BiH očekuju potresi i od osam stupnjeva

Nakon što su u 24 sata Bosnu i Hercegovinu pogodila tri zemljotresa, uznemireni građani zapitali su se hoće li ih biti još. Poznato je, navodi sarajevsko Oslobođenje, da se zemljotresi ne mogu predvidjeti, a seizmolozi tvrde da nema razloga za paniku.

Međutim, stručnjaci su unazad nekoliko godina upozoravali da je područje naše zemlje seizmološki izrazito nestabilno i da postoji mogućnost razornih potresa.

Oslobođenje podsjeća kako je u noći sa subote na nedjelju stanovnike Sarajeva probudio je zemljotres jačine 4,1 stupnjeva po Richterovoj skali, koja inače mjeri količinu kinetičke energije emitirane u hipocentru, dok je jačina potresa iznosila 6 stupnjeva Mercallijeve skale, koja mjeri posljedice zemljotresa na površini tla. Sutradan (u nedjelju) usljedila su još dva potresa nešto slabijeg intenziteta – na području Zenice, u podnožju planine Vlašić i na području Blatnice kod Teslića.

Stručnjaci tvrde kako ovi potresi nisu povezani i da se zna dogoditi da se u kratko vrijeme na više različitih lokacija dogode dva ili tri zemljotresa.

”Kada kažemo da potresi nisu povezani, to ustvari znači da prvi ne uzrokuje drugi i obratno. Postoji puno linija rasjedanja koje nisu povezane”, pojasnio je Rusmir Gorušanin, seizmolog u federalnom Seizmološkom zavodu, te dodao kako je utjecaj na klizišta itekako očit, ali da, pored podrhtavanja tla, na klizišta utječu i drugi faktori.

”Tu spadaju kiše, nedostatak šuma, odnosno korijenja drveća… Dakle, potres može samo dodatno pogoršati situaciju”, kazao je Gorušanin.

Na medijske napise od prije pet ili šest godina u kojima se govori da će BiH za pedeset ili stotinu godina pogoditi katastrofalan zemljotres, te da čak postoji i mogućnost ”sravnjavanja” Sarajeva, Gorušanin odgovara kako su to priče radi punjenja novinskih stubaca.

”Nema uporišta u takvim pričama. Normalno da postoji mogućnost da se to dogodi, ali ne možemo znati kada i kako. Mogu se dogoditi zemljotresi od 5 stupnjeva po Richteru ili 7 po Mercalliju, postoji vjerojatnoća, ali ne možemo to predvidjeti”, istaknuo je Gorušanin.

Snježana Cvijić, načelnica Odjela seizmologije u Hidrometeorološkom zavodu RS-a, naglašava da zemljotresi nisu nimalo neobična pojava na ovim prostorima.

”Ubuduće možemo očekivati zemljotrese do 8 stupnjeva po Mercallijevoj skali. Sarajevo može da očekuje i do 7 stupnjeva. To jesu razorni zemljotresi. Najbolje je da građani znaju u kakvoj zoni žive i da se u skladu s tim i ponašaju”, rekla je Cvijić za Oslobođenje.

Što se tiče građevina, stambenih objekata i kuća, Gorušanin i Cvijić ocjenjuju da se do sada gradilo po propisima. Gorušanin tvrdi da je nova gradnja puno bolja i kvalitetnija, te da su problem stare zgrade. Gradnja, odnosno njezina kvaliteta je najbitnija, dodaje Cvijić, jer cigle, željezne konstrukcije i dijelovi betona ubijaju, a ne sam potres.

”Mi u Banja Luci smo svjesni da živimo u zoni devetog stupnja po Mercallijevoj skali. Građani trebaju znati kako se ponašati kada se dogodi podrhtavanje tla. Dakle, nikako panično bježanje. Trebaju procijeniti koji im je kutak u domu najsigurniji i tu se trebaju sakriti. Nikako ne ulaziti u liftove, jer se oni zaglavljuju na potresu od 5 stupnjeva po Richteru”, upozorila je Cvijić.

Bljesak.info

3 komentara

 1. “Kada kažemo da potresi nisu povezani, to ustvari znači da prvi ne uzrokuje drugi i obratno”

  Da prvi potres uzrokuje drugi svima nam je jasno da je moguće ali kojom matematičkom operacijom, fizikom, kemijskom reakcijom ili bilo kojom znanstvenom naukom ste vi došli do obratnog, odnosno da drugi uzrokuje prvi?!?!

  Like(0)Dislike(0)
 2. Je li to kao i snijeg od tri metra ove godine sto ste najavljivali

  Like(0)Dislike(0)
 3. BH očekuje i smak svijeta kao i ostali dio ove planete. Koji lud naslov, a svi znamo da
  se potresi ne mogu predvidjeti samo se mogu odrediti zome manje i veće rizičnosti zavisno od položaja zemljinih kora i rasjeda.

  Like(0)Dislike(0)

Napiši Komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.