BiH: Liječnica uhićena zbog pogrešnih dijagnoza

Liječnica bihaćke bolnice “Dr. Irfan Ljubijankić” Nikolina Balaban uhićena je u petak ujutro u Bihaću po nalogu Tužiteljstva USŽ-a, potvrđeno je za Avaz.ba.

Kako je kazala glasnogovornica MUP-a USŽ Snežana Galić, ona je uhićena zbog teškoga kaznenoga djela rada protiv zdravlja ljudi, odnosno nesavjesnogs liječenja.

Kako su mediji ranije objavljivali, liječnica Balaban našla se pod istragom Tužiteljstva USŽ-a nakon što ju je jedna od pacijentica prijavila.

Balaban je pacijentici navodno odstranila maternicu, iako za to nije bilo potrebe, te je poslala na kemoterapiju.

Inače, kako piše Klix.ba u posljednje vrijeme, nekoliko desetina pacijenata iz Unsko-sanske županije izašlo je u javnost s tvrdnjama da su im ustanovljene pogrešne dijagnoze od dr. Balaban, a što je utvrđeno revidiranim nalazima rađenim u drugim bh. i regionalnim kliničkim centrima. Balaban je za nestručnost optužena i od strane pojedinih kolega liječnika.

Krajem prošle godine bihaćki liječnik Dževad Durmišević u otvorenom pismu javnosti teško je optužio Balaban za nehaj.

“Nakon nekoliko revizija njezinih prvih nalaza ispostavilo se da su dijagnoze bile potpuno pogrešne, pa tamo gdje je maligno stoji benigno i obrnuto. Kirurge smo upozorili, ali su reakcije bile neozbiljne. Na stručnim sastancima sve se svodilo na seksističke komentare prema spomenutoj liječnici. Tek kada je vrag odnio šalu, kada su uvidjeli da je porastao broj karcinoma, počeli su gunđati…”, naveo je Durmišević u svom pismu.

Tada je naveo i konkretne primjere navodnih grešaka dr. Balaban.

“Pacijentici R. DŽ. iz Sanskoga Mosta, staroj 23 godine, nakon odstranjenja dijela tumora iz dojke, dr. Balaban je dijagnosticirala karcinom dojke. Nakon revizije u Bihaću i u Kliničkom centru u Banja Luci, dijagnosticirana je benigna promjena. Dakle, da nije bilo revizije, mlada djevojka bi ostala bez jedne dojke i morala bi proći kemoterapiju… Ili, drugi slučaj Ž. I. iz Cazina.

Stručnjakinja iz prijedorske bolnice dijagnosticirala je upalnu bolest želuca. Nakon revizije u Bihaću i Banja Luci, dijagnosticiran je karcinom želuca. U ovom bi slučaju posljedice po pacijenta bile pogubne. Dakle, ovdje treba operativnim zahvatom odstraniti želudac, a prema nalazu dr. Balaban karcinom bi se trebao liječiti gastalom”, naveo je Durmišević.

6 komentara

 1. Srpkinja,odma je triba maknit,ili je hrvatica ista stvar. Bosnjacka politika

  Like(0)Dislike(4)
 2. Ti si umobolni bolesnik, liječi se. Nađi boljeg doktora od ove doktorice, jer ti je bolest vrlo uznapredovala.

  Like(4)Dislike(0)
 3. po imenu i prezimenu nije bosnjakinja i zato su je maknuli

  Like(0)Dislike(3)
 4. Jašta, baš zato što je srpkinja ili hrvatica.
  I mom ćaći je jedna utvrdila pogrešnu dijagnozu u sred srijede lijepe naše i to karcinom, za umrijet, a njemu ništa.
  I opet radi, i nikom ništa.
  Koliko ih tako ode Bogu na istinu zbog takve skrbi?

  Like(3)Dislike(0)
 5. Nedaj Bože nikome

  Da je medicina svemogući, nitko ne bi umirao.

  Like(0)Dislike(0)
 6. ja ležao u bolnici u mostaru 2004 kaže dok rončević jasam ti ugovorijo sa kirurgom da vidi ove nalaze i slike ipak je on stručnjak jati lipo papire u ruke pa stručnjaku uliđem ti ja njemu kažeti on meni štosi ti doša malo drsko jati njemu ja ležim u bolnici pa me doktor posla kvama daj te papire staviti on one slike na svijetlost pa učini ovdjećemo odsjeći prisjeći i nadoštiklati i gotovo kako vi to doktore kodasam ja neki dijo od auta pa tako prisjeći odsjeći dajeteli vi meni garanciju daće bit ured poslije kako misliš rečeti on meni pa ako bogami nebude ured moj doktore jaću to vama isto napraviti ko ivi meni samo naživo kad se on promijeni pa nisam siguran bili moglo baš najbolje funkcijonirat nemogu garantirat naj bolje da se to nedira evo mene fala bogu živ i zdrav a dasam pristao i šutija onbi to prisjeko a nije tribalo nikako radit zato i pacijenti tribaju 5 puta provijerit jeli to tako netriba nikome vjerovat kadaje život u pitanju a i onisu ljudi samo malo gluplji od nas nije gore malose postavit jebenije neka on vidi da nemere sa tobom otresat kako oće plašivesu to pičke

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.