BiH: Na ulice izlazi 20.000 umirovljenika u nekoliko gradova

Savez udruženja umirovljenika u FBiH najavio je za 29. rujna masovne prosvjede umirovljenika, koji će biti održani u nekoliko gradova u Federaciji BiH.

Odluka o održavanju masovnih prosvjeda umirovljenika u Federaciji BiH donesena je na današnjoj sjednici Izvršnog odbora Saveza udruženja umirovljenika u FBiH kojoj su prisustvovali svi predsjednici kantonalnih saveza.

Prosvjedi su najavljeni za 29. rujna (utorak) s početkom u 11 sati ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu, a istovremeno će biti održani i u Zenici i Bihaću.

Iz Saveza navode da se, prema dosad prispjelim informacijama, za prosvjede prijavilo oko 20.000 umirovljenika s tim da se aktivnost na organiziranju prosvjeda nastavlja kontinuirano do održavanja prosvjeda.

Na današnjoj sjednici potvrđeni su ranije istaknuti zahtjevi Saveza penzionera upućeni Vladi FBiH i to saniranje Fonda FZ PIO/MIO i osiguranje isplate mirovina najkasnije do 5. u mjesecu; donošenje seta zakona koji proizlaze iz reforme mirovinskog sustava i to zakona o PIO/MIO, zakona o FZ PIO/MIO, zakona o porezima i doprinosima.

”Na sastanku je donesen zaključak da u donošenju tih zakona treba aktivno da sudjeluje naš Savez i da suglasnost prilikom konačnog usvajanja tih zakona. Te zakone treba donijeti tijekom ove godine, a da stupe na snagu 1. siječnja 2016. godine”, ističu iz Saveza udruženja umirovljenika FBiH.

U priopćenju za javnost navodi se da umirovljenici zahtijevaju ”povećanje financijskog plana FZ PIO/MIO u 2016. godini za pet posto da bi se izvršilo povećanje odnosno usklađivanje mirovina prema odredbama novog Zakona o PIO/MIO”.

”Donošenje odluke o oslobađanju plaćanja poreza našeg Saveza na iznos članarine koja se prikuplja od mirovina i služi 80 posto za plaćanje posmrtnina, a 20 posto za materijalne i druge troškove humanitarnog karaktera”, navodi se.

Iz Saveza udruženja umirovljenika u FBiH ističu da će biti zatražen još jedan sastanak s premijerom Federacije Fadilom Novalić ”da bi se razmotrili ovi naši zahtjevi za koje smatramo da su realni i opravdani i da je moguće njihovo rješavanje u okviru postojećeg stanja”.

(Fena)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.