvanja i rukovanja namirnicama”, navodi Rodić.

U ovim mesnim proizvodima pronađene su i druge opasne bakterije poput ešerihije koli, koja može izazvati teška oboljenja probavnog sustava. Simptomi i posljedice bolesti mogu biti vrlo ozbiljni i dugoročni, jaka bol u želucu i grčevi, povraćanje, proljev i krvava stolica. Ova bakterija može se odraziti i na upalu mokraćnih kanala.

Na idućem koraku padaju u vodu sve predrasude. Stručnjacima su na analizu ponuđeni proizvodi kupljeni na tržnici, na otvorenom, sa štandova, tamo gdje nam se na prvi pogled čini da sve vrvi od bakterija.

Suho meso je kupljeno na prvoj tezgi sarajevske tržnice na Otoci. Ljubazni prodavač je hvalio svoje meso, te je tvrdio da je najukusnije i najispravnije u Sarajevu i okolici. Toliko je bio uvjerljiv, da je kod njega kupljena i sudžuka.

Stručnjaci Zavoda za veterinarstvo su rekli kako su suho meso i sudžuka prošli sve kontrole.

8 komentara

 1. Majku vam vasu . U suradnji Veterinarske ispekcije. A ti isti samo uzimaju pare pa moze ulic sve u ovu šugavu zemlju ti isti svaki dan na prelazima nose kuci po nekoliko tisuca misecno od uzimanja mita zbog tog sto isto propustaju. Zatvoriteji

  Like(1)Dislike(0)
 2. Ovo nije ništa novo.
  Većna smeća završava u banan državama.
  Zamrznuto svinjsko meso kojem je prošao rok po EU standardau,
  prodaje se u BiH kao svježe u svim trgovinama – prodex – konzum – namex i sl.
  Uvozna teletina što je često na akciji – isti princip.
  A zašto. Zato što su naše korumpirane službe produžilo rok zabrzutih namirnica u odnosu na EU duplo.
  tako, meseo koje se u EU tremba uništiti, prodaje se u BiH kao svježe zamrnuto, po nekim bagatelnim cjenama,
  jer ga se moraju riješiti, a onda mi hrlimo na ROŠTILJADR s jeftinim ćevapima, krmenadlama, vratinom, pancetom, a nismo svjesni da smo platili u tom trenutkiu meso po višestruko većoj cijeni od one koju je zan platio prodavac, jer meso nije više za ljudsku prehranu.
  Suhomesnati proizvodi i sirevi uvjek na karaju roka i već istekao rok.
  Sami smo krivi za to. To su napravili HDZ, SDS i HSP ali i ostali – kao SDP i nima slični.
  Kapitalizam u ovom razvijenom obliku je NEMILOSRDAN. Potrovat će vlastiti narod radi ekstra profita.
  Ko god može nek se pokuša vratiti domaćem koliko je god to moguće ili nek kupuje barem u robnim lancima koji su provjereni, opet koliko je to moguće.

  Ovo ne možemo izbjeći, jer je uzelo toliko maha, da je to postalo PRAVILO.

  Like(1)Dislike(0)
 3. Kažu domaće skupo trujse stoko kad ti nevalja komšijin proizvod iđi traži dije akcija i truj dicu

  Like(1)Dislike(0)
 4. Tako je kralju tako je ovi nek kupuju u trznim centrima kao teletinu ja volim domace pa ovcu uvcu da nema zuba nikako lipsa je nepo teletina iz uvoza

  Like(0)Dislike(0)
 5. Bleeeeee

  Like(0)Dislike(0)
 6. Nije lako biti namazan a jesti domaće jer da bi nešto jeo domaće moraš dobro potegnuti mačka za rep

  Like(0)Dislike(0)
 7. Bolje nejest ništa nego ono smeće sa akcije kako neko more prodavat jeftinije meso nego je živa vaga a nema uopće klaonice pa ljudi moji dozovite se pameti mali koga trujete sebe i svoju dicu

  Like(0)Dislike(0)
 8. Nigdi stoke po selua u mesnicama domace nece nni stoka vise na selo sve ode u grad

  Like(1)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.