BiH napreduje: Blizu smo kredita od milijardu KM

Rezidentni predstavnik Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) za BiH Francisco Parodi ocjenjuje kako je BiH u proteklih nekoliko mjeseci ostvarila značajan napredak u pregovorima s ovom institucijom i da se sada nalazi u finalnoj fazi komunikacije radi dobijanja kreditnog aranžmana od milijardu KM, objavila je Srna.

“Trenutno smo u fazi kada se dogovaramo o setu politika koje je potrebno provesti prije nego što Izvršni odbor MMF-a odobri program. Na ovaj način demonstrirali bismo opredijeljenost za program i otvorili put za dalje reforme koje bi se provodile tijekom programa”, rekao je Parodi za Dnevni avaz.

Izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim progresom koji u provođenju mjera iz Reformske agende ostvaruje Vlada Federacije BiH.

Prema njegovim riječima, potrebno je da izvršna vlast na svim razinama u BiH bude posvećena kvaliteti reformskih mjera, a ne njihovom kvantitetu.

“Vlasti bi trebale, osim privlačenja stranih investicija, više pažnje posvetiti i fiskalnoj konsolidaciji kako bi se osiguralo smanjenje javnog duga, unaprijedila kvaliteta javne potrošnje, očuvala stabilnost financijskog sektora i oživjelo kreditiranje bankarskog sektora”, poručio je Parodi

I pored problema u određenim bankama u BiH, on smatra da je bankarski sektor stabilan i financijski likvidan – otporan na šokove.

“U tijeku su aktivni razgovori s predstavnicima vlasti u Republici Srpskoj u pogledu preuzimanja snažnih i pravovremenih mjera za rješavanje problema slabijih banaka”, rekao je Parodi te dodao kako su u oba entiteta u BiH u pripremi zakoni o bankama koji će biti usklađeni s direktivama EU i zahtjevima Basela, koji bi trebali biti usvojeni do kraja godine.

1 komentar

 1. Kredit,kredit,daj,daj samo daj a ko ce vracat boli nas ona stvar.
  Pozajmi pa se sutra sikiraj kako ces vratit.
  To je ono nase daj sada a sto da ti vracam kada nemamo a vi sto dajete
  uvik imate.
  Mi cemo se hurciti I vozati dobra auta a sami bez kredita bi pokrepali.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.